Mexicansk huevos rancheros

P6030074Me-oh-my, you guys are in for a treeeeeat! Denne opskrift er vaskeægte comfort food -jeg siger det bare.
Jeg er jo ikke rigtig (som I nok har opdaget) en bøf-sovs-og-kartofler-kinda-girl, så når jeg forestiller mig det ultimative, mægtige, lunende, komfort-agtige måltid, må jeg indrømme, at jeg aldrig rækker ud efter “God mad, let at lave” og en af de traditionelle danske opskrifter. I stedet tyr jeg ofte til det franske bistrokøkken, den ærlige, rustikke hverdagsmad, eller tunge, spicy mexicanske/texmex-inspirerede retter såsom tacos, nachos eller quasadillas – altså sammen noget, I kan finde opskrifterne på i min kogebog Skønne salater & vidunderligt tilbehør.
P6030081
Jeg har tidligere delt nogle af mine bedste comfort-mexi-food retter her på bloggen, blandt andet denne fiesta-salat og den populære mexitærte, og i dag vil jeg dele endnu et mægtigt og ultra-lækkert måltid med jer: “Huevos rancheros”, en krydret tomat- og bønnesovs med pocherede æg serveret med tortillas og lir såsom avocado, lime, koriander, revet ost og creme fraiche.
Huevos rancheros er egentlig noget, mexicanerne spiser til morgenmad, men herhjemme spiser vi det altså til aftensmad. Det er ultra nemt og hurtigt at bikse sammen, og super til dage, hvor køleskabet er lidt tomt, da opskriftens bærende ingredienser, bønner, hakkede tomater og æg, er noget, jeg altid har på lager.
P6030089
Man kan spise Huevos rancheros på flere måder: For sig selv (gerne med lidt frisk salat), eller sammen med nachos eller tortillas. Denne dag spiste vi panden som fyld i mine majstortillas, og skovlede altså simpelthen et æg med sovs op, og placerede det i pandekagen sammen med avocado, koriander og lidt creme fraiche, inden den blev rullet sammen og spist med mindst muligt griseri… Og det vil sige en masse. Jeg mener: Findes der overhovedet nogle der ude, som kan finde ud af at fylde så lidt i en tortillapandekage, at den kan spises med ynde? Jeg tror det ikke. 

P6030063
Ingedienser til 4 personer
1 stort løg
4 fed hvidløg
1 rød peber
1 spsk. tørrert oregano
1/2 spsk. stødt spidskommen
1/2 spsk. røget paprika
1/2 spsk. stødt koriander
Salt & friskkværnet peber
2 dåser hakkede tomater
480 g kogte sorte bønner (svarende til 2 dåser eller ca. 250 g tørrede bønner før kogning)
(andre bønner såsom kidneybønner kan også bruges)
8 æg
1 håndfuld revet ost, jeg brugte en hvid cheddar
Endvidere
Tortillas, nachos eller tacoskaller
(jeg brugte opskriften på majstortillas fra min kogebog Skønne salater og vidunderligt tilbehør)
Frisk koriander
Limebåde
2 modne avocadoer
Creme fraiche
Hak løget fint, og pres hvidløgene. Svits løgene på en stor pande. Skær den røde peber i små tern, og tilsæt det til panden.
Tilsæt også oregano, spidskommen, paprika, salt og peber, og lad det stege med, indtil både peber og løg er bløde.
Hæld de hakkede tomater og bønnerne over panden, og lad det simre i omkring 10 minutter, indtil lidt af væsken steges væk. Brug evt. en grydeske til at mose lidt af de sorte bønner, så sovsen bliver trykkere.
Lav nu små lommer i sovsen, og slå æg ud heri. Skru lidt ned for blusset, og lad det simre, indtil æggehviderne er faste, men blommerne stadig er flydende.
Servér straks med koriander, lime, avocado og creme fraiche samt dit ønskede tilbehør.

P6030090

16 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. My oh my – sikke et treat Emma!!!
  Jeg kan bestemt heller ikke kategoriseres som en “bøf-sovs-kartofler kinda girl” så denne ret vil også være den ultimative comfort food for mig 🙂
  Ønsker dig den dejligste tirsdag
  kram Maria

 2. Selvom jeg i allerhøjeste grad ER en bøf/sovs/kartofler kinda girl, er denne ret også jævnligt på menuen hjemmehos os. Dog mere som en slags luksus brunch/frokost i weekenden. Det er virkelig SÅ lækkert og det bedste er, at det også er billigt og meget mættende 🙂

 3. Jeg havde en omgang bønnesalat fra i går og vidste ikke rigtig hvad jeg skulle bruge den til før jeg tilfældigt ramte forbi dette post, og både kæresten og jeg er kæmpe fan! Det er så lækkert! Tak, har lige spist op 🙂

 4. jeg har købt ind til det i aften. det bliver spændende. har aldrig gjort mig meget i mexicansk mad, så har ingen fornemmelse af hvordan dette smager…. 🙂
  Nu får jeg så syn for sagen.

 5. Hej Emma,
  Jeg håber du ser min kommentar, selvom det er et gammelt opslag 🙂 Jeg vil bare sige at denne ret er helt fantastisk og derfor virkelig ofte på menuen herhjemme – min kødglade kæreste elsker den, og det siger ikke så lidt! Derudover er vi også store fans af dine quinoafyldte aubergine-ruller, som vi fylder med de grøntsager og kerner vi lige har på lager. Begge opskrifter er en del af vores go-to-retter og vi får dem i hvert fald en gang om måneden. Jeg prøver ofte dine opskrifter og de er altid lækre, men især disse to hænger fast 🙂 Så tusind tak!! Og hav en rigtig god aften – her står den på huevos rancheros! 🙂

  1. Hej Nina 🙂 Sikke en dejlig kommentar at få. Mange, mange tak, for at du tog dig tid til at skrive til mig. Det gør mig simpelthen så glad, at folk har glæde af mine opskrifter 🙂 Kæmpe kram til dig!!

 6. Hej, kan man mon bruge andre bønner-røde, kidney? Ik så nemt at finde de sorte bønner i nærmeste butikker 🙂

Skriv en kommentar