Små ting

Linsesalat med ristede jordskokker og tahindressing

P2040621

Er I ved at gå død i vinterens udbud af grøntssager? Kål, rodfrugter, kål, rodfrugter, kål….

Det er jeg. På torvemarkedet sidste lørdag var udvalget ret sparsommeligt, og jeg længes sådan efter, at boderne igen bugner med frisk og farverig dansk økogrønt.

P2040363

P2040652

Heldigvis begynder forårsråvarerne lige så langsomt at dukke op hist og her – blandt andet var jeg så heldig at få fingrene i den fineste, spæde feldsalat.  Så smuk, synes I ikke? Det ligner nærmest en blanding af rosenkål, roser og spinat :-) Feldsalat er i sæson nu og de næste par måneder, så skriv den gerne på huskelisten, hvis I vil lave en salat, der både er fryd for øje og mave.

P2040391P2040622

Imens jeg venter på, at jeg kan riste asparges, sylte radiser og pille ærter, er der ikke andet at gøre end at forsøge at gøre det bedste, med hvad, vi har til rådighed nu og her. For tiden gør jeg mig derfor eksta umage med at pimpe de grove vintergrøntsager med masser af smag, så de bliver lige en tand mere spændende. Og her er min yyyynglings-tahindressing et godt trick at trække ud  af hatten. Den smager fantastisk i kålsalater (som denne), men den er også skøn, når den vendes i bagte rodfrugter. Især passer den cremede dressing godt til jordskokker, da det fremhæver den særlige, nøddeagtige smag, de får, når de ristes i ovnen.

Jeg har spist variationer af linsesalaten her ugentligt den sidste måned, og jeg vil bestemt opfordre jer til at give den et forsøg, hvis I ligesom jeg savner variation i de muligheder, vinterens råvarer byder os. Hver bid er virkelig en smagseksplosion, men af den gode, simple slags, hvor hver enkelt råvare får lov til at stråle på bedste vis.

P2040376 P2040682

{ Ingredienser til 2 personer }
500 g jordskokker
1 spsk. olivenolie
2 dl grønne linser eller delikatesselinser
1/2 tsk. salt eller 1/2 boullionterning
100 g feldsalat
Tahindressing
1/2 dl tahin
Saft af 1/2 citron
1 spsk. olivenolie
2 tsk. hvidløgspulver
Salt og friskkværnet peber
1/2 dl vand

Tænd ovnen på 175 grader.
Skrub eller skræl jordskokkerne, og skær dem i skiver på 1 cm. Fordel skiverne på en beklædt bageplade, og vend dem i olivenolie. Drys let med salt, og bag jordskokkerne i ovnen i 30 minutter, indtil de er gyldne, helt møre og let sprøde. 
Kog linserne efter anvisningerne i posen i vand tilsat salt eller boullion, så de stadig har bid. Lad de kogte linser køle en smule af.
Nu er det tid til at lave tahindressingen. Bland tahin, citronsaft, olivenolie og hvidløgspulver i en skål, og rør det sammen. Det vil ikke blive fyldende, men komme til at virke tørt. Tilsæt nu vand, lidt efter lidt, indtil du har den ønskede konsistens, og smag dressingen til med salt og peber.
Fordel ristede jordskokskiver og lune linser på et salatfad. Vend det i et par spsk. tahindressing, og vend så forsigtig feldsalaten i fadet, så den forbliver sprød og ikke falder sammen. Dryp tahindressing over fadet, og servér. 

followme

   

7 kommentarer

  • Anne

    det ser virkelig lækkert ud. det vil jeg glæde mig til at prøve.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille F

    Du skal virkelig have tak for en lækker opskrift, Emma! Jeg har aldrig forstået konceptet med varme ingredienser i en salat. Det gør jeg nu :-) Lavede salaten med lidt variation forleden, og den var så god! Måtte søge inspiration igen i går i den, og det blev til en udgave med blandt andet søde kartofler og broccoli. Perfekt tilbehør til kyllingedeller og Passions for Fashions edamamehummus (Prøv den, hvis du ikke allerede har – MUMS!).
    Rigtig god weekend! :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte G

    Mmmmm…..din salat ser lækker ud!
    Jeg var på udkik efter en anderledes salat. Og så fandt jeg den her. Jeg har fødselsdag på tirsdag og vil lave langtidsstegt lammebryst. Det skal krydres med garam masala og snøres. Så denne salat vil passe perfekt dertil. Tak for opskriften.
    Vh Charlotte G

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma

    Øj Øj og NØJ en lækker salat! Jeg lavede den her til aften til hele familien, alle var ellevilde, og selv lillebror tog adskillige gange! Velsmagende, mættende og ikke mindst SMUK salat – servede den til ovnbagte fritter af kartofler, gulerødder og butternut squash samt oksedeller ø, og det fungerede super godt! TAK for evig inspiration, Emma! :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emma Martiny

      Hvor er det bare SKØNT at høre, Emma :-) Tusind tak fordi, du tog dig tid til at skrive en kommentar :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah

    Det ser så lækkert ud! Hvilken Tahin bruger du? Jeg plejer at bruge Urtekrams saltede… men måske der findes noget bedre? :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emma Martiny

      Jeg synes, at det fungerer klart bedst med lys tahin, og altså ikke en ristet som urtekrams :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små ting