Blodappelsin-galette med mandelsmør-creme

IMG_2766
IMG_2639
Siden jeg lavede min lækre boghvede-galette med rødbede, feta og karameliserede rødløg (Prøv den – den er SÅ god!), har jeg haft lyst til at eksperimentere med en lignende sag, blot i en sød udgave fyldt med frugt eller bær. Planen blev dog skubbet lidt til side, da jeg havde en liste med dessertopskrifter, der skulle dobbelt(trippel)testes til min nye kogebog – jeg mener, der er alligevel grænser for, hvor meget vi kan spise os igennem, selvom vi får god hjælp fra familie og venner.
IMG_2643
IMG_2658Da der en fredag dumpede en pose blodappelsiner ind af døren, kunne jeg dog alligevel ikke lade være med at gå i køkkenet og eksperimentere. Hver anden uge modtager vi en stor kasse økofrugt og -grønt, og denne uges indhold bød på de smukkeste, saftige, søde og røde citrusfrugter. Jeg forestillede mig, at de ville være perfekte i en rustik, sød/syrlig galette, og ih(!) hvor fik jeg ret.
IMG_2667
IMG_2733
Boghvedebunden har en skøn, nøddeagtig smag, og tilsat en smule ahornsirup, fungerer den fantastisk som en desserttærtebund. Om du har lyst til at rulle den ud og forme den som en galette eller bruge en almindelig tærte form, er op til dig. Du kan naturligvis også fylde den med lige præcis den frugt eller de bær, du har liggende, men jeg vil bestemt anbefale denne kombination, hvor blodappelsinerne fik selvskab af en mandelsmørcreme – en af mine nye favoritter, et twist på en klassisk kagecreme, der kan bruges til alverdens desserter.
IMG_2751 IMG_2784
{Tærte dej}
200 g boghvedemel + mel til udrulning
1/3 tsk. salt
75 g smør
1 æg
2 spsk. ahornsirup
{Mandelsmørcreme}
1 æg
1 dl fløde
2 spsk. mandelsmør
2 spsk. ahornsirup
1 tsk. vaniljepulver eller kornene fra 1 vaniljestang
1 nip salt

{Endvidere}
5 blodappelsiner
1-2 spsk. ahornsirup

IMG_2796
{ Sådan gør du }

Bland boghvedemel og salt i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr det i melet, indtil det ligner havregryn.
Pisk ægget og ahornsiruppen sammen i en kop, og tilsæt det til skålen. Begynd nu at ælte dejen sammen, inden den er smidig og blød.
Sæt dejen i køleskabet, imens du forbereder mandelsmørcremen og f
orvarmer ovnen på 175 grader.
Pisk æg, fløde, mandelsmør, ahornsirup, vanilje og salt sammen i en kasserolle. Opvarm langsomt cremen ved middelvarme, imens du pisker konstant, så cremen ikke bliver grynet men glat og skinnende. 
Tag nu dejen ud af køleskabet, og rul den ud i en cirkel på et stykke bagepapir. Det skal fylde næsten en hel bageplade. Smør mandelcremen ud i en 30 x 30 cm stor cirkel, og fordel derefter appelsinskiverne her over. Pensel appelsinskiverne med ahornsirup, og fold nu siderne af dejen op over fyldet – det behøver ikke at være pænt, men sørg for, at der ikke dannes huller langs kanten, så fyldet fylder ud i ovnen. 
Sæt galetten i ovnen i 30 – 40 minutter, indtil dejen er sprød og gylden. Servér den (aller helst lun) med flødeskum eller vaniljeis. 

4 kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar