10 ting, du ikke vidste om mig

Mine bedste falafler

I dag vil jeg dele en opskrift fra min kogebog “Skønne salater & vidunderligt tilbehør” med jer – den bedste opskrift på hjemmelavede falafler, jeg kender til. Lav gerne en stor portion på en søndag, så du har madpakken de næste par dage.

Lige siden jeg første gang satte tænderne i en sprød og krydret falafel hos den lokale kebab-pusher, har jeg forsøgt at genskabe smagsoplevelsen. Det skulle dog vise sig ikke at være helt ligetil, men efter flere års køkkeneksperimenter er jeg endelig nået frem til en opskrift, der sikrer falafler med den helt rigtige konsistens. Hemmeligheden er at koge sine egne kikærter og undlade at bruge dem fra dåse. Det giver kikærterne mere bid, og derved får falaflerne mere struktur og hænger bedre sammen. Hvis du bruger kikærter fra dåse, kan det være en fordel at tilføje ekstra mel, da de indeholder mere væske.

Falaflerne kan både dybsteges, bages i ovnen eller steges i olie på en almindelig pande. Det giver det mest autentiske resultat at dybstege dem, men ofte synes jeg ikke, det er besværet værd, og ender med lynstege dem på panden eller smide en bageplade i ovnen.

Falafelsalat

{ Ingredienser }
480 g kogte kikærter (svarende til 2 dåser eller ca. 250 g tørrede kikærter før kogning)
1 løg
2 fed hvidløg, presset
2 æg, str. M
2 tsk. tørret spidskommen 1 tsk. tørret koriander
1 stor håndfuld frisk persille
3 spsk. kikærtemel eller hvedemel
2 spsk. citronsaft
1 spsk. tahin
Salt & friskkværnet peber
Endvidere
100 g sesamfrø (sorte og/ eller almindelige)
Evt. 1⁄2 liter smagsneutral olie til dybstegning

Sæt kikærterne i blød, og kog dem efter anvisningen på posen, så de stadig har en smule bid, eller dræn og skyl kikærterne fra dåsen.

Hak løget, pres hvidløget, og kom dem sammen med alle de resterende ingredienser til falaflerne i en foodprocessor. Blend, indtil du har en jævn, men stadig lidt grov konsistens, og lad derefter falafeldejen hvile mindst en halv time i køleskabet.

Form små falafler med en spiseske. Jeg ruller mine falafler i sesamfrø, men det kan sagtens undlades. Du kan nu vælge at bage falaflerne i ovnen ved 200 grader i 20 minutter, at stege dem i lidt olie på en stegepande 5 minutter på hver side, eller at dybstege dem. For at dybstege dem skal du opvarme olie i en stor, dyb pande, indtil olien syder omkring en tandstik. Steg falaflerne i ca. 2-3 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Steg omkring 5 ad gangen, og lad dem derefter dryppe af på et stykke køkkenrulle, efterhånden som de er færdige.

followme

   

13 kommentarer

 • Line

  Hej Emma.
  Jeg har din kogebog og er super glad for den. Jeg prøvede dog ovenstående opskrift forleden dag og havde mildt sagt lidt problemer. Falaflerne blev slet ikke faste nok til at kunne rulles i sesamfrø? Vi prøvede at putte mere mel, hvilket til sidst bare resulterede i falafler der stadig ikke kunne rulles og udelukkende smagte af mel.
  Har du nogle tips til hvad vi mon sksl gøre anderledes? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Hej søde du :-)
   Kogte I kikærterne selv, eller brugte i nogle fra dåse? Som jeg skriver i opskriften er dem fra dåse ofte meget vandede, og derfor skal der meget mel til, før dejen kan rulles – hvilket resulterer i meget “dejede” falafler.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Hej.
   Vi brugte dem fra dåse, det er måske det vi har gjort “forkert”? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Der er en del forskel på kvaliteten af kikærter, man får fra dåse – nogle af dem er meget vandede, og det giver et dårligt resultat. Derfor vil jeg altid anbefale, at man koger sine egne :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Åh de ser lækre ud, dem må jeg prøve at lave! Tror du man kan udelade æggene, eller hvad ville du erstatte dem med (hvis man vil gøre opskriften vegansk)? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Hej Caroline :-) Det har jeg altid prøvet. Hvad med at forsøge med et hørfrø-æg? det kunne nok godt fungere :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Wow, de ser gode ud! Dem vil jeg forsøge mig med til tapas næste weekend :) har du andre forslag til hvad man kan lave til sådan en omgang alt-godt-fra-middelhavet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Hejsa Ida :-) Tzatiki, oliven, fladbrød, hummus, god pølse, tomatsalat og sådan noget, kunne være lækkert :-) Har du min kogebog? Der er masser af gode idéer i den :-

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Hej Emma. Tak for en lækker opskrift. Har du prøvet at lave falafler med ukogte kikærter? Jeg har læst mange opskrifter netop med ukogte kikærter og synes også selv, de bliver allerbedst sådan. Det er nemmere at få dem til at hænge sammen og undgå, at de bliver for vandede.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Hejsa du :-) Ja, det har jeg prøvet, men jeg må indrømme, at jeg ikke helt er fan – i hvert fald ind til videre. Jeg synes, de bliver ret tørre, og så oplever jeg også, at de ligger ret dårligt i min mave. Jeg ved ikke, om det er indbildning, men jeg forestiller mig, at det kan have noget at gøre med, at de ikke er blevet kogte.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne

  Hej Emma
  Jeg er utrolig glad for din kogebog! Har efterhånden afprøvet mange af opskrifterne, og indtil videre har alt været skønt – så tak for det :-) Jeg prøvede selv falafler i sidste uge, og her skulle kikærterne stå i blød natten over, men ikke koges. Herudover skulle der en moset bagt sødkartoffel i – det kan jeg kun anbefale!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Hej Emma :-)
  Hvor mange stks. bliver der ca. af sådan en omgang?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Det kommer jo helt an på, hvor store du laver dem, men måske cirka 20-25 stks :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 ting, du ikke vidste om mig