Lasagne med hjemmelavet bechamelsauce & friske glutenfri fuldkornslasagneplader

lasagne2
Lasagne er et sikkert hit i de fleste hjem, og det gælder bestemt også vores lille lejlighed på havnen. Det er essencen af “comfort food”, vaskeægte hyggemad, og der spreder sig altid en særlig stemning, ikke at forglemme den formiddable duft, når man sætter en lasagne i ovnen. Herhjemme laver vi oftest lasagne på fridage, da vi foretrækker at lave den helt fra bunden og gerne vil lade gryden simre ekstra længe. Simon tryller en himmelsk bolognesesauce frem, og derefter laver jeg bechamelsauce og lasagneplader, inden vi samler herligheden, og smider den i ovnen. Så er der mad til to dage, men kun tre dage til, at Simon igen begynder at efterspørge lasagne på menun.
lasagne1
Jeg giver livretten et lidt sundere twist ved selv at lave både bechamelsauce og lasagneplader og skifte hvedemelet ud med fuldkorns ris- og majsmel. Det går på ingen måde ud over smagen, for pladerne smager fuldstændig som almindelig frisk pasta, men det tilføjer mere fuldkorn, at gør at lasagnen ligger rarere i maven.
Hvis lysten til lasagne melder sig en dag, hvor maden gerne skal stå på bordet i lynfart, kan man naturligvis bare købe tørre lasagneplader, men giv i det mindste bechamelsaucen et forsøg – den smager meget bedre, end dem man kan købe på boks, og lur mig, om I ikke vil blive overraskede over, hvor nemt det er. Det samme gælder lasagnepladerne – selvom det måske virker besværligt, tager det mig ikke meget mere end 20 minutter at lave både plader og sauce, så jeg kan sætte fadet i ovnen.

lasagne3
Bolognesesauce
2 løg
3 fed hvidløg
3 gulerødder
75 g bacon
2 spsk. olivenolie
500 g hakket oksekød
2 dåser hakkede tomater
1 stor dåse tomatpuré
3 spsk. rødvinseddike
Krydderier: tørret basilikum, oregano & timian, ca 1 spsk. af hver
Salt & friskkværnet peber
Bechamelsauce
2 spsk. smør
3 spsk. fuldkornsrismel
6 dl mælk
Friskrevet muskatnød efter smag
Salt & friskkværnet peber
Lasagneplader
2 dl fuldkornsmajsmel
3 dl fuldkornsrismel + mel til udrulning
2 spsk. HUSK psyllium frøskaller
1/2 tsk. salt
2 æg
1 – 1,5 dl vand
Endvidere
2 pakker frisk mozzarella
125 g revet mozzarella
Start med at lave bolognesesaucen, så den kan stå og simre – jo længere tid jo bedre.
Hak løget fint og pres hvidløget. Skær gulerødderne i skiver og bacon i tern.
Svits først løg og hvidløg i olivenolie i bunden af en stor gryde, indtil løgene er gennemsigtige, og tilsæt så gulerødder og bacon. Når baconfedtet begynder at smelte, tilsættes det hakkede oksekød.
Hæld hakkede tomater i gryden, når kødet er brunet, og tilsæt dernæst tomatpuré, rødvinseddike og krydderier. Bring saucen i kog, smag til med salt og peber, og lad den dernæst simre, imens du tilbereder resten af lasagnen, men aller helst hele eftermiddagen.
Nu er det tid til at lave lasagnepladerne. Bland fuldkornsmajsmel, fuldkornsrismel, HUSK og salt sammen i en skål. Tilsæt æggene, og rør det sammen med en gaffel. Tilsæt dernæst vandet, lidt efter lidt, indtil du har en smidig dej. Ælt dejen med grundigt hænderne, og lad den hvile i 10 minutter, imens du laver bechamelsaucen. 
Lav bechamelsaucen ved at smelte smørret i en kasserolle. Pisk melet sammen med det smeltede smør, indtil det samler sig i en klump. Tilsæt dernæst gradvist mælken, imens du pisker, indtil du opnår den rigtige saucekonsistens. Smag til med muskatnød, salt og peber, og skru helt ned for blusset. 

Del lasagnepladedejen i 6-12 klumper, og rul pladerne ud på en ren, meldrysset bordplade. Drys også mel på kagerullen, så dejen ikke klistrer. Der er nok til ca. 3 lag plader i et stort fad.
Nu skal lasagnen samles. Fordel først bolognesesauce i bunden af et stort ildfast fad. Riv en af de friske mozzarellakulger over, og fordel det første lag lasagneplader over saucen. Hæld bechamelsauce over lasagnepladerne, og fortsæt derefter rækkefølgen – bolognese, ost, plader, bechamel – indtil du når det det øverste lag.
Top lasagnen med et lag plader, resten af bechamelsaucen og den revne mozzarellaost.
Stil lasagnen i ovnen ved 175 grader i 30 minutter, og lad den gerne hvile i 10 minutter, inden den serveres. 
lasagne4

13 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Lavede faktisk selv lige lasagne i går, men synes der var overraskende mange ting, der bare ikke helt gik som de skulle. Måske fordi det var første gang i årevis, at jeg lavede min egen bachamel. Træning må være vejen frem! Jeg vil i hvert fald huske denne opskrift, til næste gang trangen melder sig 😉

  2. Hjemme hos mig laver vi altid bechamelsauce fra bunden. Kunne seriøst ALDRIG finde på at købe sådan noget fra supermarkedet! Og det bliver virkelig 10x bedre, også er det jo mega nemt 😉

  3. Hej Emma, hvor ser den bare lækker ud – den vil jeg lave til min mand til vores date på fredag 🙂 Er der en af dine salater herinde, som du tænker passer godt til? Synes altid det er lækkert med lidt frisk salat til lasagne 🙂

    1. Hej Tine 🙂 Jeg ville lave en frisk og simpel rucolasalat med en klassisk vinaigrette. Måske med lidt fintsnittet fennikel i 🙂

Skriv en kommentar