Vibekes Bruxelles // Madoplevelser

For nogle måneder siden blev jeg kontaktet af Vibeke. Hun havde nydt de rejseguides, som jeg har fået forskellige søde mennesker til at skrive til bloggen – blandt andet Idas Samsø, Johannes Berlin og Emilies Paris – og var interesseret i at bidrage med sin egen guide, der kunne være til hjælp og inspiration til andre rejselystne. Vibeke har for nyligt tilbragt et semester i Bruxelles, og i løbet af sine måneder i byen, har hun skriblet alle sine bedste oplevelser og ned. Dem får I nu her på bloggen, hvor vi vil de næste uger vil få et indblik i Vibekes Bruxelles.
1000 tak til Vibeke for den fine rejseguide – jeg glæder mig til at læse med 🙂
Er der andre derude, som har et særligt forhold til en rejsedestination, og kunne I tænke jer at stikke en guide sammen i samarbejde med mig, er I velkomne til at tage kontakt. Jeg synes, det er så herligt, at bloggen her kan være et forum, hvor vi kan dele ud og hjælpe hinanden. 
Nu: Tag godt imod Vibeke 🙂
Klem,
EmmaHej Emmas læsere,
Mit navn er Vibeke, og jeg bor midt i dejlige Aarhus. Til hverdag går jeg på byens arkitektskole på 6. semester, hvor jeg tilbringer de fleste af mine vågne timer. Jeg er netop vendt hjem efter et semester i Bruxelles, hvor jeg studerede, men også havde rig mulighed for at opleve byen. En europæisk storby, som virker lidt overset som rejsemål, og som de fleste danskere nok mest forbinder med EU. Dette var også mit umiddelbare indtryk, men under mit ophold oplevede jeg, hvor fantastisk Bruxelles er, og dette kan jeg ikke lade være med at dele. Jeg håber, I vil finde indlæggene spændende, og at de vil give inspiration til besøge Europas hjerte.


Du kan ikke rejse til Bruxelles uden at smage byens specialiteter! Udvalget er stort og man kan nemt falde i turistfælder. I dette indlæg har jeg har forsøgt at koge byens udvalg ned og give mit bud på, hvor du finder byens bedste chokolade, pomfritter, vafler, øl og sea food.


Belgisk chokolade smager fantastisk, og der findes alverdens brands, der laver lækker chokolade. De fine chokoladebutikker findes på alle gadehjørner i byen, og priserne er generelt i den højere ende. Jeg kan anbefale butikken Pierre Marcolini, som ligger i det hyggelige kvarter Sablon (Rue des Minimes 1). Butikkens facader er ofte smukt dekoreret efter sæson og et besøg værd i sig selv! Chokoladebutikkerne er sjove at besøge, men faktisk har supermarkederne også et godt udvalg af gode chokolader til en meget lavere pris. Her kan jeg anbefale mærket Galler. Hvis du har god tid eller bare er helt vild med chokolade, så har chokoladebrandet Neuhaus et outlet udenfor Bruxelles, hvor mængderne er store, og priserne i bund. Desuden er der smagsprøver på alt, så man går derfra mere end mæt af chokolade. Metrolinje 5 går direkte derud, stå af ved Erasmus, som er sidste stop.


Pomfritter kommer fra Belgien, og det kan man mærke, når man besøger Bruxelles. På restauranterne er det ofte pomfritter, som bliver serveret til maden, men det er ikke her, du finder byens bedste pomfritter. Ligesom vi i Danmark har pølsevogne, findes der i Bruxelles de såkaldte “friterie”, som ofte er placeret på byens mange torve. Al mad herfra bliver friturestegt, og det kan smages – på den gode måde! Hemmeligheden bag de fantastiske pomfritter er friturestegning over tre omgange(!) i enten okse- eller andefedt. Det lyder voldsomt, men tro mig – det er lækkert! Der er lidt delte meninger om, hvor man finder de bedste pomfritter, men prøv generelt at undgå boderne i centrum, og søg i stedet ud til torvene i byens andre kvarterer. Min anbefaling går uden tvivl til Maison Antoine (Jourdanplein 1, 1040 Et- terbeek), som ligger tæt på EU Parlamentet. Rygtet siger, at det er herfra Angela Merkel også spiser sine pomfritter. Ofte er der kø til at bestille i boden, men jeg lover, at det er ventetiden værd! Af sauce til dine fritter kan jeg anbefale sauce tartar og sauce andalouse. Spis dine fritter på de omkringliggende barer eller nyd dem i Parc Leopold, som ligger et stenkast fra torvet.


Sea food i Bruxelles? Ja den er god nok! Selvom Bruxelles ligger et stykke fra havet, er byen kendt for sea food og især moules frites, som er en af landets nationalretter. “Slagtergaden” nær Grand Place er kendt for tilbud på moules frites, men jeg vil anbefale at søge væk fra den gade og i stedet spise på restauranterne ved Saint Catherine. Her er priserne godt nok højere, men kvaliteten er bare dét bedre.


byens mange markeder i weekenden finder man ikke kun grøntsager og blomster – det er også stedet, hvor de lokale mødes, drikker bobler og spiser østers og andet sea food. Jeg kan anbefale markedet ved Flagey (Marché Flagey, 1050 Elsene), som finder sted hver lørdag og søndag. Markedet åbner tidligt og lukker allerede ved 13- 14 tiden, men hvorfor ikke starte sin dag med et glas bobler og lidt sea food? Her findes også boder med kaffe og vafler, hvis man er mere til det.


Apropos vafler, kan man ikke tale om belgisk mad uden at nævne vafler! Du kan dufte dem på hvert et gadehjørne, og de er gode! Men hvor finder du de bedste vafler? Jeg har endnu ikke smagt en dårlig vaffel i Bruxelles, så lige meget hvor man bestiller fra, kan det ikke gå helt galt. I centrum bliver de solgt med nutella, flødeskum og alt muligt, men det er blot for turisterne. Min anbefaling er at finde en af de gule vaffeltrucks, og købe en vaffel au natural til 2 euro – simpelt, men så lækkert! Hvis du ikke vil have dine vafler to-go er “vaffelriet” Maison Dandoy stedet at besøge (Rue Charles Buls 14, 1000 Bruxelles). På 1. sal kan du sidde indendøre i fine rammer og nyde de fremragende vafler og deres forrygende varme chokolade.


Belgisk øl er verdenskendt, og det er med god grund – belgierne har bare flair for at brygge god øl. I Bruxelles har samtlige barer et stort udvalg, men jeg har nok en tendens til at holde mig til den samme øl, når jeg først har fundet en favorit. Mine favoritter er de lyse øl: La Chuffe, Tripel Karmeliet og Deliriums Tremens. En beskeden anbefaling herfra, men et råd er at spørge i baren eller tjeneren, der plejer at have en god anbefaling både på kendte brands eller lokale bryggerier.

De Nordzee er lidt et “after work” sted og man kan oversætte stedet til en slags fiskebar, hvor man står udendørs og nyder seafood, mens man får et glas. Baren findes flere steder i byen, men jeg kan anbefale den ved Saint Catherine. (Rue Sainte-Catherine 45, 1000 Bruxelles)

Hos Fin De Siecle serveres der klassisk belgisk mad; altså tunge retter, hvor kødet er i fokus. Simple retter, men sjældent har jeg fået så mørt og lækkert kød. En restau- rant, som ofte bliver anbefalet, og det er med god grund. Man kan ikke bestille bord, så kom i god tid, hvis du vil undgå kø. (Rue des Chartreux 9, 1000 Bruxelles)
Mr. Falafel laver super gode falafler i centrum. Perfekt til frokost! (Boulevard Maurice Lemon- nier 53, 1000 Bruxelles)
Living Room er stedet at spise frokost eller blot få lidt kaffe og kage, hvis du er i EU kvarteret. Her serveres både dagens ret, salater, sandwich, morgenmad og søde sager. Alt er økologisk, stemningen er afslappet og indretningen meget nordisk. Også et godt sted at søge hen, hvis man vil arbejde. (Place Jean Rey 8, 1040 Etterbeek)
Les Brassins er en virkelig hyggelig restaurant i bydelen Ixelles. Maden er typisk belgisk, og deres signaturret med kanin og kirsebærsovs får en anbefaling herfra. Deres moules frites skulle også være gode. Venlig og personlig betjening med vejledning i både mad og øl. God idé at bestille bord. (Rue Keyenveld 36, 1050 Ixelles, Belgium)
Kom Bij Ma er placeret centralt ved Saint Catherine, og selvom det ikke er den mest hyggelige restaurant, har jeg været der flere gange, da de laver de bedste moules frites! De andre retter på menukortet kan jeg ikke udtale mig om, men deres moules frites er altså gode! (Place Sainte-Catherine 3, 1000 Bruxelles)
Ciabata Mania kan du svinge forbi, hvis du befinder dig ved museumskvarteret og trænger til en sandwich, juice eller kop kaffe. Det er et super hyggeligt sted med fin indretning og god betjening. (Koudenberg 70, 1000 Bruxelles)
Toukoul er til dig, der elsker etiopisk mad eller har lyst til at prøve det. Virkelig lækker mad, sød betjening og god vejledning til de mange retter. (Rue de Laeken 34, 1000 Bruxelles)
Chez Léon er lidt af en undtagelse, for normalt vil jeg ikke anbefale restauranterne i slagtergaden. Chez Léon er dog en slags institution i byen, og det er her, man startede med at servere de famøse moules frites, som desuden sælges til kun 16 euro inkl. øl. Der bliver primært serveret sea food, og selvom stedet er turistet, så finder de lokale også herhen med deres gæster. (Rue des Bouchers 18, 1000 Bruxelles)
Le Pain Quotidien kender du sikkert fra andre europæiske storbyer, men det er faktisk en belgisk cafékæde, og de er derfor også umulige at undgå i Bruxelles. Nyd din morgenmad, brunch eller frokost på den Instagram-værdige café.
Exki caféerne med de grønne skilte er at finde overalt i byen, og det er her belgierne køber deres to-go-kaffe eller salat. Exki har også siddepladser, og udvalget står på både suppe, tærter, sandwiches og kager. Her findes desuden et stort udvalg af både vegansk og vegetarisk mad.

Det var alt for mig i dag. Jeg håber, I har fået smag for Bruxelles og har lyst til at læse med i næste uge, hvor det skal handle om byens seværdigheder, oplevelser og ikke mindst shopping. I må endelig stille en masse spørgsmål, og ellers skal I være velkommen til at følge med på min instagram @vibekevildbrad, hvor jeg deler en masse billleder fra byen og andre rejsemål.
Vibeke

5 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Eeeej…. Skulle så meget ha set det her indlæg for en måned siden INDEN min kæreste og jeg bestilte ferie! Vi skal til Edinburgh og jeg er ikke i tvivl om at det bliver godt, men nu vil jeg herre gerne til Bruxelles :p

    1. haha! Du må skrive Bruxelles på din rejseliste – Edinburgh lyder altså heller ikke så ringe endda 😉

  2. Ih, så fedt indlæg. Jeg planlægger en tur til Bruxelles, hvor jeg aldrig har været før, så denne guide er jo perfekt. Flybilletter fås uhyggeligt billigt fra København til Bruxelles. Jeg vil rigtig gerne skrive en rejseguide til dig også, så jeg smider dig lige en mail <3

  3. Skide lækker guide! Min kæreste og jeg bor i Amsterdam, så for et par måneder siden tog vi på en lille smuttur til Bruxelles. Selvom vi endte med at få nogle rigtigt lækre pommes frittes og vafler, kunne vi nu godt have brugt Vibekes guide. Godt arbejde (:
    Camilla | http://cammi.dk

Skriv en kommentar