Små ting fra Prag

5 tips til en mere produktiv hverdag

P3180584

Sponsoreret indlæg // Udgivet i samarbejde med ASUS

I dag tager jeg som nævnt hul på hverdagen igen efter den dejligste ferie længe. Det betyder tilbage til rutiner, madpakke samt mailindbakke, og for mit vedkommende også, at jeg snart byder det, der tyder på at blive års travleste måned, med blandt andet kogebogsudgivelse og eksamen, velkommen.

Jeg trives egentlig fint med at have meget at se, så længe jeg blot ved, at der kommer en slow periode efterfølgende, hvor jeg kan få ladet op. Travle dage kræver en del mere struktur og planlægning, men lykkes det, så jeg hele tiden føler, jeg kan bevare overblikket, oplever jeg, at jeg kan have en mindst lige så dejlig hverdag med tid til alt det, jeg gerne vil prioritere, selvom min to-do liste er dobbelt så lang som normalt. Det er selvfølgelig vigtigt at huske, at man ikke kan køre derudaf‘ med 110 km/t året rundt, men jeg oplever, at det i en afgrænset tidsperiode kan være både sjovt og fedt at balancere en fyldt kalender med masser af spændende opgaver – især hvis man formår at kunne bevare en positiv indstilling til det ;-)

P3180560

Der er ofte ofte læsere, der spørger til, hvordan i al verden, jeg får min hverdag til at hænge sammen. Det er rigtigt, at jeg har mange bolde i luften, men jeg føler mig meget sjældent stresset, da jeg de sidste år er blevet godt til at få mest muligt ud af min tid, og derfor vil jeg i dag forsøge at give jer 5 tips til, hvordan I kan skabe en mere produktiv hverdag.

Inden jeg dykker ned i det, vil jeg lige give en lille disclaimer: Husk, at man slet, slet ikke behøver at leve sit liv på den måde, som jeg gør i øjeblikket, for at være ‘god nok’, succesfuld eller vigtigt. I denne sæson af mit liv giver denne (til tider ret hektiske) hverdag mening for mig, da jeg ønsker griber de muligheder, jeg får, imens jeg har lysten, tiden og overskuddet, men jeg har bestemt ikke tænkt mig at arbejde så meget resten af mine dage. Alting har sin tid, og du er ikke mere vigtigt, bare fordi, du har travlt. Husk, at dette indlæg handler om en produktiv hverdag og dermed ikke nødvendigvis en god hverdag. 


 { 5 TIPS TIL EN MERE PRODUKTIV HVERDAG }

1 // Find ud af, hvornår du er mest effektiv – og udnyt det!
Jeg har nemt ved at stå tidligt op om morgenen, og de første timer på dagen kan jeg nå at få virkelig meget for hånden, imens det meste af verden stadig sover. Dette udnytter jeg ved at vågne 2-3 timer før min kæreste, og efter morgentræning og et bad er jeg klar til små to timers arbejde, inden min ‘rigtige’ dag starter, hvis jeg skal op på studiet. På den måde har jeg tid til at holde fri og være social om aftenen. Måske du føler dig mere inspireret og skarp, når solen går ned? I så fald kan du se, om du kan skabe en routine, hvor du kan finde arbejdsro om aftenen.

2 // Lav en prioriteret (og realistisk) to-do liste
Stil dig selv spørgsmålet: Hvis jeg kun kunne færdiggøre én ting i dag, hvad skulle det så være? Start her, og forsøg ikke at påbegynde andre opgaver, inden du har færdiggjort den første og vigtigste. Jeg plejer at lave en prioriteret to-do liste for den følgende dag, inden jeg går i seng. De tre øverste opgaver er dem, jeg vil (og skal) løse på dagen, og derfor skal det være realistisk at nå dem alle tre. De de følgende opgaver står på listen, så de ikke fylder i mit hovede, men jeg begynder ikke at arbejde på dem, før de tre øverste er løst. Hvis jeg ikke når dem, skubbes de blot til dagen efter. Ved at sætte det op på denne måde, bliver jeg ikke overvældet af en lang række opgaver, og jeg kan bedre bevare fokus.

3 // Arbejd koncentreret og hold pause
Hvis jeg har meget, jeg skal nå, eller et ønske om at være ekstra effektiv, sætter jeg et ur på 20 minutter, når jeg går i gang med en opgave. Indtil uret ringer er alt andet end den opgave, jeg har sat mig for at løse, no-go, og jeg fordyber mig derfor 100% i det, jeg foretager mig. Efter tiden er gået, holder jeg 10 minutters pause, hvor jeg måske laver en kop kaffe eller scroller gennem instagram, og så gentager jeg processen, indtil opgaven er løst. På denne måde får jeg 40 minutters koncenteret arbejde på en time, og selvom det måske lyder af meget med 20 minutters pause, er det langt mere effektivt end at skifte mellem opgaver og blive distraheret af sociale medier og Buzzfeed-videoer hvert 5 minut. Jeg har erfaret, at jeg (kun) har selvkontrol nok til at fordybe mig i 20 minutter, men måske du skal sætte dit ur på 30 eller 40 minutter, inden du holder pause? Eksperimenter med det, og find ud af, hvad der fungerer for dig.

5 // Husk de aktive pauser
Jeg ved det godt. Du har hørt det 100 gange før: Det er vigtigt at holde sig aktiv. Men jeg lover dig, at det er sandt – især også i denne sammehæng! Selvom jeg føler, at jeg ikke har tid til en løbetur, oplever jeg, at jeg nærmest på magisk vis får flere timer i døgnet, når jeg husker at få mig rørt. Derfor sørger jeg for at få sved på panden hver dag i de perioder, hvor jeg har meget at se til, hvad end det betyder løb, yoga på stuegulvet eller en tur i YO. Det gør, at jeg kommer lidt ud af mit hovede og ned i kroppen, og jeg kan langt bedre koncentere mig efterfølgende. At være aktiv behøver ikke at betyde en tur i træningscenteret på flere timer – måske er det rigtige for dig netop i dag er en times gåtur i skoven?

5 // Få luftforandring og rum til fordybning
Sommetider føles vores lille lejlighed som et sprængfarligt minefelt af overspringshandlinger. Når jeg pludselig får lyst til at rydde op i mine sokker eller rengøre køleskabet, selvom jeg egentlig burde arbejde, ved jeg, at det er tid til luftforandring. I perioder benytter jeg mig rigtig meget af Århus’ hyggelige kaffebarer – alene – fordi baggrundstøjen gør, at jeg lukker mig helt inde i min egen verden. Jeg nyder at kunne tage en computer under armen, sætte høretelefonerne i ørene og hamre løs på tasterne, imens jeg nyder en god kop kaffe, og det føles som den bedste hverdags-luksus.


P3180586

Dette indlæg er udgivet i samarbejde med ASUS. Som I ved, har jeg den sidste tid testet deres senere skud på stammen: den nye Zenbook. Den er allerede blevet vores nye Netflix-computer, da skærmen er piv-skarp, men i eftermiddag har jeg planer om at tage den tynde og lækre bærbar under armen og sætte mig ned på LYNfabrikken for at teste, om den også er medgørlig som arbejdscomputer på farten. Zenbook’en er fjerlet og holder strøm i op til 10 timer, så jeg har på fornemmelsen, det bliver en succes. Og så er den jo også ret så pæn, hvilket bestemt også har noget at sige ;-)

followme

   

4 kommentarer

 • Astrid

  Et inspirerende indlæg med gode, konkrete råd – du er virkelig god til sponsorerede indlæg :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annika

  Hvor laver du dine “To do” lister. Har du et program/app til dette? :)
  Dit indlæg, giver btw, super god mening :)!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Martiny

   Tak Annika :-)
   Jeg bruger en prototype af vores Atelier Aarhus kalender, som du kan købe til 2017 :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små ting fra Prag