Min stil i 2015

Ristede polenta-diamanter med cremet butternut-sauce

PC290937

Det var måske lidt et retorisk spørgsmål, da jeg hørte jer til, om I var interesseret i opskrifterne fra dette indlæg… Jeg mener: Det plejer I jo ikke ligefrem at sige nej til, så jeg disker gerne op med både ingrediensliste og fremgangsmåde på al den lækre mad :-) Opskriften på min yndlingssalat p.t. står også højt på min “to-blog” liste, så den serverer jeg for jer inden længe. Og I kan godt glæde jer. Siger det bare.

PC290704PC290858

I dag har jeg en anden lækker, læææækker opskrift til jer. Kan I huske den polentapande, jeg delte for nogle måneder siden? Den italienske fuldkornsmajsgrød hitter fortsat i mit køkken, og jeg bruger den ofte i stedet for mos, som tilbehør til mægtige gryderetter, eller stivnet og sprødstegt som her. Når polentagrød bliver kold, bliver den fast, og den kan derefter skæres ud i skiver eller tern og ristes på panden, i ovnen eller fritteres. Den sprøde polenta smager helt forrygende, sprød på ydersiden og cremet i midten, og den kan serveres på et hav af forskellige måder, både som tilbehør eller hovedmåltid.

PC290793PC290741

I denne opskrift har jeg skåret polentaen ud i diamanter, ristet dem i ovnen, og de serveres hvorefter på samme måde som en klassisk pastaret: med sauce og ost på toppen. Som tidligere nævnt, havde jeg egentlig planer om en klassisk tomatsauce – det smager nemlig også utrolig dejligt til polenta – men jeg endte med at eksperimentere lidt, og biksede i stedet en hurtigt butternut-sauce sammen. Egentlig var jeg lidt i tvivl om, om det ville fungere, men al tvivl forsvandt straks efter første bid, for nøj(!) det smagte godt. Så godt, at præcis det samme kommer på menuen i aften, når vi får et vennepar på besøg. Forhåbentlig bliver de lige så vilde med retten som os :-)

PC290882PC290813PC290894

Hvis I beslutter jer for at gøre os kunsten efter og prøve opskriften (og det synes jeg bestemt, I skal!), er der lige et par gode råd, I skal have med på vejen: 1) Lad være med at lade jer skræmme af opskriftens længde. Den skyldes, at der er flere forskellige komponenter, men retten er stadig nem og hurtig at lave. 2) Rosenkålene er valgfrie og kan sagtens undlades eller erstattes af andet grønt. Jeg valgte dem, da de er i sæson, og fordi smager skønt, når de ristes. 3) I modsætningen til kålene, må I endelig ikke undlade den sprødstegte salvie – det ville være som at undlade bacon på kartoffelsuppe. Synd og skam ;-) 4) Husk, at polentaen skal have tid til at køle af og stivne. Det tager typisk et par timer, men du kan også lave grøden dagen inden.

Og det var det. Held og lykke i køkkenet! I dag skal Mathilde og jeg skyde de første billeder til min dessertkogebog, så jeg har allerede hytten fyldt af (sundere, heldigvis) søde sager. Godt vi får besøg af et par ekstra maver i aften :-)

 

PC290949 PC290978

{ Ingredienser til 4 personer } 

Ristede polenta-diamanter
250 g polenta (majsgryn)
1,25 l vand
1 dl revet pecorino eller parmesan
Salt
Endvidere
2 spsk. olivenolie
3 spsk. polenta (majsgryn)

Butternutsauce
1 butternut squash
2 små løg eller 1 stort
2 hvidløg
1 spsk. olivenolie
2,5 dl hønseboullion
1/2 dl fløde
Salt og peber
1-2 spsk. hvidvinseddike

Endvidere
400 g rosenkål
1 håndfuld salvie
1 + 1 spsk. olivenolie
Salt og peber

Lav din polenta ved at bringe vandet i kog, og hælde salt og majsgrynene i, imens du pisker konstant. Lad det koge i 20 minutter, indtil grøden bliver sej og cremet. Riv osten, og rør det i grøden, så det smelter, og smag polentaen til med salt og peber. Beklæd et ildfast fad på cirka 25×25 cm med husholdningsfilm. Lad polentaen køle lidt af, hæld i den beklædte formen, og stil den herefter i køleskabet i minimum 2 timer, så polentaen stivner. Du kan sagtens lade polentaen stå et døgn eller to i køleskabet.

Tænd ovnen på 200 grader.
Tag den stivnede polenta ud af køleskabet, og placér den på et stort skærebræt. Skær snit med en kniv, så du får små diamater eller firkanter på cirka 1,5×1,5 cm. Du kan også udstikke andre forme, hvis du synes.
Kom polenta-diamaterne tilbage i det ildfaste fad, og vend dem i 2 spsk. olivenolie. Drys 3 spsk. majsgryn over, og vend rundt, så grynene fordeler sig på diamaterne. Sæt nu fadet i ovnen i 40 minutter, indtil diamanterne er helt sprøde. Imens kan du lave din butternut-sauce. 

Halvér butternut-græskaret, og fjern kernerne med en ske. Brug derefter en skarp kniv til at fjerne skallen. Skær græskarkødet i små tern på 1×1 cm, og stil dem til side.
Hak løgene og pres hvidløgene. Opvarm olivenolien i en gryde, og svits løgene, indtil de er gennemsigtige. Tilsæt da butternut-ternene, og lad det svitse yderligere et par minutter. Hæld boullionen over, sæt låg på gryden, og lad det simre i 10 minutter, indtil ternene er blevet møre, og du kan mose dem med en grydeske. Tilsæt da fløden til gryden, og brug en stavblender til at blende saucen, indtil den er helt glat og cremet. Du kan også hælde grydens indhold over i en blender, og hælde det tilbage i gryden, når du har blendet det.
Bring saucen i kog, smag den til med salt, peber og eddike, og lad den simre, indtil polentaternene er klar.

Skær bunden af rosenkålene, og fjern de yderste, grimme blade. Skær kålene i kvarte, og rist dem på en pande i 1 spsk. olivenolie. Drys let med salt og peber, vend rundt, og lad dem stege, indtil de er gyldne. Tag rosenkålene af panden, og bland dem med de sprøde polenta-diamanter.
Hak salviebladene groft. Opvarm 1 spsk. olivenolie på en panden, og rist salvien, indtil den bliver mørkegrøn og sprød. Bland den sprøde salvie med saltflager, og dys blandingen over polenta-diamanter og rosenkål.  Servér straks sammen med butternut-saucen samt revet pecorino eller parmesan.

followme

   

8 kommentarer

  • heidi

    ih det ser lækkert ud , kan være jeg skal prøve det – aner ikke hvad polenta er. har aldrig hørt om det :) glææææder mig til søndag – hvor mange abonnementer har du på nuværende tidspunkt ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emma Martiny

      Er det podcastet, du glæder dig til? :) I så fald kommer det allerede lørdag :-D

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Iben

    Ser vildt lækkert ud! :-)
    Hvis man nu ikke spiser ost og gerne vil gøre den vegansk, har du så et foreslag til hvad man kan erstatte den 1 dl revet ost med? Eller vil man evt. bare kunne udelade den?
    Har aldrig arbejdet med polenta før, så ved ikke helt hvordan det er ;-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emma Martiny

      Hej Iben :-) Du kan sagtens undlade det – jeg tilsætter det kun på grund af smagen. Prøv dog at tilsætte lidt gærflager (hvis du har dem på lager), så får du stadig en lidt oste-agtig smag.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

    Hej Emma. Hvor køber du polenta? :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emma Martiny

      Hej du :-) Du kan købe majsgryn/polenta i de fleste supermarkeder. Det er dog billigst i etniske supermarkeder :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sisi

    Det lyder megalækkert – og ser ligesådan ud! Den opskrift vil jeg helt klart prøve kræfter med :)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min stil i 2015