Glutenfrit boghvede-brød

Brød og glade maver

I dag er der mange, mig selv inklusiv, der gerne skruer lidt ned på indholdet i brødkurven i hverdagen. Man kan finde bunkevis af opskrifter på alternativer, såsom stenalder-brød og grøntsagsbrød, og selvom det smager lækkert, ja, så smager det altså ikke af rigtig brød. Dette brød derimod… I bliver vilde med det! Det smager af brød. Rigtig brød! Og så har det en lækker smag og god krumme, selvom det hverken indeholder korn eller gluten. Istedet indeholder brødet boghvedens sunde egenskaber og et højt protein indhold, så det mætter dejligt, holder maven glad og samvittigheden skinnende ren.

Glutenfrit boghvede-brød

 
1 brød
forberedelse 25 min / tilberedning 30 min / i alt 55 min

Ingredienser

  • 3,5 dl lunkent vand
  • 30 g gær
  • 2 spsk. honning
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 2 æg
  • 1 tsk. salt
  • 500 g boghvedemel
  • 20 g surdejspulver (kan undlades)

Fremgangsmåde

Rør gær, honning og olivenolie ud i vandet i en stor skål. Pisk æggene sammen med æblecidereddiken i en lille skål eller kop, og bland æggemassen sammen med de flydende ingredienser i den store skål.

 

Tilsæt salt, boghvedemel og evt. surdejspulverog, og rør alle ingredienserne sammen med en gaffel, indtil du har en klistret, lind dej. Smør en rugbrødsform med olie, eller beklæd formen med bagepapir, inden du hælder dejen i.

 

Dæk med rugbrødsformen med bagefilm, eller kom formen i en plastpose. Lad nu brødet hæve i 1 time.

 

Fjern bagefilmen, og bag det hævede brød i 30 minutter ved 175 grader, indtil det er gyldenbrunt, og brødet lyder hult, når man banker let under bunden.

 

*Brødet smager bedst, når det er helt nybagt eller dagen efter. Hvis det skal holde sig frisk i længere tid, vil jeg anbefale jer at fryse brødet i skiver, og optø og riste dem, når de skal spises.

Find flere opskrifter i samme kategori

Glutenfrit brød med boghvede

Boghvede er en favorit i mit køkken. De små, trekantede frø smager skønt i fyldige salater eller kogt sammen til grød, og boghvedemel bruger jeg ofte i dejen til tynde, fanske crepes eller i brød og kager, hvor det giver en særlig lækker, nøddeagtige smag.

Skønne facts

Selvom navnet tyder på det modsatte, er boghvede ikke en kornsort, men en urt. Det betyder et højere fiberindhold, og at boghvede er glutenfrit, hvilket gør frøene og mel af boghvede mere mavevenlig og letfordøjelig end korn og mel fra almindelige kornsorter. Boghvede lander desuden skyhøjt på sundhedshitlisten, da frøene indholder flere forskellige mineraler og antioxidanter, samt en stor mænge af  af lysin, en essientiel aminosyretsom, vi skal have tilført gennem kosten. Lysin indegår blandt andet i kollagen-produktionen, og dermed bootser hudens selvfornyelse.

Flere opskrifter med boghvede:

Shop the post

- reklamelinks

17 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Gud, det ligner jo rigtigt brød! Jeg har i 2 år “nøjes” med stenalderbrød, brocolli boller og ind i mellem en utrolig flad, men velsmagende grovbolle fra en naturbager. Det er simpelthen ikke lykkedes mig at bage mit eget lækre glutenfri brød som ligner den rigtige variant – men det er så tydeligvis fordi jeg ikke har prøvet boghvede? Jeg siger tusind tak for inspiration og tænder ovnen så hurtigt jeg kan komme i Kvickly efter noget boghvede 😉
    – Annawarrington.dk

  2. Hej Emma 🙂
    Først og fremmest tak for en hyggelig blog.
    Hvordan kan det være, du fravælger gluten i dit brød? Har du cøliaki?
    Jeg vil mene, gluten er harmløst, hvis man ikke er allergiker.
    VH Marie

    1. Hej Marie 🙂
      Grunden til, at jeg sætter et glutenfrit ‘markat’ på min opskrift, er fordi, jeg ved, at der er flere og flere, der lider af cøliaki eller glutenallergi. Denne opskrift henvender sig derfor særligt til dem (som måske ikke ville læse en brødopskriften igennem, med mindre de ser ordet “glutenfrit” i overskriften).
      Jeg oplever selv en lettere overfølsomhed, når jeg spiser gluten, og synes derfor også, det er en bonus, at dette brød (udover at smage rigtig godt!) ikke giver mig oppustet mave og dårlig fordøjelse. Dermed ikke sagt, at jeg mener, alle bør undgå gluten, hvis de ikke har allergi/cøliaki – men at de fleste nok ville have godt af at finde alternativer til den hvide, afblegede hvedelmel og andre raffinerede kornprodukter, som vi i mine øjne, spiser for meget af i DK, engang imellem.

    2. Marie, det er ikke kun glutenallergikere og mennesker med cøliaki, der nyder godt af de glutenfri opskrifter. Menensker med stofskiftesygdomme fx. Hashimotos har også stor gavn af det…

  3. Hej Emma,
    Ville lige spørge,
    Jeg er vild med den opskrift! Men jeg vil høre om det er okay at spise hvis man prøver at slanke sig lidt?.
    Ps. Din blog er mega inspirerende, og bliver tit inspireret af dine opskrifter 🙂
    Mvh. Annika Kjær.

    1. Hej Annika 🙂
      Hvis du tænkter på kalorieindhold og sådan noget (det håber jeg ikke, du gør…), så aner jeg ikke, hvad brødet indeholder. Jeg ved dog, at brødet er super sundt og nærende, at det smager godt og mætter dejligt, så jeg kan ikke se, hvorfor du ikke skulle kunne forsøge dig med opskriften, selvom du forsøger at tabe sig 🙂

  4. Hej Emma!
    Jeg ligger ikke inde med boghvedemel men boghvede knækket korn, kan det bruges? Har du nogensinde lavet boghvedegrød? Har hørt det smager forfærdeligt men ved det ikke? 🙂
    – Michelle

    1. Hej Michelle 🙂 Du skal desværre bruge boghvedemel og ikke korn.
      Jeg har lavet grød med hele boghvedekorn, og det smagte dejligt 🙂

  5. Hej Emma.
    Det ser virkelig lækkert ud! Det skal helt sikkert afprøves.
    Lige et spørgsmål – kan jeg erstatte æblecidereddiken med almindelig eddike eller bare udelade den? 🙂

  6. Hej Emma, er STOR fan af dig- fantastiske opskrifter 😊 Ville gerne lave brødet fra din kogebog med boghvedekerner, men kan simpelthen ikke finde dem i nogle butikker Hvor køber du dem ?
    Tak fra Lise

    1. Hej du <3 Så dejligt at høre - tak! De kan fåes i superbrugsen + i helsekoster. Urtekram laver fx en variant 🙂

  7. Hej, Dette er et rigtig dejlig brød, jeg har faktisk lige lave dette og hat taget et stykke og det smager rigtigt godt med smør på. 1000 tak. for opskriften.

  8. Hej Emma
    Jeg er lige nu ved at afprøve din opskrift på boghvedebrød, den står til hævning, du skriver at dejen skal være klistret og Lind , jeg syntes min dej er meget flydende skal den være det ?

Skriv en kommentar