Braiserede svinekæber med rodfrugtmos

Svinekæber med rodfrugtmos

Hvis I spørger Simon, hvad hans livret er, er det her svaret: Braiserede svinekæber! Jeg forstår ham godt, for der findes ikke meget kød, der bliver så mørt, smagfuldt og lækkert som dette.

Svinekæber er dejlig gæstemad, der let kan forberedes, inden gæsterne ankommer. De smager guddommeligt, bliver ufatteligt møre og koster ikke særlig meget. Kæberne kræver langtidstilberedning, men så snart ingredienserne er samlet i gryden, passer den stort set sig selv. Inden servering koges væsken ind til en glace, der smager så godt, at man drømmer om den, længe efter den ramte tungen. Her serverer jeg de braiserede svinekæber med en cremet rodfrugtmos, der er perfekt her til efteråret. Resultatet er som en god restaurantoplevelse i eget hjem.

Braiserede svinekæber med rodfrugtmos

 
Hovedret til 4 personer
forberedelse 40 min / tilberedning 3 t 20 min / i alt 4 t

Ingredienser

Braiserede svinekæber

  • 12 svinekæber
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 æbler
  • 1 spsk. smør til stegning
  • 1 bundt timian (gem lidt til pynt)
  • 4 dl hvidvin
  • ½-1 l hønsebouillon
  • 50 g koldt smør

Rodfrugtmos

  • 1 kg blandede rodfrugter
  • 20 g smør
  • 1 dl mælk
  • salt og friskkværnet peber

Ristede rodfrugter

  • ½ kg blandede rodfrugter
  • olivenolie
  • salt

Fremgangsmåde

Braiserede svinekæber

Puds svinekæberne fri for hinder (eller bed din slagter om at gøre det), og dup dem tørre med køkkenrulle. Tænd ovnen på 150°. Pil løg og hvidløg. Skær løg i både. Skær gulerødder i grove skiver. Skyl æbler, og skær dem i kvarter. Brun svinekæberne på alle sider i smør i en stor gryde med låg, som kan tåle at komme i ovnen bagefter. Tag svinekæberne op, og tilsæt timian, løg, hvidløg, grøntsager og æbler. Steg, til løgene begynder at tage farve, og tilsæt svinekæberne igen. Hæld hvidvin og bouillon i gryden, så det dækker, og bring i kog. Læg låg på, og sæt retten i ovnen i 2 timer, til svinekæberne er helt møre. Tag kæberne op, og si saucen over i en mindre gryde. Kassér alle grøntsagerne. Bring saucen i kog, og lad den koge ind i ca. 30 minutter, indtil den begynder at tykne. Tilsæt koldt smør, og rør til en blank sauce.

Ristede rodfrugter

Skru ovnen op på 200°. Skrub eller skræl rodfrugterne. Skær dem i små tern, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Vend rodfrugterne i olie, drys med salt, og bag dem i ovnen i 20 minutter, til de er flot gyldne.

Rodfrugtmos

Skræl rodfrugterne, og skær dem i grove tern. Kog dem i vand i 20 minutter i en gryde, til de er møre. Hæld vandet fra gryden. Mos rodfrugterne med en kartoffelmoser eller stavblender. Tilsæt smør og lun mælk undervejs. Smag til med salt og peber.

Til servering

Lun svinekæberne i den varme sauce, og servér med rodfrugtmos. Pynt med ristede rodfrugter og evt. lidt frisk timian, og dryp med sauce.

 

TIP: Køb svinekæber hos din slagter. Bestil dem gerne en dag i forvejen.

Find flere opskrifter i samme kategori

Hvis du prøver en af mine opskrifter, vil jeg elske at se resultatet på Instagram. Tag mig gerne med @emmamartiny eller brug #MartinyFood.

{ Se alle opskrifter i denne uges madplan }

6 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Uhm! Svinekæber er en nyopdaget favorit herhjemme. Vi har også braiseret dem, men serveret pulledpork style i burgers med masser af syltede rødløg og aioli -virkelig lækkert!
    Vil lige nævne at nogle slagtere og større supermarkeder har svinekæber som en del af deres faste sortiment, dog på frost, men tjek hellere der hvor I plejer at handle

  2. Mums, det er en lækker opskrift 😀 Vi fik det i onsdags, og i dag sætter jeg retten over igen til gæstemad til imorgen 🙂

  3. Kære Emma

    Jeg synes det ser så lækkert ud!
    Tror du, man ville kunne lave retten før, men vente med at lave saucen færdig til dagen efter og varme svinekæberne heri?

    Kh

    1. Sagtens! 🙂 Du skal bare vente med at koge saucen helt ind og tilsætte smør til inden servering 🙂

Skriv en kommentar