Lun linsesalat med bagt aubergine & figner

Jeg har dårlige nyheder… I sidste uge besøgte jeg grønthandleren på Trøjborg for at købe en hel kasse figner. De skulle bruges til et kogebogs-photoshoot dagen efter, hvor vi skulle skyde alle mine opskrifter med figner til de næste to bøger, for at nå det, imens de sødmefulde, lilla frugter stadig er i sæson.
Imens grønthandleren, der ofte ser ud til at undre sig over mine store bestillinger, men alligevel aldrig spørger, hvad jeg mon skal bruge 1 kasse figner, 4 græskar, 3 kg multi-farvede gulerødder til, fandt fignerne frem, fortalte han, at jeg var heldig, han havde fået fat på så mange – af de rigtigt modne, bløde og søde slags, bevares, for de smagsløse, gummiagtige varianter, man finder i mange supermarkeder, nægtede han at sælge.
Ifølge grønthandleren, har figensæsonen været utrolig dårlig i år, så det er NU, man skal slå til, hvis man vil gøre sig håb om at nå at nyde figner, inden sæsonen er slut. Jeg ved ikke, om han har ret, eller om det bare var et godt salgstrick, men jeg vælger at stole på ham, og derfor vil jeg skynde mig at dele en af mine bedste opskrifter med figner med jer, inden det er for sent.
Perfekt modne figner er en af mine yndlingsfrugter, både på grund af deres delikate smag og deres smukke udseende, så I kan tro, jeg ærger mig over den korte sæson. I denne lune salat fra min kogebog “Skønne salater & vidunderligt tilbehør” pynter fignerne i en linsesalat med perlelignende, sorte belugalinser og bagt aubergine. Salaten punkterer fuldstændigt myten om, at linser er tørre og kedelige, så hvis du har haft en traumatisk oplevelse med dem tidligere, vil denne opskrift øjeblikkeligt kurere alle dårlige minder. Prøv selv.
PS. Min kogebog “Skønne Salater & vidunderligt tilbehør” er i dag tirsdag d. 29/9 på tilbud hos SAXO.com til -20%
Linsesalat-med-aubergine-og-figner

Ingredienser
2 dl grønne eller sorte linser
2 auberginer
1 stort rødløg
1 spsk. olivenolie
Salt & friskkværnet peber
Dressing
1 fed hvidløg, presset
1 spsk. ahornsirup
1 spsk. olivenolie
1 spsk. balsamicoeddike Salt & friskkværnet peber
Endvidere
125 g frisk mozzarella
4 figner
1 håndfuld basilikum
40 g pinjekerner
2 spsk. balsamicoglace (kan undlades)

Start med at koge linserne i 15-20 minutter, så de kan moses med spidsen af en gaffel, men stadig har bid. Imens linserne koger, kan du tilbede resten af salaten.
Skær auberginerne på langs i tynde, brede bånd på ca. 1⁄2 cm. Placér dem på en beklædt bageplade, og drys med salt. Skær rødløget i tynde både, og kom dem i en lille skål. Hæld 1 spsk. olivenolie over, og vend godt rundt. Fordel rødløgsbådene over auberginerne, og sæt bradepanden i ovnen i 15 minutter ved 200 grader, indtil auberginerne er gyldne, og løgene bløde.
Tag låget af gryden, når linserne er kogt færdige, og vend rundt, indtil alt vandet er fordampet, og linserne bliver helt tørre. Tag gryden af varmen, og tilsæt presset hvidløg, ahornsirup, balsamicoeddike og olivenolie. Vend rundt, og smag til med salt og peber. Vend auberginebånd og rødløg sammen med linserne, og fordel salaten på et stort salatfad.
Rist pinjekernerne på en tør pande, og skær fignerne i både. Riv mozzarellaen i mindre stykker, og fordel den over salaten. Pynt med pinjekerner, basilikumblade og figner, og hæld balsamicoglace over salaten i en tynd stråle. Servér straks, imens salaten stadig er lun.
4 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Tak for tippet om %-er på bogen. Nu fik jeg den endelig købt – glæder mig! Laved dit linsefyldte hokaido græskar forleden. Fantastisk. Har delt og delt opskriften 🙂 Du giver masser af dejilg inspiration!

 2. Hej Emma.
  Vil lige høre dig om en opskrift. Hvordan synes du følgende lyder sammen, og har du forslag til ændringer til salaten?
  Feldsalat
  Serranoskinke
  Figener
  Feta
  (evt. balsamico)

Skriv en kommentar