Dampet rødspætte med sød kartoffelmos

Dampet rødspætte

Hvis I sidder og spekulerer på, hvad der skal på menuen i aften, har jeg et fremragende bud.

Hvad med at lave en cremet mos af søde kartofler og servere den med frisk salat, sprøde, saltede mandler og delikat dampet fisk? Det lyder ikke helt dårligt, vel? Dét er det bestemt heller ikke!

Dampet rødspætte med sød kartoffelmos

Hovedret til 4 personer
forberedelse 25 min / tilberedning 30 min / i alt 55 min

Ingredienser

Dampet rødspætte

  • 4 rødspættefileter
  • 1 håndfuld blandede urter, f.eks. persille, dild og purløg
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 dl hvidvin
  • 1 dl piskefløde

Sød kartoffelmos

  • 1 kg søde kartofler
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk. smør
  • salt og friskkværnet peber

Saltede mandler

  • 100 g mandler
  • ½ spsk. groft salt
  • 1 dl vand

Til servering

  • 50 g feldsalat
  • blandede krydderurter, f.eks. persille, dild og purløg

Fremgangsmåde

Sød kartoffelmos

Skræl de søde kartofler, og skær dem i små tern. Kog dem i bouillon i ca. 15 minutter, til de er helt møre; si kogevandet fra, men gem en smule af det. Pil og pres hvidløget. Mos de søde kartofler sammen med presset hvidløg, smør og en smule kogevand med enten en kartoffelmoser eller en elpisker. Smag til med salt og peber.

Saltede mandler

Tænd ovnen på 175° varmluft. Bland mandler, salt og vand på en pande, og bring vandet i kog. Vend rundt, indtil vandet fordamper, og saltet samler sig i bunden af panden. Fordel mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist dem i ovnen i ca. 10 minutter, indtil de er gyldne og tørre. Hak dem groft.

Dampet rødspætte

Skyl og hak krydderurterne fint. Drys krydderurter, salt og peber over rødspættefiletterne. Rul dem sammen, og læg dem i et ovnfast fad. Hæld hvidvin og fløde i bunden af fadet. Sæt det i ovnen i ca. 10 minutter, eller til fisken er færdig. Smag hvidvinssaucen til med salt og peber.

Til servering

Skyl salaten, og hak krydderurterne. Anret de dampede rødspættefileter på en bund af salat og sød kartoffelmos. Top dem med saltede mandler, finthakkede krydderurter, og servér med hvidvinssauce.

Find flere opskrifter i samme kategori

Dampet rødspætte

Dampet rødspætte smager utrolig delikat. Det er et fremragende bevis på, at rødspætte kan bruges til andet end fiskefilet 😉

Selvom jeg i opskriften bruger jeg rødspætte, kan du sagtens erstatte den med anden hvid fisk. Prøv eksempelvis torsk eller kulmule, der har en dejlig smag og konsistens.

Det fine ved rødspætte er, at filetterne kan rulles sammen om friske krydderurter, der giver ekstra sommersmag til retten. Vælger du en anden fiskeudskæring såsom en torskeloin, drysser du naturligvis bare urterne over fisken i stedet.

Hurtig og delikat hverdagsmad

Selvom dampet rødspætte og sød kartoffelmos både lyder og smager som noget, man kunne få serveret på en restaurant, tager det kun omkring 20 minutter at trylle råvarerne fra køleskab til spisebord. Endnu et godt argument for, at retten skal på menuen, er, at saucen indeholder hvidvin – og det er jo altid herligt med en undskyldning for at åbne flaske på en solrig hverdagstorsdag 😉

2 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hvor varm skal ovnen være til fiskene?
    Evt. også 175 grader, så de kan være i ovnen sammen med mandlerne?

Skriv en kommentar