Make-up shopping råd

 photo Indspilningifuldskaeligrm24-05-2013080616_zps2223cf5b.jpg

I sidste uge afholdte jeg en rigtig tøseaften på højskolen, hvor det store samtaleemne var make-up. Jeg fortalte om skønhedsbranchen, gennemgik de forskellige brands,  gav en masse tips og trick og helt basis viden om, hvordan man lægger en pæn make-up. Det var vildt sjovt og lærerigt at ‘undervise’ de søde piger, som lyttede meget interesseret og ihærdigt forsøgte sig med nogle af teknikkerne.

Noget der chokerede mig en smule, var hvor lidt nogle af pigerne vidste om make-up. Noget der for mig er ‘almen viden’, virker for andre som en anden videnskab. Hvordan kender man fx forskel på en god og dårlig øjenskygge, og hvordan lægger man overhovedet produktet pænt på øjet? Derfor startede jeg fuldstændig fra bunden af under mit lille oplæg, og det samme har jeg tænkt mig at gøre her på bloggen. For der sidder sikkert også nogle af jer, der ikke aner, hvad I skal købe, når den mascara I fik i fødselsdagsgave sidste år er tørret ud. Og som i hvert fald aldrig vover jer ud i noget som helst, der har med farver at gøre.

 photo ScreenCaptures32-002_zps2df126e4.jpg

1) Dyrt betyder ikke nødvendigvis godt
Vær kritisk i forhold til hvor du vælger at bruge dine penge. Mange af de dyre mærker bruger massevis af penge på indpakningen af produktet samt store kampanger, marketing og reklame, og det betyder, at det ikke nødvendigvis er produktet, du betaler for, men hele pakken. Når du køber en Chanel læbestift, betaler du ikke for en læbestift, men en Chanel læbestift. Det er vigtigt at være opmærksom på, for hvis du er ligeglad med om der står CC på indpakningen, kan du ligeså godt købe et meget billigere produkt. Der er stort set aldrig sammenhæng mellem pris og kvalitet, men nogle steder (fx foundation) vil jeg mene, at det kan betale sig, at bruge lidt ekstra penge. 

2) Lav research online og find ud af, hvad du søger
Mange laver den fejl, at de køber det første og det bedste. Det er vigtigt, at du finder ud af, hvad du gerne vil købe, men især også hvad du forventer af produktet. Hvis du gerne vil købe mineral make-up, fordi det er mere naturligt, så gør dig selv den tjeneste at ‘google’ et mærke og værd sikker på, at det ikke kun er en lille procentdel af ingredienserne i deres produkter, der er mineral. Brug salgspersonalet, stil spørsgmål og fortæl hvilke produkter, du plejer at synes om. Du kan også bruge sider som Makeup Alley, hvor du kan læse massevis af ærlige anmeldelser af produkter.

3) Bed altid om en tester, hvis du er i tvivl om din farve
Det er på ingen måde pinligt eller ‘for meget’ at bede om en tester, hvis du skal købe et produkt. Hvis du køber foundation eller lignende, er det et must. Der er stor forskel på lyset i et stormagasin og dagslys, og man risikere at få en helt forkert farve. Der er også risiko for, at din hud slår ud af produktet, eller at det ikke har den ønskede dækkeevne. Selvfølgelig er der forskel på, hvad man kan forvente, alt efter hvor dyrt produktet er. Hvis du køber et produktet til over 150 kr, så bed om en tester, og hvis det er et billigere produkt, så prøv det på i butikken (fx lidt på kæben, hvis det er en foundation), og tjek farven i naturligt lys, når du kommer hjem.

4) Prøv produkterne på – men tænk på hygiejnen
Man kan spare mange penge ved at teste farverne i butikken. Man kan ikke se på en rød læbestift, hvor transparent den er, og om farven klæder dig, før du har prøvet den på. Måske du slet ikke kan lide konsistensen. Det er dog vigtigt at tænkte på hygienjen – for tænkt lige over, hvor mange der har haft fingerne i den creme før dig, eller om hvor mange der har kørt lipglossen over deres læber. I nogle butikker (fx MAC og Sephora) kan du bede make-up artisten om at ‘spritte’ læbestiften af, så du kan prøve den på. Ellers vil jeg kun anbefale dig at prøve produkter med et pumpedispenser eller lignende, og eller prøve produterne på dine hænder.

5) Køb ikke for meget, og vælg aldrig noget, du ikke ved, hvordan du bruger
Det er altid sjovt at prøve nye produkter, men det er ikke sjovt, at ende med at bruge penge på produkter, man aldrig får brugt. Enten fordi man har for meget i forvejen, fordi man alligevel altid ender med at bruge de samme produkter, eller fordi man ikke liiige kan huske, hvordan det nu var, den søde pige i Matas sagde, man skulle bruge det. Køb derfor ikke mere, end du kan overskue. Du kan altid vende tilbage til butikken, så prøv dig med et par produkter af gangen, før du køber hele linjen.

6) Bed om hjælp, men vær kritisk
Salgspersonalet er til for at rådgive, og det er altid en god idé, at bede om deres mening eller råd til, hvordan man bruger et produkt. Det er dog vigtigt at huske, at deres job er at sælge. Jeg har selv stået som salgsassisent i branchen og ved, hvor meget press der er fra arbejdsgiver og de forskellige brands. Alle mærkerne ønsker, at de skal sælge netop deres mærke, og derfor giver de masser af gaver, hvis dette opnås. Når du spørger ekspedienten i Magasin, hvilken mascara hun mener, der er bedst, er der stor risiko for, at hun lyver. Hun vil højst sandsynligt pege på den, hun får en bonus eller en lille gave, for at sælge ekstra mange af. Også selv om det slet ikke er den mascara, der opfylder dine behov bedst. Derfor er det vigtigt, at du husker de tidligere punkter og er kritisk.

ENGLISH RECAP:
Here is my advice on shopping for make-up: 

1) Expensive does not always mean good. Remember that you also pair for the brand and packaging. A Chanel lipstick is not always better than one from Wet’n’Wild.
2) Do your research! Don’t go to the shop before you know, what you expect from the product and how much you want to pay!
3) It is okay to ask for a tester.
4) Try on the product, but think about the hygiene in the shop.
5) Never buy anything, you are not 100% sure on how to use.
6) Ask for help. But remeber that the sales staff sometimes get a bonus for recommending specific products. 

34 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Yes, lige var jeg har brug for! Jeg føler virkelig at make-up markedet er en jungle og jeg ender altid med at stå i butikken og se forvirret ud og derefter gå tomhændet derfra. Ville være vildt fedt hvis du kunne anbefale produkter og evt. lave noget om f.eks. hvilke læbestifter der passer til hvilke hud/læbetyper 🙂

 2. Yes, lige var jeg har brug for! Jeg føler virkelig at make-up markedet er en jungle og jeg ender altid med at stå i butikken og se forvirret ud og derefter gå tomhændet derfra. Ville være vildt fedt hvis du kunne anbefale produkter og evt. lave noget om f.eks. hvilke læbestifter der passer til hvilke hud/læbetyper 🙂

 3. Haha, jeg kender godt det der med at ting, der virker helt basale for mig, ikke nødvendigvis gør det for mine veninder 🙂
  Det er nogle rigtig god og fine råd du kommer med! Tænkte på om du går meget i produkternes ingredienser og sådan? Om der er parfume, parabener og om det et økologisk?

  1. Det kommer meget an på, hvilket produkt, det drejer sig om. Generelt set vil jeg sige nej, jeg har bare et problem med, når brands markedsfører et produkt som ‘naturligt’, hvis det i virkeligheden indeholder massevis af kemikalier.

   1. Okay – det gør jeg nemlig heller ikke 😉
    Ligesom der findes en basis garderobe, mener du så også der findes basis makeup? Hvad mener du enhver makeuppung som minimum bør indeholde? Det kunne være sjovt at se 🙂
    Nu har det måske ikke meget med makeup at gøre, men jeg kunne også godt tænkte mig at høre hvilke produkter du bruger til at rensehuden med osv.

     1. Ja, det er det nok – synes bare det er inspirerende at se hvilke produkter andre foretrækker 🙂

     2. Det er det uden tvivl! 🙂 har du set mit indlæg om sommer make-up? der er masser af mine favoritter 🙂

 4. Haha, jeg kender godt det der med at ting, der virker helt basale for mig, ikke nødvendigvis gør det for mine veninder 🙂
  Det er nogle rigtig god og fine råd du kommer med! Tænkte på om du går meget i produkternes ingredienser og sådan? Om der er parfume, parabener og om det et økologisk?

  1. Det kommer meget an på, hvilket produkt, det drejer sig om. Generelt set vil jeg sige nej, jeg har bare et problem med, når brands markedsfører et produkt som ‘naturligt’, hvis det i virkeligheden indeholder massevis af kemikalier.

   1. Okay – det gør jeg nemlig heller ikke 😉
    Ligesom der findes en basis garderobe, mener du så også der findes basis makeup? Hvad mener du enhver makeuppung som minimum bør indeholde? Det kunne være sjovt at se 🙂
    Nu har det måske ikke meget med makeup at gøre, men jeg kunne også godt tænkte mig at høre hvilke produkter du bruger til at rensehuden med osv.

     1. Ja, det er det nok – synes bare det er inspirerende at se hvilke produkter andre foretrækker 🙂

     2. Det er det uden tvivl! 🙂 har du set mit indlæg om sommer make-up? der er masser af mine favoritter 🙂

 5. Nu nævner du selv, at nogle af pigerne fra højskolen ikke kunne kende forskel på en god og en dårlig øjenskygge. Jeg kunne da godt tænke mig at vide, hvordan man kender forskel, da jeg faktisk er ret hooked på øjenskygger; men nogle gange så er jeg da blevet ret skuffet over øjenskyggen 😉
  Så, hvordan ved man og man har fat i en god eller en dårlig øjenskygge? 🙂

 6. Nu nævner du selv, at nogle af pigerne fra højskolen ikke kunne kende forskel på en god og en dårlig øjenskygge. Jeg kunne da godt tænke mig at vide, hvordan man kender forskel, da jeg faktisk er ret hooked på øjenskygger; men nogle gange så er jeg da blevet ret skuffet over øjenskyggen 😉
  Så, hvordan ved man og man har fat i en god eller en dårlig øjenskygge? 🙂

 7. Tusind tak for de gode råd – dem vil jeg tage med, når jeg fremover skal købe make-up!
  Det kunne være super dejligt, hvis du havde nogle forslag til en foundation, der dækker godt og evt har solfaktor i sig, hvis det er muligt 🙂
  Anna

  1. Det var så lidt anna 🙂
   Jeg kan lave et indlæg med nogle af mine yndlings foundations 🙂

 8. Tusind tak for de gode råd – dem vil jeg tage med, når jeg fremover skal købe make-up!
  Det kunne være super dejligt, hvis du havde nogle forslag til en foundation, der dækker godt og evt har solfaktor i sig, hvis det er muligt 🙂
  Anna

  1. Det var så lidt anna 🙂
   Jeg kan lave et indlæg med nogle af mine yndlings foundations 🙂

 9. Hej Emma. Super gode råd! Jeg kunne især godt tænke mig et indlæg med hvordan man kan lægge en flot øjen-makeup, både til fest og hverdag! 🙂

 10. Hej Emma. Super gode råd! Jeg kunne især godt tænke mig et indlæg med hvordan man kan lægge en flot øjen-makeup, både til fest og hverdag! 🙂

Skriv en kommentar