Krydret boghvede-rosinbrød fra Herlig & ærlig mad

_MG_28082

Et af mine nye køkkeneksperimenter er at bage med surdej. Hvis I har fulgt med på Snapchat (@emmamartiny) har I set mig gå bage-amok hver weekend, hvor jeg tester den ene, anden og tredje metode i jagten på det bedste (og gerne nemmeste) surdejsbrød. Jeg er stadig ikke ekspert – nogle gange bliver brødet helt perfekt, andre gange not so much – så før jeg deler opskriften, skal den lige forfines lidt her og der.
Desværre tåler jeg ikke gluten særlig godt, hvilket I nok har regnet ud, da mine opskrifter som regel er glutenfrie. Flere og flere mennesker døjer med mavegener, og selvom nybagt brød smager vidunderligt, er der ikke meget ved det, hvis man efterfølgende bliver krediteret med oppustethed eller det, der er værre. Derfor har jeg sat mig for, at jeg også skal finde frem til den perfekte opskrift på glutenfrit surdejsbrød, men vejen dertil kræver vist mange testforsøg endnu. Derfor vil jeg i stedet dele mit absolutte yndlingsbrød uden gluten, en opskrift der er at finde i min kogebog Herlig & ærlig mad.
P1300134

Dette krydrede boghvede-rosinbrød bager jeg igen og igen. Det har en god krumme, sprød skorpe og er fyldt med søde rosiner og supersunde chiafrø. Brødet har en krydret, lunende smag fra de forskellige krydderier, og mange vil derfor betegne det som et julebrød. Jeg er dog så vild med det, at jeg spiser det hele året – særligt på denne grå og kolde tid af året og gerne til morgenmad, hvor det mætter dejligt og helt anderledes end almindeligt hvedebrød.


{ Krydret boghvede-rosinbrød fra Herlig & ærlig mad }
300 g boghvedemel
200 g rosiner
3 spsk. chiafrø (40 g)
3 spsk. FiberHUSK (pulveriserede loppefrøskaller)  (20 g)
1 tsk. salt
1 tsk. stødt kardemomme
1⁄2 tsk. revet muskatnød
1⁄2 tsk. stødt ingefær
2 tsk. kanel
4 dl mælk (jeg bruger mandelmælk)
1 dl vand
2 spsk. ahornsirup
2 spsk. smør eller kokosolie
Skal af 1 appelsin
50 g gær

Bland boghvedemel, rosiner, chiafrø, FiberHUSK, salt og krydderierne i en skål.
Kom mælk, vand, ahornsirup, smør og appelsinskal i en lille kasserolle, og opvarm det, til det er lillefingervarmt, og smørret smelter. Rør nu gæren ud i væsken.
Hæld kasserollens indhold over i skålen med mel, og rør det hele godt sammen til en klistret dej med en grydeske. Sæt skålen overdækket et lunt sted, og lad dejen hæve 1 time.
Tænd ovnen på 175 grader.
Vip forsigtigt dejen ud af skålen over på en beklædt bageplade, så den danner et rundt brød. Du kan forme brødet let, men lad endelig være med at ælte det, så det falder sammen.
Sæt brødet i ovnen i cirka 1 time og 15 minutter, indtil det føles let og lyder hult, når du banker under bunden. Opbevar brødet på køkkenboret pakket ind i et viskestykke. Når brødet ikke er nybagt, synes jeg, det smager bedst, hvis det ristes.
6 kommentarer
Vis alle kommentarer
    1. Hej Trine 🙂 Det tror jeg godt, du kan, men mængderne skal justeres, så brødet ikke bliver for tørt.

    1. Hej Noah ? undersøgelser på områder peger i flere retninger. Jeg vælger først og fremmest at lytte til min egen krop, og ved at rigtig mange har samme oplevelser. Har du ingen problemer, er det da bare dejligt for dig ?

Skriv en kommentar