Sommersalat med søde kartofler & jordbær

Salat med jordbær

Jordbær smager vidunderligt i salater – særligt sammen med ost som gedeost eller feta. I denne dejlige sommersalat vender jeg dem sammen med bladgrønt, gedeost, sojaristede mander, bagte rødløg og søde kartofler. En virkelig lækker, lækker kombination, som jeg virkelig kan anbefale

Sommersalat med søde kartofler & jordbær

 
Tilbehør til 4 personer
forberedelse 15 min / tilberedning 30 min / i alt 45 min

Ingredienser

SALAT

 • 400 g søde kartofler
 • 2 rødløg
 • 1 spsk. olivenolie
 • salt
 • 1 bakke grøn salat (her spæde kålblade)
 • 1/2 bakke jordbær
 • 150 g blød gedeost

SOJARISTEDE MANDLER

 • 50 g mandler
 • 2 spsk. sojasauce

DRESSING

 • 3 spsk. olivenolie
 • 2 spsk. balcamicoeddike
 • 1 tsk. honning
 • 1 tsk. dijonsennep
 • salt & friskkværnet peber

Fremgangsmåde

SALAT

Tænd ovnen på 175 grader. Skrub eller skræl de søde kartofler, og skær dem i mundrette tern. Pil rødløgene, og skær dem i tynde både. Fordel sødekartoffeltern og rødløg på en beklædt bageplade. Vend det i olivenolie, drys med salt, og sæt bagepladen i ovnen i 20-30 minutter, til ternene er møre og sprøde i overfladen, og rødløgene bløde og gyldne. Lad det køle lidt af.

SOJARISTEDE MANDLER

Rist mandlerne på en pande, til de begynder at blive gyldne. Tilsæt sojasauce, og vend rundt, indtil væsken fordamper. Tag panden af varmen.

DRESSING

Ryst eller rør alle ingredienserne til dressingen sammen. 

SERVERING

Skyl eller slyng salaten, og kom den i en skål. Tilsæt bagte søde kartoffeltern og rødløg, hæld dressingen over, og vend rundt. Skær jordbærene i halve, og tilsæt dem til salaten sammen med sojaristede mandler og gedeost smuldret i mindre stykker. Servér straks.

Find flere opskrifter i samme kategori

Søde kartofler

Vidste I forresten, at mange af de søde kartofler, vi finder i supermarkederne i Danmark stammer helt fra USA? Det er en grøntsag, de bruger enormt meget herovre – blandt andet til sweet potato mash med ahornsirup og pekannødder, som ofte spises til Thanksgiving. De sidste år er den søde, orange rod også er blevet almindelig spise i Danmark, og det betyder, at vi begynder at kunne finde danske økologiske søde kartofler i Supermarkedet. Dét er jeg glad for, for jeg elsker både at bruge dem til fritter, i currys og i fyldige salater som her.

På ferie i USA

Man kan sige meget om den amerikanske madkultur, men hold nu op, hvor har de bare nogle velassorterede supermarkeder herovre. I de lidt større byer finder man butikker som Whole Foods og Wegmans, og for en mad-nørd som jeg er det nærmest som at komme en tur i tivoli. Et tivoli med økologiske råvarer i alverdens former og farver, delikatesser fra hele verden og de nyeste nye foodtrends, som man ellers kun ser på de sociale medier.

Amerikanske supermarkeder

Imens vi boede i en AirBnB i Ithaca, nød jeg at kunne købe ind og udnytte køkkenet til at eksperimentere med nogle af de lokale råvarer. Og at få lidt afveksling fra den ret så greasy amerikanske mad, som vi mæsker os i på andre tidspunkter af turen. Dette kom der nogle virkelig skønne måltider ud af – blandt andet den bedste økologiske laks og rib-eye steak, jeg smagt længe – og jeg vil derfor gerne dele nogle af opskrifterne med jer. Laks og bøf af samme kvalitet bliver dog nok svært at få fingerne i derhjemme, så I må “nøjes” med tilbehøret, for salaterne kan heldigvis let genskabes, ligemeget hvilket land, man befinder sig i.


3 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Vi fik salaten til aftensmad i dag. Nøj den er god. Den stryger direkte ind i toppen over yndlingssalater. Og nu har jeg lige lavet dine romkugler med dadler og sorte bønner – dem laver vi nærmest på ugentlig basis som snack herhjemme. De er et hit hver gang 😀 Tak for lækre opskrifter 🙂

 2. Hej!
  Efter meget varm anbefaling overvejer jeg at lave denne salat til en havefest i anledning af min 50-årsfødselsdag. Men jeg vil gerne forberede alle ingredienserne til diverse salater dagen inden. Hvordan går det mon med de søde kartofler og løgene?
  ? Mange hilsner
  Pernille

  1. Hej Pernille -) Det kan du sagtens. Vent blot med at drysse mandlerne over indtil lige inden servering.

Skriv en kommentar