Turen går til Prag

OrganiCup Menstruationskop

I min sidste favoritvideo nævnte jeg OrganiCup som en mine helt store og ganske life-changing favoritter, og det vækkede en del begejstring, at jeg viste produktet frem og talte så åbent om menstruation. Denne respons gav mig efterfølgende lidt blod på tanden (no pun intended), hvorfor jeg i dag skriver dette indlæg til jer. Jeg mener: Tænk engang, at det at tale om sin cyklus og give gode råd til andre kvinder om noget helt naturligt, vi alle forholder os til månedligt, skal være noget, man “tør”?!

Hold nu op, hvor tror jeg, mange unge kvinder ville blive sparet for megen usikkerhed, hvis vi var mere åbne omkring vores krop og talte mere om uretfærdigt tabubelagte emner såsom prævention, menstruation, hormoner, seksualitet… Ja, det er til en vis grad privat, men det er også noget fuldstændig naturligt, og jeg tror virkelig, det ville være positivt, hvis flere blev bedre til at tale åbent om emnerne og stille spørgsmål uden flovhed.

Så nu starter jeg med mig selv, og derfor kommer I forhåbentligt til at se lidt mere til “kvinde-emner” her på bloggen i fremtiden. Det er så vigtigt, og jeg bliver så ærgelig, når jeg hører unge piger (og voksne kvinder) omtale deres menstruation som deres “lort” eller på en anden fjendsk facon, der kun fremmedgør os fra vores seksualitet og den cyklus, der er så stor en del af at være kvinde….. (!)

c5a301e5508888a425ce0f24b8a2c862

Billede fra Evalinasekologiske.femina.se

Nå, det var et sidespor! Dét, jeg egentlig ville dele med jer om i dag, er lidt mere info om OrganiCup’en. Når jeg omtaler den, får jeg altid en masse spørgsmål, og dem har jeg tænkt mig at tage fat i og besvare i dette indlæg. Og så er min plan selvfølgelig også at få overtalt alle jer, der synes, den der lille gummi-trakt, lyder som det klammeste i hele verden, til at give den en chance. Hvorfor? Jo, lad mig først give dig 3 gode grunde:

1 // Det er sundere for din krop
– Bind og tamponer absorberer, imens OrganiCup opsamler. Det betyder mindsket irritation og tørhed, samt at den naturlige PH balance bibeholdes. For mig har dette også resulteret i mindre ubehag og færre menstruationssmerter.

– Bind og tamponer indeholder typisk problematiske stoffer så som blegemiddel, klorin, parfume og lim – ikke noget, jeg har lyst til at i direkte kontakt med mit underliv. OrganiCup’en består udelukkende af medicinsk silikone, der er et naturligt materiale, der er både hygiejnisk og antibakteriel. 

2 // Det er sundere for din økonomi
– Overvej lige, hvor mange penge, du ender med at bruge på bind og tamponer på en måned. På et år? I løbet af dit liv? En menstruationskop er genanvendelig og kan bruges i op til 10 år, så efter engangsbeløbet på 149,5 kr, er der virkelig, virkelig mange penge at spare. 

3 // Det er sundere for miljøet
At behovet for bind og tamponer (plus al emballagen) mindskes eller forsvinder helt, gør, at man ikke bidrager med en masse affald, som skader vores miljø. Vidste du, at højden på et normalt livsforbrug af tamponer stablet er svarende til 5 Eiffeltårne? Til sammenligning har du én menstruationskop… #sigerdetbare.


 

Er du blevet overbevist endnu? ;-) Det håber jeg, men du sidder sikkert også med en masse spørgsmål. Jeg har forsøgt at svare på alle dem, jeg kan komme på her under, men hvis der er et, der mangler, kommer I endelig bare med dem i kommentarfeltet, så skal jeg gøre mit bedste for at hjælpe.

Er det svært?
Jo, de første par gange, men man får hurtigt grebet på det. Slap af, og tag dig god tid, indtil du får styr på teknikken – det vigtigste er, at koppen folder sig ud, så der skabes et vakuum. Jeg startede med at øve mig, imens jeg gik rundt der hjemme, indtil jeg følte mig sikker på, at jeg ikke blødte igennem.

Hvordan indsættes den? 
OrganiCup foldes sammen og indsættes ligesom en tampon, hvorefter den folder sig ud og sidder fast ved hjælp at et let vakuum. Dette vakuum gør desuden, at din menstruation bliver kortere, da der skabes mere flow.

Hvordan fjerner man den?
Når menstruationskoppen skal fjernes, hiver man blot forsigtigt i den lille stilk, hvorefter man kan hælde blodet ud af koppen ned i toilettet og vaske den ren i varmt vand i håndvasken. Hvis du er forsigtig, kan det gøres næsten uden at få blod på fingrene.

Kan man mærke den? 
Overhovedet ikke! Hvis OrganiCup’en, sidder korrekt, er den ikke til at mærke, og du glemmer nærmest, at du har din menstruation. Jeg bader, sover, dyrker yoga, løber, cykler blandt andet med min.

Hvor ofte skal koppen tømmes? 
For de fleste er det nok at tømme den 12. time, altså morgen og aften. Du kan sagtens sove med koppen og tømme den næste morgen.

Er det klamt? 
Nej! Det er menstruationsblod, og det er altså ikke ulækkert. Du vil blive overrasket over, hvor lidt du bløder, når du ser det samlet i den lille kop. Hvis du er overbevist om, at det er for klamt til, at det er noget for dig, vil jeg næsten opfordre dig endnu mere til at give det et forsøg – måske det ville være sundt for dig at lære din krop bedre at kende?

Hvilken størrelse?
Der findes to størrelser: “A” til kvinder under 30, der endnu ikke har født, og “B” til kvinder over 30 eller vinder, der har født vaginalt.


That’s it! Dette indlæg her er ikke sponsoreret, men jeg modtog for længe siden OrganiCup af et PR-firma til test – så er det på det rene.

I kan købe OrganiCup lige her til 149 kr

Jeg håber, I mærke min oprigtige begejstring på den anden sidste af skærmen, og at nogle af jer vil give menstruationskoppen et forsøg. Tænk en gang, hvor mange tampon-Eiffeltårne, jeg kan være med til at sætte en stopper for, hvis bare dette indlæg har gjort indtryk på en lille gruppe af jer derude ;-)

followme

   

26 kommentarer

 • Katrine

  Jeg har længe overvejet at anskaffe mig sådan en fætter, men er alligevel bare blevet ved tanken, for det virker lidt uoverskueligt at få den placeret rigtigt. Måske det bare kræver øvelse? Troede faktisk ikke at man kunne løbe og dyrke hård sport med den, så tak for info. Du har fået mig lidt tættere på at skifte :-) Kh Katrine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Det kræver en smule øvelse, ligesom når man skal lære at bruge tampon, men det er SÅ meget det værd :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella Hemmingsen

  Jeg er MEGA allergisk overfor silikone, og jeg frygter, at jeg vil få allergisk reaktion. Ved du, om den er allergitestet? Og i såfald om det overhovedet er muligt, at få allergisk reaktion ved brug af koppen? Jeg ville så godt prøve den, for Åhhh hvor er det irriterende med bind og tamponer…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Uha, jeg tør ikke love noget, men koppen er lavet af allergitestet silikone, så det burde ikke give en reaktion. Men måske du skulle sende producenten en mail for at være sikker, inden du bestiller?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Jeg gad rigtig godt prøve den, har hørt godt om den længe. Men jeg har desværre fået at vide man ikke må bruge dem når man har spiral. Øv

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette H.

  Hej Emma.
  Tak for at tage emnet op! Selvom det ikke burde være et tabubelagt emne, så er det jo sådan det er – men du er med til at tage et skridt i den rigtige retning. Sejt!
  Nu har jeg endelig fået taget mig sammen til at købe sådan en cup! :-)
  Go’ dag og venlige tanker fra Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siff

  Tamponer er jo forbundet med Toxic Shock Syndrom, så de skal skifte ofres (maks 5.-6. time). Kan det samme ske med organicup? (du skriver man kan have den i sig i op til 12 timer nemlig).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nej, det er nemlig det smarte ved koppen. At man ikke kan få TSS. Da koppen opsamler og ikke suger som tamponer netop gør! Det er det jeg elsker så meget ved min kop – at den kan bruges hele tiden, og man ikke skal have gang i bind om natten. Det jeg synes det er noget bøvl og ‘gratværk’ – mon det er et ord? ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg elsker min kop! Det tog mig lidt tid at lære, og måtte søge efter nye foldemetoder, da standart foldemåden simpelthen var for ubehagelig at sætte op for mig.
  Men da jeg fik styr på det – altså! Det ER en lifechanger den lille kop! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Efter både din og Mia Gardums favoritvideoer er jeg også blevet ret nysgerrig, og dette indlæg er kun et skub i den rigtige retning.
  Især den del, at man kan cykle med den! Der kan man måske overhovedet ikke mærke den?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette R

  Jeg er SÅ glad for min, alting bliver virkelig lettere. Det er lidt tricky at sætte den rigtig, men al øvelse gør mester. Gir dig helt ret i at man bliver forbavset over hvor lidt man reelt bløder, derudover oplever jeg mange færre smerter end før i tiden. WIN WIN

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  JA! Jeg elsker, at du står et slag for denne geniale opfindelse. Jeg plapre om den til alle mine veninder, men bliver ofte mødt med et lidt skeptisk “ej, er det ikke lidt klamt?”
  OVERHOVED ikke! Jeg synes faktisk at tamponer der i mod er lidt klamme. Det er et fugtigt medie, holdt ved 37 grader – Det perfekte vækstmedie for bakterier!
  Sådan Emma, du er sgu sej ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Al magt til menstruationskoppen! Seriøst det mest nice, man kan give sig selv (og planeten).

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Hvor langt oppe skal den sidde? – tænker om det er et større “gravearbejde” at fiske den ind og ud?
  Men jeg er i hvert fald fristet! – især det med at ens menstruation vare kortere tid og det kun er noget man skal deale med to gange i døgnet

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Hej Signe :-) Det kommer jo an på, hvordan man er bygget :-) Den foldes sammen og indsættes ligesom en tampon, og så kan man (ganske nemt) hive den ud med den lille silikone hale :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh. Det kunne da godt være at man skulle give det et forsøg.
  Alt det som er i tamponerne er i hvert fald grund nok!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Dit og Mia’s indlæg omkring dette har gjort at jeg nu vil prøve det af – det lyder jo alt for godt til at være sandt! :-)

  Jeg har dog lige et lidt dumt spørgsmål – altså det er selvfølgelig forskelligt hvor meget man bløder og sådan, men hvis man nu vil skifte den på en bytur hvor toiletterne ofte har en delt håndvask foran toiletbåsene, hvad gør man så? Det har vi også på mit arbejde – kan man nøjes med bare at tømme den i toilettet og så sætte den op igen uden at skylle den? Eller vil det være noget gris?

  Ellers håber jeg virkelig på at min krop også har det fint med hver 12. time på de dage jeg er meget ude/arbejde, for det ville da være en hel befrielse ikke at skulle bekymre sig om at bløde igennem på sin arbejdsuniform!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Det er slet ikke et dumt spørgsmål :-) Man skal virkelig, virkelig bløde meget, hvis det ikke er nok at skifte hver 12. time. Jeg synes selv, jeg bløder OK meget, men jeg kan sagtens gå fra morgen til aften uden at skifte. Du vil blive overrasket over, hvor lidt du bløder, er jeg sikker på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nu har jeg boet et år i et uland, hvor jeg brugte den, og hvor en håndvask ikke altid var en mulighed, og det er et langt mindre problem end man tror. Har også tilbragy tid i junglen langt fra et toilet med den. Som Emma skriver, så vil du blive overrakset over hvor lidt du bløder – plus at man så kan vaske den, når man går i bad.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det så fedt at du tager sådanne emner op.. har selv overvejet det flere gange.. og jeg er nok mere overbevidst nu end før.. jeg bruger normalt allways, da jeg altid har synes de passede bedst, men nu er de begyndt at komme parfume i, så der kun er en variant af allways uden og den er så så tit på tilbud.. så det kan helt sikkert kun betale sig..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Lige meget, hvor billige bind og tamponer man bruger, vil det altid kunne betale sig i det lange løb :-) Jeg håber, du har fået mod på at give det et forsøg :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej!
  Det där är min bild :/
  Bilden hör till ett blogginlägg som jag skapade i samarbete med OrganiCup.
  http://evelinasekologiska.femina.se/organicup-menskopp/
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Hej Evelina :) Det beklager jeg. Jeg har ikke kunne finde opretshaveren.
   Jeg har linket tilbage til dig. Er det OK, at jeg fortsat bruger billedet? Ellers fjerner jeg det med det samme.
   VH Emma

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tack snälla för snabbt svar!
   Det är okej att du har kvar bilden med länken till min blogg :)
   Kommer du ihåg vart du hittade bilden? Vet du om bilden finns på någon annan sida?
   /Evelina – Evelinas Ekologiska

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Hej Evelina :-)
   Jeg fandt det på en tumblr, hvor der ikke var nogen kilde. Kan desværre ikke huske hvilken, beklager!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Turen går til Prag