Lakse satay spyd med peanutbuttersauce

Lakse satay

Satay er en af mine favoritter fra det asiatiske køkken! Den lækre marinade giver masser af smag, og gør kød utrolig saftigt.

Her er det lavet satayspyd med laks, der smager helt fantastisk! Men du kan snildt bruge både kylling, svin eller oksekød i stedet. Husk dog at servere spyddene med peanutbutterdip – den er virkelig obligatorisk!

Lakse satay spyd med peanutbuttersauce

Hovedret til 4 personer
forberedelse 30 min / tilberedning 45 min / i alt 1 t 15 min

Ingredienser

Laksesatay-spyd

  • 500 g laksefilet
  • 1 spsk. revet ingefær
  • 3 fed hvidløg
  • 4 spsk. kokosmælk
  • 2 spsk. fiskesauce
  • 2 spsk. sesam- eller olivenolie
  • 2 tsk. stærk karry
  • 3 usprøjtede limefrugter
  • grillspyd

Peanutbuttersauce

  • 2 dl kokosmælk
  • 4 spsk. peanutbutter
  • 2 tsk. rød karrypasta
  • saft af ½ limefrugt
  • 1-2 spsk. fiskesauce

Tilbehør

  • 4 dl ris
  • 1 spsk. sesamfrø
  • 500 g frosne grønne bønner
  • saft af ½ limefrugt
  • ½ spsk. sesam- eller olivenolie
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Laksesatay-spyd

Fjern skindet fra laksen, og skær kødet i tern. Riv ingefær fint. Pil og riv hvidløg. Rør ingefær, hvidløg, kokosmælk, fiskesauce, olie, karry og saft og fintrevet skal af 1 skyllet limefrugt sammen i en skål. Tilsæt lakseternene, og lad dem marinere i mindst 30 minutter i køleskabet og gerne natten over. Tænd ovnen på 200°.

Skyl og skær de 2 sidste limefrugter i tynde skiver. Sæt lakseternene på spyd med limeskiver mellem. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i ovnen i ca. 15 minutter, til laksen er gennemstegt og gylden.

Tilbehør

Kog risene efter anvisningen på pakken.

Peanutbuttersauce

Bland alle ingredienserne i en lille gryde, og bring saucen i kog under omrøring. Tag saucen af blusset, så snart den koger, og smag den til.

Tilbehør fortsat

Rist sesamfrøene på en pande. Kog bønnerne et par minutter i letsaltet vand. Hæld koldt vand over bønnerne i en sigte, og lad dem dryppe af. Dryp lidt limesaft og olie over bønnerne, krydr med salt og peber, og drys med ristede sesamfrø. Vend bønnerne godt rundt, og servér med laksespyd, ris og peanutbuttersauce.

Find flere opskrifter i samme kategori

Satayspyd med laks

Lakse satay spyd er den lækreste udgave af satay, som du måske har prøvet på asiatiske resturanter.

En af de retter, jeg forbinder med min barndom, er satayspyd. Det lyder måske lidt skørt, siden jeg er opvokset i en pæredansk familie på en villavej i provinsen. Men samtidig forklarer det egentlig meget fint, hvor min interesse for at stå i køkkenet og lege med forskellige madkulturer stammer fra. Mine forældre er begge rigtig dygtige til at lave mad og serverede allerede i min barndom alt fra sushi og indiske curries til fransk landmad og autentisk italiensk pizza.

Satay med peanutbutterdip

En af de bedst brugte kogebøger hos mine forældre handlede om det thailandske køkken, og her var den mest plettede side i bogen opskriften på satay med peanutbutterdip. Dengang lavede vi oftest spydene med kylling, og jeg tror, jeg ville have udnævnt kyllingesatay som min livret, hvis du havde spurgt mig som 9-årig 😉

Flere opskrifter på frisk og farverig asiatisk mad:

Kyllingespyd med kokos-quinoa

Sushi-skål med laks og grønne ris

Green curry med kylling

Rispapirsruller med asiatisk dadel-dip

Panang curry med kyllingekødboller

2 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hej Emma,
    Jeg har lige lavet dette til aftensmad hvor jeg fulgte din opskrift til punkt og prikke og det smagte simpelthen så godt!! Bedste måltid jeg har fået længe! Tusind tak for sindssygt lækker opskrift og ligeså lækker blog. Hav en god aften! 🙂

Skriv en kommentar