Bruschetta med ricottacreme & bagte tomater

Bruschetta med ricottacreme & bagte tomater

I weekenden serverede jeg disse bruschetta med en ricottacreme og bagte tomater, og jeg siger jer, de smagte himmelsk! Når man har at gøre med gode råvarer, skal der ikke så meget til, og her spillede alt bare sammen på bedste vis: Hjemmebagt brød, cremet ricotta, god olivenolie og smagfulde tomater.

Ovnbagte tomater med ekstra smag

Selvom det efterhånden er muligt at få fingrene i danske, økologiske tomater i supermarkederne, kan vi ikke ligefrem prale af, at de smager af sol og sommer. For at give mine tomater et ekstra skud smag valgte jeg derfor at vende jeg dem i en mild olivenolie, hvorefter de røg en tur i ovnen. Efter en god halv time får tomaterne en helt anden sødme og syre – det er næsten som havde man skruet op for smagen på en volumeknap.

Ricottacreme med basilikum

For at give tomaterne noget modspil, lavede jeg en creme af ricottaost, salt, peber, lidt frisk basilikum og en god, kraftig olivenolie. Havde man brugt en kedelig, almindelig olivenolie, var resultatet slet ikke blevet det samme, så det er altså ikke her, man skal spare – olivenoliens fylde og aromatik smager virkelig igennem!

Bruschetta med ricottacreme & bagte tomater

 
Forret til 4 personer
forberedelse 10 min / tilberedning 30 min / i alt 40 min

Ingredienser

  • 250 g cherrytomater
  • god olivenolie
  • salt
  • 4 skiver godt brød

Ricottacreme

  • 1 dl ricotta
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • salt & friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 175 grader. Fordel tomaterne på en beklædt bageplade, og vend dem i olivenolie og salt. Bag tomaterne i ovnen i cirka 30 minutter, indtil de bliver gyldne og rynkede men ikke helt tørre.

Skær brødet ud i skiver, og pensl dem med olivenolie. Rist dem i ovnen i 5 minutter, så de bliver sprøde.

Rør ricotta, olivenolie, finthakket basilikum, salt og peber sammen til en creme, og fordel det over det ristede brød. Pynt med bagte tomater og evt. en smule god olivenolie. Servér straks.

Find flere opskrifter i samme kategori

Hvordan smager god olivenolie?

Olivenolie er ikke bare olivenolie. Ligesom vin, afhænger kvalitet og smag nemlig både af, hvordan, af hvad og hvor flaskens indhold er produceret.

En god olivenolie skal gerne prikke lidt peberagtigt på tungen og dufte af nyslået græs, men smagen kan variere fra at være helt mild og frugtig til kraftig og fyldig. Derfor både kan og bør brugen af olivenolie (igen: ligesom vin) tilpasses dagens menu, præferencer og humør.

Olivenolie er faktisk en juice, da den udelukkende består (eller bør bestå) af saften fra nypressede olivenfrugter. En ren og frisk ekstra jomfru olivenolie er rig på monoumættede fedtstyrer, som har et højt indhold af antioxidanter, gode næringsstoffer og vitaminer. Og så smager det jo bare helt vidunderligt til både tilberedning af grøntsager, godt brød, over en salat eller i simple retter, hvor olivenoliens aroma rigtig får lov til at træde frem og binde de forskellige smage sammen.

I kan nok regne ud, hvorfor olivenolie af høj kvalitet har en fast plads i mit køkkenskab. Og lad os lige sætte en streg under køkkenskab. Olivenoliens kvalitet og sundhedsmæssige egenskaber forringes nemlig, når olien udsættes for sollys, og den bør derfor ikke stå fremme på køkkenbordet. De værste fjender er lys, luft og varme, så køb olivenolie i mørke flasker, og opbevar dem mørkt og køligt i et køkkenskab eller endda i køleskabet.

Bliv klogere på olivenoliens velsmagende verden

Men hvordan kender man så en god olivenolie fra en dårlig?
Dét kan I finde svaret på i denne denne gratis e-bog. E-bogen indeholder olivenoliens ABC, masser af nyttig viden, opskrifter samt en kvalitetstest, som I selv let kan udføre i eget køkken. Bogen er som sagt ganske gratis og meget anbefalelsesværdig – jeg blev i hvert fald betydeligt klogere på de gyldne dråber. 

E-bogen er skabt af GAEA, der producerer græsk olivenolie af utrolig høj kvalitet. GAEAs ekstra jomfru olivenolie er den første i verden, der er certificeret CO2-neutral, og så produceres den uden GMO og kemikalierer. Det er altså et helt rent naturprodukt, skabt under de bedste forhold – og dét kan smages.


Shop the post

- reklamelinks

6 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Søde Emma – nu fangede jeg ikke om du også er til moderne dans i YO, men det lød på Nanna som om man ikke bare kan “droppe ind”, så jeg ved ikke lige om jeg skal melde mig på eller ej?
    Forresten var det var super godt til eventet torsdag, tak for lækre kager og en hyggelig snak! 🙂 Og så kan det være vi ses i YO en dag!

    1. Hej Caroline 🙂
      Du kan sagtens melde dig til en prøvetime og tage til holdet. Nanna siger, at hun regner med at se jer i morgen 😉
      Og det er mig, der takker! Det var så hyggeligt.

  2. Mon du kunne overtales til at dele en opskrift på et lækkert brød, som det der ses på billedet?
    Min kæreste og jeg er igang med at forsøge os på at lave et rigtig lækkert, luftigt brød med en god skorpe. De sidste gange, har vi prøvet med grydebrød, og skorpen bliver perfekt, men brødet bliver ligesom for kompakt, hvis du forstår. 🙂

    1. Hej Stine 🙂
      Jeg er stadig ved at eksperimentere med brød opskrifter, men når jeg når frem til det optimale brød, skal jeg nok dele opskriften her på bloggen 🙂

Skriv en kommentar