Squash spaghetti med linseboller

Her får I et vegetarisk (og indrømmet: lidt hippie-agtigt) bud på en vaskeægte klassiker. På italiensk: polpette di vitello al sugo. På dansk: ”spaghetti med kødboller”, eller bare: ”retten fra Lady og vagabonden”.

En grøn spaghetti af squash vendes i en smagfuld tomatsauce og toppes med små boller af linser. Super sundt og virkelig, virkelig lækkert.

Squash spaghetti med linseboller

 
Hovedret til 4 personer
forberedelse 15 min / tilberedning 30 min / i alt 45 min

Ingredienser

LINSEBOLLER

 • 1 dåse grønne linser
 • 1 dåse sorte bønner
 • 250 g champignon
 • 1 løg
 • 3 fed hvidløg
 • 1 spsk. olivenolie
 • 1 dl havregryn
 • 50 g parmesan
 • 1 håndfuld persille
 • 1 håndfuld basilikum

TOMATSAUCE

 • 1 løg
 • 1 fed hvidløg
 • 1 spsk. olivenolie
 • 1 spsk. tørret basilikum
 • 1 spsk. tørret oregano
 • 1 dåse hakkede tomater
 • 140 g tomatpuré
 • 1 spsk. hvidvinseddike
 • Salt & friskkværnet peber

Squashspagetti

 • 2-4 squash

Fremgangsmåde

LINSEBOLLER

Rens svampene, og skær dem i mindre tern. Hak løget, og pres hvidløget. Steg derefter svampe, løg og hvidløg på en pande i olivenolie i cirka 10 minutter, indtil svampene bliver gyldne.

Tænd ovnen på 175 grader.

Skyl linser og bønner fra dåserne, og kom dem i en foodprocessor. Tilsæt også pandens indhold samt havregryn, parmesan, persille og basilikum. Kør maskinen, indtil du får en jævn men stadig grov mos. Smag til med salt og peber. Form små boller af linsedejen, og placér dem på en beklædt bageplade. Bag linsebollerne i ovnen i 20-30 minutter, indtil de er gyldne og faste. Imens kan du lave tomatsaucen.

TOMATSAUCE

Hak løget fint, og pres hvidløget. Svits det i en gryde i olivenolie sammen med basilikum og oregano, indtil løgene er gennemsigtige. Hæld de hakkede tomater og tomatpuré i gryden, rør rundt, og lad det hele simre ved lav varme, indtil linsebollerne er færdige i ovnen.
Smag tomatsaucen til med hvidvinseddike, salt og peber. Vend linsebollerne i tomatsaucen, og lad det simre i 5 minutter. 

Squashspagetti

Imens laver du din squashspaghetti, enten ved hjælp af en spiralimaskine, et juliennejern eller en kartoffelskræller, der kan lave tynde bånd.

Kom squashspaghettien i en skål, tilsæt tomatsaucen med linsebollerne og vend rundt. Servér straks, gerne med revet parmesan på toppen.

Find flere opskrifter i samme kategori

Vegetariske kødboller

Spaghetti med linseboller er min udgave af den italienske klassiker “spaghetti med kødboller”.

I stedet for helt klassiske kødboller laver jeg små boller af bælgfrugter, men både konsistens og smag er så autentisk, at man næsten kan blive i tvivl, om de virkelig er vegetariske. Svampe og parmesan er med til at give masser af umamismag, imens grønne linser og sorte bønner giver bollerne deres faste men saftige konsistens.

 

Squashspagetti – pasta med ekstra grøntsager

For at snige ekstra mange grøntsager ind i måltidet, serverer jeg linseboller og tomatsauce med squashspaghetti. Jeg knuselsker personligt grøntsags-spiralerne, fordi de gør min mave meget mere glad og tilfreds end efter en stor portion italiensk pasta, men du kan også vælge at blande squashspagettien med almindelig pasta.

Lav pasta med et sundere twist

Generelt er der en hel del justinger, du kan lave på opskriften, så den både tilpasses, hvor sund og hvor travl du føler dig på dagen:

Synes du, at squashspagetti er lige lovlig helse-agtigt? No problemo. Erstat det med din yndlingspasta.

Vil du gerne, at opskriften skal være vegansk? No problemo. Udskift parmesan med gærflager.

Har du ikke tid til at lave din egen tomatsauce? No problemo. Snup en færdig variant med fra supermarkedshylden.

Kan det ikke blive overskudsagtigt nok? Så absolut no problemo. Så kog dine egne linser og bønner fra bunden.

Vegetariske kødboller med linser

I mine linseboller bruger jeg en blanding af sorte bønner og grønne linser. Begge dele fåes på dåse fra Bonduelle, hvilket gør det super nemt og hurtigt at få ‘farsen’ til bollerne bikset sammen. Som nævnt ovenfor kan du sagtens vælge at koge dem selv, men hvis jeg skal være ærligt, er det sjældent, det sker herhjemme i hverdagen, hvor aftensmaden gerne skal på bordet forholdsvist tjept. Det gode ved Bonduelles bælgfrugter på dåse er, at de er dampet, og derfor er der kun meget lidt lage i dåserne. Det betyder, at bønnerne er mere faste og sprøde, og derfor minder resultatet mere om det, du ville opnå, hvis du kogte dem selv.

Tak til Bonduelle for at sponsorere dette blogindlæg. Find mere inspiration og information om deres produkter på deres website lige her. 

12 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Hej Emma. I “Herlig og ærlig mad” er kødbollerne kun med linser, men hvad synes du bønnerne giver til retten? Jeg overvejer nemlig at give mig i kast med den.
  Og noget helt andet! Kan du mon huske hvilken læbestift du har på i videoen?

  1. Hej du :-* Man kan gøre begge dele – men jeg synes det fungerer godt, når man mikser det, da de giver en lidt mere svampet konsistens 🙂
   Læbestiften er Chacha tint fra Benefint. Den bruger jeg næsten altid 🙂

 2. Det ser godt nok lækkert ud! Jeg tror engang, at jeg har skrevet det før, men jeg misunder godt nok Simon lidt. Tænk sig at få din sunde og lækre mad serveret stort set hver dag 😉
  Den her opskrift skal i hvert fald helt sikkert prøves, når jeg engang kommer hjem!

 3. Vil bare sige, at alt hvad du gør er så inspirerende. Jeg deler ikke alle dine interesser, men synes du formår at gøre dit content så gennemført, at jeg læser med alligevel 🙂
  God aften til dig <3

 4. Hej Emma, tak for en skøn opskrift.
  I min lokale Rema havde de desværre ikke linser på dåse, men som du siger i videoen, kan man selv koge dem. Skal de bare koges efter anvisning på pakken og så bruges, som det står i opskriften? 🙂

 5. Hej Emma.
  Super lækker mad du laver! Meget inspirerende, Men nu blev jeg lidt ekstra betaget af den kjole du har på, på billedet – Hvor er den fra, om jeg på spørger?
  Rigtig god aften.

  1. Hej Emilie 🙂 Tak! Den er købt i en lille shop i USA, så jeg kan desværre ikke linke til den.

Skriv en kommentar