Tærtebund af havregryn // Tærte med hokkaido græskar, spinat og feta

Udgivet i samarbejde med OTA Solgryn // Sponsoreret

Efter at have brugt en uge i Spanien, hvor pan (hvidt og som oftest utrolig kedeligt brød) er basen for de fleste måltider, er det rart at være hjemme ingen og kunne vælge bagværk med en hel del mere fuldkorn og flere fibre. I kender det sikkert selv, fra når I rejser til udlandet: I de fleste lande er de så dårlige til morgenmad, at man skal være heldig, hvis der er andet end tørt toastbrød, margarine og marmelade (eller sågar kage?!) til morgenmad – og Camiñoen er bestemt ingen undtagelse. Det er på sådanne tidspunkter, jeg savner mine havregryn og at kunne få en god, mættende og sund start på dagen.

p9190053

{ Scroll ned i bunden og læs hvordan, du kan deltage i et lækkert give-away }

Jeg tror, vi er mange danskere, der er vokset op med, at havregryn er et fast stabel på morgenbordet. Det var hvad, jeg spiste, hver evig eneste morgen hele vejen gennem folkeskolen og gymnasiet, enten med mælk eller som grød, og derfor har jeg altid synes, der var noget særligt trygt og nostalgisk ved havregryn. Det minder mig om min mors havregrød (serveret med smørklat, naturligvis) eller havregryn med sukker på i gårdens køkken hos mine bedsteforældre.
p9190040
Når I tænker på havregryn, er jeg sikker på, at den røde og hvide boks fra OTA Solgryn, dukker op på nethinden hos mange af jer. Og der er ikke noget at sige til, for de første Solgryn blev produceret i 1898, og de har været et fast stabel i mange hjem lige siden. I dag er jeg blevet bedt af OTA Solgryn om at dele en havregrynsopskrift med jer, men i stedet for at fokusere på morgenmad, fik jeg lyst til at præsentere min version af en anden klassiker: Tærten!
Min tærte har det twist, at bunden består af havregryn, og derfor er den langt mere mættende samt propfyldt med fuldkorn og fibre. Tærtebunden er utrolig nem at lave – især hvis du er indehaveren af en foodprocessor – og den fungerer fremragende som en basisopskrift, du kan fylde med lige præcis det, du synes om eller har på lager. Måske du har lyst til en klassisk porre-kartoffel-tærte? Eller er det dagen, hvor du vil prøve en ny kombination? I så fald vil jeg anbefale det skønne efterårsfyld, jeg har valgt i dagens opskrift. Kombinationen af græskar, feta og rosmarin er ganske enkelt magisk, og det passer perfekt til den let ristede smag, som bunden har på grund af Solgrynene.
p9190025
Hvis du savner inspiration til lækker morgenmad med et anderledes twist, kan du hoppe forbi dygtige Cecilie fra Copenhagen Cakes, der har lavet en smoothie og lækre, sunde morgenmadscookies med havregryn. Jeg kan lige forestille mig, hvor lækkert hytten dufter efter sådan en omgang, og det giver mig endnu mere lyst til at gå i køkkenet og forsøge mig med opskriften på sådan en kold efterårsdag som i dag. Kig også gerne forbi Its Fashion Baby, der deler opskriften på lækre og sunde morgenmadsvafler, eller Plummum, der laver familiehyggemmorgen med havreboller.
p9190048
HAVRETÆRTE MED GRÆSKAR, SPINAT & FETA
{ Opskrift til 4 personer }
1/2 hokkaido græskar
2 spsk. olivenolie
1 spsk. finthakket frisk eller 2 tsk. tørret rosmarin
2 fed hvidløg
1 løg
1 spsk. olivenolie
1 spsk. balsamicoeddike
100 g spinat
3 æg, str. M/L
150 g feta
Salt og friskkværnet peber
TÆRTEBUND
250 g Solgryn
1 tsk. salt
1 æg, str. M/L
1 æggehvide
1⁄2 dl olivenolie
1⁄2 dl vand
Start med at lave fyldet. Tænd ovnen på 200 grader. Halvér græskaret, og fjern kernerne. Skær græskarkødet i mundrette tern, fordel dem på en beklædt bagepladen, og vend ternene i olivenolie. Drys med salt, og sæt bagepladen i ovnen i 20 minutter, indtil ternene er møre. 
Lav nu tærtebunden, ved at blende havregrynene til helt fint mel i en foodprocessor. Tilsæt salt, æg, æggehvide og olivenolie, og kør maskinen igen, så melet
bliver til en smuldret dej. Tilsæt 1 spsk. vand ad gangen, indtil dejen hænger sammen og er smidig og blød. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og fjern det øverste stykke. Flyt forsigtigt tærtedejen over i en smurt tærteform. Prik huller i tærtebunden med en gaffel, og forbag den i ovnen i 10 minutter.
Hak løget fint, og riv hvidløgene. Svits det i olivenolie på en pande sammen med rosmarin, indtil løgene er gennemsigtige. Tilsæt spinaten, dryp med balcamicoeddiken, og kværn salt og peber over panden. Lad det stege, indtil spinatbladene falder let sammen. Pisk æggene sammen i en skål. Tilsæt pandens indhold, smuldret feta, bagte græskartern samt salt og peber, og bland det sammen. Fordel fyldet i den bagte tærtebund, og bag så tærten i cirka 20 minutter, indtil æggemassen er fast.
pa250568
{ GIVE-AWAY }
Har du et særligt minde med havregryn og den klassiske Solgryn boks? Del historien i kommentarfeltet, og så deltager du i konkurrencen om en OTA Solgryn retro plakat samt 5 pakker OTA Solgryn. Vinderen trækkes i næste uge.

29 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Wow den lyder SÅ lækker. Elsker virkelig hokkaido! Hvad tror du ægget kunne erstattes med i selve dejen, hvis nu det ikke indgår i ens kost? 🙂
  Jeg kan huske, da jeg var omkring 10 årog skulle med min mormor og morfar på campingtur til Tyskland. Vi havde kørt i knap fem timer, cirka halvvejs på vores tur, hvor min mormor udbryder til min morfar “Karl, har du husket grynene?” Min morfars svar var nej, de stod ligeså fint i skabet. Min mormor blev så fornærmet, at hun insisterede på, at vi skulle køre tilbage efter dem. Det var min morfar dog ikke enig i, så vi brugte ca en god time på at køre til det nærmeste indkøbscenter for at købe gryn – og det SKULLE være Ota. Det er blevet en running joke i familien, at man aldrig skal glemme min mormors gryn – som hun stadig spiser hver morgen 🙂

 2. SÅ fin video, søde Emma! Jeg glemte helt, at det er en reklame, fordi videoen er så vedkommende, og det, du fortæller om havregryn med sukker, fungerer virkelig godt. Kram

 3. Ved ikke om det som sådan er et minde, men jeg får næsten havregryn hverdag. Hvis ikke til morgenmad, kan jeg godt finde på at spise det til aftensmad.. 😛 længe leve SU-livet, og så fordi det bare smager så godt og der er et utal af kombinationer!

 4. Man kan ikke ligefrem kalde det et minde, men jeg får en enorm følelse af nostalgi, når jeg ser en pakke Ota Solgryn, da jeg altid fik dette, da jeg var helt lille. Jeg spiser stadig havregryn (grød) mindst en gang om dagen – dog ikke Ota ?

 5. Lækker præmie!
  Jeg har ikke ét specifikt minde, men Solgryn minde mig sådan om min afdøde farmor og de mange ferier hos hende og farfar. Der var altid Solgryn på morgenbordet, og det var simpelthen den bedste start på dagen. 🙂

 6. Ota Solgryn minder mig om de tidlige morgener om søndagen i min barndom, hvor jeg blev vækket med en stor portion havregrød med en smørklat i.
  Elsker havregryn – både sundt OG lækkert! 🙂

 7. Hej Emma,
  Er virkelig, virkelig glad for din blog og føler mig ofte inspireret af dig og dine opskrifter. Kæmpe kadeu til dig og dine seje eventyr.
  Med frygt for at blive misforstået, vil jeg bare lige spørge, om tærten her er inspireret af Green Kitchen Stories, der bragte en tærteopskrift, der minder utrolig meget om din, tilbage i august? Det er virkelig ikke for at være ubehagelig eller led – du bruger hokkaido og spinat, ikke butternut squash og grønkål! Men synes bare, det er værd, at nævne sine inspirationskilder, hvis det er tilfældet – synes bare ligheden er slående 🙂 http://www.greenkitchenstories.com/butternut-kale-feta-quiche/

  1. Hej med dig 🙂
   Du har helt ret i, at man bør nævne sine inspirationskilder – og Green Kitchen Stories er ualmindeligt dygtige. Men nej, det er ikke der, jeg har hentet inspiration denne gang (så havde jeg naturligvis nævnt det) selvom deres tærte bestemt også ser god ud og indeholder lignende ingredienser. Hvis du kigger tilbage i mit blogarkiv vil du opdage, at græskar og feta er en af mine yndlingskombinationer, så da jeg blev bedt om at lave en efterårstærte, var det det første, der faldt mig ind.
   Nu ved jeg godt, du siger, at du ikke vil misforståes, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tolke din kommentar som en smule passiv aggressiv. Så vidt jeg kan se, har du aldrig lagt en kommentar på min blog før nu, så hvorfor pludselig tage dig tiden til det, bare fordi du kan udpege noget, du mener, er en fejl? Jeg opfatter det ikke ubehageligt eller ledt, men synes, at det er unødvendigt fejlfinderi.

   1. Hej Emma,
    Tusind tak for dit klare svar!
    Det var slet ikke, for at være en fejlfinder eller på tværs! Kan virkelig godt forstå, at det fremgår sådan i fra dit perspektiv – det må du virkelig undskylde. Måske har du ret i, at min formulering kan læses som passiv aggressiv – særligt når man ser i lyset af, at jeg ikke har kommenteret herinde før. Det er jeg virkelig ked af. Det slog mig bare, da jeg selv lige har brugt Green Kitchen Stories egen opskrift, så jeg prøvede nok bare at stille et opklarende spørgsmål, der endte med at blive formuleret en slags anklage om plagiat – eller sådan kan jeg i hvert fald godt se, at det kan læses. Beklager meget!
    Hvorom alting er, var jeg ikke ude på at leder efter snusk, som jeg kunne hænge ud. Det var blot fordi, at jeg nyder dit originale indhold, men blev i tvivl om kilden her, hvorfor jeg følte at det var okay at stille et spørgsmål. Men igen – jeg er ked af måden, jeg fik formuleret mig på.
    Jeg glæder mig til at kommentere mere i fremtiden, for jeg er bestemt en glad læser.

    1. Hej igen 🙂
     Det skal du slet ikke tænkte på, men mange tak for undskyldningen. Det er desværre det vanskelige ved online kommunikation – vi kan skrive ét, men det bliver så let modtaget som noget andet. Godt vi lige fik afklaret 🙂

 8. Hej
  Mange tak for en spændende opskrift.
  Mine minder om havregryn er fra min ferie til Cuba her allerførst på året. Jeg havde masser af havregryn med og spiste dem hver morgen med en flaske vand og frugt. Har gluten intolerance og klarede 14 dage uden maveproblemer.
  mange venlige hilsener fra Annette

 9. Hej Emma.
  Tak for din video, som lige gav inspiration til aftensmaden:).
  Jeg har gennem hele min barndom og ungdom spist Solgryn om morgenen og gør det også nu, hvor jeg er blevet 60 år:).
  En lille sjov historie: Jeg blev for et par år siden kontaktet på Facebook af en gammel barndomsveninde. Hun skriver:” Noget af jeg husker, når jeg tænker på dig er at hjemme hos jer måtte vi få cacaomælk på havregrynene om morgenen. Det måtte vi IKKE hjemme hos mig.” Og det smagte SÅ godt.

 10. Hej Emma
  Skal helt sikkert prøve din tærte :).
  Mine første minder om Solgryn går tilbage til årene lige efter krigen, hvor min fars to fastre fra nordjylland sendte os julepakker med bl.a. havregynsslikkepinde til os børn. Og så naturligvis reklamen med Onkel Vitalius, som blev vist i biografen, når der var børnefilm på. Havrevælling var en af forretterne ved middagsbordet, og min mor lærte mig at erstatte melet i frikadellefarsen helt eller delvis med havregryn. Indrømmet, da der kom Ø-havregryn på markedet måtte jeg naturligvis prøve dem, men jeg er gået tilbage til Solgryn, som jeg synes smager bedre både som grød og rå med mælk og frugt.

 11. Havregryn er ikke et minde men mere en fast hverdagsingrediens for mig. Jeg kan godt lide, at weekenden skal stå på hjemmebagte boller eller lignende, men i hverdagen, synes jeg, er det rart spise det samme – og her er det havregrød for mit vedkommende. Det giver sådan god start på dagen, som ikke rigtig føles på samme måde uden 🙂

 12. Jeg husker godt Solgryn pakkerne med drengen med Solgrynpakken, etc. Jeg husker tilbage til den tid, hvor der var udklips indianere og andre figurer på bagsiden. Det havde jeg megen fornøjelse af.

 13. Lavede den i lørdags og den blev så god ???? Og så var den let at lave og blev rigtig flot ?
  Jeg var nervøs for om bunden ville blive blød, men den blev dejlig sprød ?
  Tak for en lækker opskrift!

 14. Lækker opskrift der helt sikkert skal prøves – måske allerede i morgen? 🙂
  Solgryn minder mig om morgener hos mine bedsteforældre. Når jeg vågnede var der altid dækket op med de dybe skåle, klar til at jeg kunne spise en ordentlig portion havregryn, overhældt med sødmælk og sukker. Nøj, det var gode tider :0) I dag starter jeg stadig mine morgener med havregryn – og jeg bliver nok aldrig træt af det!

 15. Under min første graviditet kunne jeg ikke eksistere uden ota. Hvis jeg skulle nogle steder hen og jeg ikke var sikker på at de havde ota solgryn købte jeg nogle og tog med.

 16. Din tærte ser godt nok lækker ud – jeg er stor fan af tærter men har aldrig prøvet at lave en med hokkaido før.
  Serverer du en salat til tærten eller noget andet? Hvilken slags salat ville smage godt sammen med?
  Ota solgryn med mælk og sukker var også min morgenmad gennem hele min barndom og senere også som voksen
  bare med rosiner, æblestykker og mandler som erstatning for sukker.
  Min 8-årige søn elsker også havregrød – det spiser han til hver en tid 🙂

 17. I min drengetid spiste jeg hver morgen havregryn, og der gør jeg stadig
  Det der fascinerede mig var Ota Solbakken som jeg studerede hver morgen, når jeg spiste mine gryn.
  Her opdagede jeg hvad evighed er.
  På pakken er der en dreng, der holder en pakke med Solgryn. På pakken var der et billede også med en dreng der holder på en pakke Solgryn. På den pakke var der også en dreng med en pakke Solgryn.
  Det blev ved mindre og mindre og fortsatte i det uendelige.
  Uendeligt
  Spændende
  d

 18. Hej Emma… dejlig side har du !!! Fra nu af, blive jeg en fast læser, da dine opskrifter egner sig fortrægeligt til mig. Jeg er ikke dansker, men i Argentina, mit land, mer,n spiser havregryn fra Quaker. Og jeg har varme minder om de morgenmad, lige før skolen. Der var to mulige slags: Quaker (vi kælder den sådan) kogt med mælk, ligesom i Danmark og Quaker, dvs., kogte havregryn med vand ogd salt, serveret med kogte tørret eller friske frugter, som var mere varieret end her. Og jeg, simpelthen, elsker stadig de to slags. Og de minder mig mig, altid, min barndom, som ligger meget lang i fortiden. 🙂 🙂 🙂

 19. Selvfølgelig, er jeg klar, at det handler om Solgryn Ota, men jeg tror, at de fleste af os har minder til et eller anden mærke af haxregryn, som jeg tror, har præget vores barndonm i de fleste lande. Derfor, ville jeg ogsåa dele med.
  Kære hilsen.

Skriv en kommentar