Martiny Podcast // Episode 10: Cille Veje

Socca med haydari // Kikærtefladbrød med tyrkisk fetadip

P3040102

Hvis I følger Mia på Snapchat, så I mig i mig i fredags kravle rundt på gulvet omkring en bordplade placeret strategisk foran det største vindue i vores lejlighed. #bloggerlife.

Det er hverken særlig kønt eller glamourøst, når jeg skyder madbilleder – med håret i en rodet knold og hjemmestikkede futter – men billederne, der kommer ud af det, er forhåbentlig både kønne og en del mere glamourøse end virkeligheden ;-) Jeg synes i hvert fald selv, at jeg er ved at blive ret skarp til at få min mad til at se ikke bare spiselig men også appetitlig ud. Der er dog stadig meget at lære, så jeg øver og øver, og forsøger konstant at forbedre min foto-skills. Det håber jeg også, I lægger mærke til her på bloggen :-)

P3040059

I dag får I opskriften på noget af det, vi spiser aller mest af her hjemme for tiden. Dels fordi det er utrolig nemt på hverdage, hvor vi begge har meget om ørene, men også fordi det smager virkelig fråderen (er jeg den eneste, der bruger det udtryk?!). Simpelt, sundt og så-så-så godt.

P3040109

Haydari er en tyrkisk fetadip med ristet peberfrugt, som I måske kender fra mellemøstlige butikker og kebab-shop, hvor man finder den ved siden af hummus, oliven og de andre delikatesser bag disken. Simon tosset med stadset og køber det ofte, så han havde længe opfordret mig til at lave min egen variant. Der gik dog ret lang tid, før jeg endelig tog mig sammen til at genskabe hans favorit-dip. I omkring et års tid, tror jeg… Ret dumt, for dippen viste sig at være nemmere end nem at bikse sammen, og siden jeg lavede haydari første gang for et par uger siden (til stor glæde for min tålmodige kæreste), har den været konstant at finde i vores køleskab.

P3040024

En anden favorit i vores lille hjem er socca. Det er et lækkert fladbrød af kikærtemel, der både er vegansk og glutenfrit. Kikærtemel er blevet min nye thing, da det både er alsidigt, sundt og billigt, så I kan godt forberede jer på en del opskrifter med det i fremtiden. Melet findes hos etniske købmænd, og der står som regel “gram flour” eller “besan” på posen.

Soccafladbrødet er super simpelt og består blot af kikærtemel, lidt bagepulver, natron, krydderier, olivenolie og vand. Det går virkelig godt til alt fra indiske gryderetter og fransk simremad til falafel og anden mellemøstlig mad, men fladbrødet stammer oprindeligt fra Nice i Frankrig. Som det er med de fleste klassiske opskrifter, kan socca laves det på et utal af forskellige måder, alt efter hvor og af hvem, man får det serveret. Her får en I opskrift på en lidt tykkere variant, der minder en del om naanbrød, men I kan også lave helt tynde pandekager eller bage soccaen så tyk som foccaciabrød. I min næste kogebog Herlig & ærlig mad, har jeg endda også en opskrift på socca-pizza (SÅ GODT!), så mulighederne er mange. Det er kun én ting for: I må i køkkenet og eksperimentere.

P3040069

Jeg brugte stødt koriander og spidskommen i soccaen denne dag, for at give ekstra smag, men brug endelig de krydderier, du har, eller undlad det helt. I opskriften bruger jeg desuden både natron og bagepulver, da jeg oplever, at det sammen giver den bedste luftige konsistens og sprøde ydre til soccaen. Du kan sagtens bare nøjes med bagepulver, hvis det er hvad, du har på lager.

Og nu ikke mere snak. Lad os komme videre til opskriften. Heldigvis går socca perfekt til haydari, så I dag slår jeg to fluer med ét smæk, og deler det lækre makkerpar med jer :-)

P3040125

Haydari // Tyrkisk fetadip

2 røde peberfrugter
200 g fetaost (jeg bruger puck)
1 håndfuld persille
1 tsk. sambalolek eller 1/4 finthakket rød chili
2 fed hvidløg, presset
Friskkværnet peber

Tænd ovnen på 200 grader, og beklædt en bageplade med bagepapir. Halvér peberfrugterne, fjern kernerne, og placér dem med skindsiden op ad på bagepladen. Bag peberfrugterne i ovnen i 20-30 minutter, indtil de er helt møre og skallen begynder at blive sort. Lad de bagte peberfrugter køle af, og pil derefter skallen af og kassér den. 
Kom de bagte peberfrugter og alle de resterende ingredienser i en foodprocessor. Kør, indtil du har en cremet dip. Du kan enten blende den helt glat, eller lade den forblive en smule grov. Opbevar dippen i køleskabet indtil servering. 


Socca // Kikærtefladbrød
3 dl kikærtemel
1/2 tsk. bagepulver
1/2 tsk. natron
1/2 tsk. salt
3 dl lunken vand
1 + 1 spsk. olivenolie
Valgfrie krydderier
1/2 tsk. koriader
1/2 tsk. spidskommen

Tænd ovnen på 200 grader.
Bland kikærtemel, bagepulver, salt og krydderier i en skål. Tilsæt vand og 1 spsk. olivenolie, og pisk det sammen med et piskeris, indtil du har en helt glat dej uden klumper. Du kan også bruge en køkkenmaskine (blender, foodprocessor eller lignende) til hurtigt at blande dejen. 
Smør en pande, der kan tåle at komme i ovnen, med olivenolie. Størrelsen på din pande afhænger af, hvor tyk, du ønsker din socca. Hæld dejen i panden, og sæt den i ovnen i 10-20 minutter, indtil den er hævet og fast i overfladen. Flip soccaen over på en tallerken, og servér straks. Soccaen smager bedst lun.

 

followme

   

11 kommentarer

 • Louise D

  Uh jeg er også helt pjattet med haydari, men har aldrig turde kaste mig ud i en hjemmegjort version. Det skal der simpelthen ændres på nu:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Jeg er sikker på, den hjemmelavede variant også bliver et hit :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ser og lyder virkelig lækkert.. skal helt sikkert prøve det brød.. ved du egentlig om man selv kan lave kikærtemel? Tænker man kan jo selv lave mandelmel. Eller er det så fint at det er svært at lave i en alm blender eller foodprocessor?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor ser det bare lækkert ud – og jeg er vild med dine madbilleder :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ihh det ser lækkert ud..

  P.s Hvilke/hvilket kamera har du til at tage så fantastiske billeder?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Kikærtefladbrød med tyrkisk fetadip fra Emma Martiny: Jeg spår, at Emma Martiny får en kæmpe blog-karriere, for hun er virkelig dygtig til alt hvad hun gør. Hendes første kogebog er klart den pæneste i min samling og jeg glæder mig allerede til hendes næste. Derudover har vi vist også en fælles kærlighed for det mellemøstlige køkken og som hun skriver i indlægget her, så er hun blevet enormt glad for at bruge kikærtemel. Jeg har det sådan ca. på præcis samme måde. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisa

  Det lyder jo super lækkert. kan man bare smøre brødet ud på en bradepande i stedet for at komme det i en pande?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Hejsa Lisa :-) Det ved jeg ærligt talt ikke. Jeg ville forsøge med en ildfastform i stedet.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Martiny Podcast // Episode 10: Cille Veje