Vinterhumør og venindetesten

outfit1
Brrrr…. det er blevet kooooldt! Og mørkt! Så jeg kæmper jeg lidt for tiden, både med at holde varmen og med at ramme den hellige time i døgnet, hvor der er dagslys, så bloggen kan blive updateret med lidt billeder. Det er mørk, når jeg tager afsted, og mørk, når jeg kommer hjem, men i sidste weekend spottede jeg noget, der lignede en solståle, og lokkede med det samme Simon til at snappe lidt billeder af mig og alle mine lag af uld, cashmere og læder.
outfit2
Ugen forinden sad vi i bilen på vej i Bauhaus efter en gulvmoppe, et par par skruer og en dims, jeg ikke kender navnet på. Det blæste og regnede, vinduesviskerne kæmpede en brav kamp, og det samme gjorde jeg, hver gang jeg udfordrede vinden, og forsøgte at åbne bildøren. Alt imens vi sad der og brokkede os over vejret, hvordan de sidste dage havde været de koldeste i år, og hvordan vi gruede for at skulle stige på cykel den efterfølgende morgen, afbrød jeg pludselig Simon: “Jeg kan ikke huske en vinter, hvor jeg har haft det så godt som nu…”.
Nogle af jer ryster måske uforstående på hovedet, når I læser dette. Men der sidder helt sikkert også en bunke søde piger derude, som har kigget forbi bloggen i flere år, og som har fulgt mig igennem mine nedture. Hver vinter. Mit humør bliver enormt påvirket af vejret, og jeg har ofte svært ved at bevare positiviten, når det er koldt og kedeligt udenfor, og solen nærmest går i hi. Jeg brugte mange af mine teenageår på at trykke alt for hårdt på speederen, og det gik som regel fremragende med at bide tænderne sammen, indtil jeg hver eneste vinter måtte give op og trykke på stopknappen. Sige arbejdet op. Tage på højskole. Flytte. For efterfølgende at samle ny energi om foråret, og så køre hele møllen om igen…
outfit3.. Men i år er det anderledes. Jeg kan ikke huske sidst, jeg har haft det så godt, som jeg har det nu, og hvad det helt præcis skyldes, har jeg tænkt en del over siden min åbenbaring på byggemarkedets parkeringsplads. I grove træk, tror jeg, det handler om to ting: For det første, at min familie har det godt, og at jeg er glad og tilfreds med mit studie, mit arbejde, min kæreste, mine veninder og min hverdag. Inden vi lagde os til at sove i går, kom vi til at snakke om, at dette er den første jul siden 1.g, hvor enten jeg, min familie eller mine omgivelser ikke er i en eller anden form for krise. Og det er jeg virkelig taknemlig for.
For det andet, er det nok også fordi, jeg er sødere ved mig selv. Jeg ikke bruger så meget energi på at give mig selv dårlig samvittighed og slå mig selv oven i hovedet over ting, jeg alligevel ikke har indflydelse på. Her har jeg virkelig lært meget det sidste år, og jeg bakser med et blogindlæg om emnet, for det er noget, der ofte kommer spørgsmål om på bloggen. Indtil da, vil jeg efterlade jer med et lille tip til noget, jeg bruger, når humøret daler, eller selvbebredelsen, overtænkningen og skyldfølelsen dukker op: veninde-testen!
Kort forklaret tænkter jeg over, om jeg nogensinde ville sige de ting, jeg siger til mig selv, til en god veninde. Om jeg ville stille de krav og have de forventninger til et menneske, jeg holder af. Som regel er svaret nej. Nej, du er ikke dum, bare fordi du ikke scorede den karakter, du stæb efter. Nej, du behøver ikke at gå i dyrt, moderne tøj, for at se godt ud. Nej, du skal ikke finde dig i, at din arbejdsgiver er urimelig. Og så tænker jeg over, hvad jeg ville sige til mig selv, hvis jeg var veninde med mig selv. Jeg ved, at du gør dit bedste, og det er godt nok. Du behøver altså ikke at gøre hele hytten ren, bare fordi jeg kommer på besøg. Jeg synes, du smuk, også når du ikke gør dig umage. Forstår I?
…Det håber jeg, for nu har jeg en lille øvelse til jer! Hvad ville du sige til dig selv, hvis du var en god veninde? Del gerne i kommentarfeltet. 

18 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Jeg tror jeg ville sige til “min gode veninde” at hun skulle slappe lidt af, og ikke være så forbandet ked af at hun er droppet ud af studiet. Og hun behøves ikke at kompensere for det, ved at arbejde 50 timer om ugen. Det er okay bare at være lidt ked af det, selvom det var eget valg.

 2. Hvor er det dejligt at læse, Emma!
  Jeg bliver også selv helt utroligt påvirket af vintermørket, så jeg kan sagtens sætte mig ind i vinterkriserne. *host* noget med i fredags *host*
  Heldigvis kom mit eget humør også op igen, så det kan være, jeg ender med at slutte mig til dit glade vinterhold 🙂
  Hvis jeg var min egen veninde ville jeg bede mig tage en slapper og tænke lidt mindre over tingene. De går jo nok alligevel, og lige pludselig vågner man op til en dag, hvor det er overstået 🙂

 3. Hvor er det dejligt at høre, du har det så godt for tiden! Du fortjener efterhånden også lidt medvind på din vej 🙂
  Lige nu vil jeg bare sige til mig selv, at jeg sgu klarer det rimelig godt – og at jeg bare kan sove længe imorgen, det helt okay 🙂

 4. Emma- jeg synes det er så dejligt at læse dine indlæg, især et som dette. Den med veninde testen er vildt god. Jeg tænker også ofte hvis jeg er nedtrykt:” jamen mine fantastiske veninder vil være veninder med mig, så er jeg ikke helt forfærdelig”.
  Du er så god til at beskrive sådan en følelse af at være “ufuldkommen”, som jeg altid tror jeg er den eneste der har.

 5. Wow, der gav du mig virkelig tårer i øjnene, sødeste Emma. Ikke nok med at det altid er rart at du deler dit liv med os, så har du virkelig givet os læsere et godt tip. Især til alle os der ikke er gode ved os selv. For hvor fik jeg ondt i maven og nu triller tårerne ned af mine kiner – jeg skal også være bedre til at give mig selv mere credit og huske mig på at jeg klarer mig bedre end jeg lige går og tror. Tak for påmindelsen, Emma 🙂
  Og hvor er det dejligt at du endelig føler du har det godt i denne her vintertid. Jeg bliver ikke selv så negativt påvirket over vejret, mest det manglende sollys, men jeg kan sagtens se at det må være utrolig hårdt at komme igennem.

  1. Det var så lidt Natasja. Tusind tak for din søde kommentar – det er på grund af sådan nogle som den, jeg elsker at blogge 🙂

 6. Jeg har følgende citat indrammet på min væg: “Vil jeg byde min bedste ven/veninde dette? Hvis svaret er nej, skal du heller ikke selv.”
  Det er en god “test”, hvis jeg er i tvivl om, hvorvidt det er andre mennesker eller mig selv, der forventer noget af mig. I 99 % af tilfældene er det mig selv! 🙂

 7. Jeg ville sige til min gode veninde, at det er okay ikke at nå alt. At være studerende, og have 4 jobs ved siden af, er der ikke mange der kan, du klare dig godt og skidt med om du får gjort rent eller når de praktiske ting i hverdagen.
  Tak Emma, for din fantastiske blog som jeg er afhængig af… Tjekker den ihvertfald flere gange om dagen

 8. Jeg ville sige til mig selv, at det er okay at være en idiot engang imellem 🙂 Det er menneskeligt at fejle og at gode veninder skal kunne håndtere det og måske endda hjælpe med at få en på rette spor.

 9. Jeg ville sige til mig selv, at jeg har sindssygt flotte øjne, og de stråler. Derudover ville jeg nok sige, at jeg slet ikke var så tyk, som jeg går og føler mig, og at det hele bliver nemmere (i forhold til vægttab), når December er slut – for man skal have lov til at nyde Decemeber 😉

 10. Sikke et dejligt indlæg at læse Emma! Ja når man efterhånden har fulgt med i flere år, så bliver man inderligt glad over at høre, at du har det så godt som du har. Det fortjener du om nogen. 🙂
  Og tak for tippet med veninde-testen. Det kan jeg helt klart godt selv bruge i forhold til alting. Jeg ville nok sige til mig selv, at den eneste måde jeg kan blive gladere på er at acceptere hvor jeg er i livet, og så gøre hvad jeg kan ud fra det udgangspunkt. Ikke stresse over ting som jeg alligevel ikke kan ændre.

Skriv en kommentar