Hverdagspasta med luksus tomatsauce


i samarbejde med Karolines Køkken

*Dyt dyt* Så er vi nået til andet stop på Fløderuten!

Vi startede i Grenå, hvor Heine bød på fiskesuppe med masseraf frisk, dansk fløde. Og hvor jeg lavede en hverdagsvenlig fiskeret med søde kartofler og feta. Opskriften kan I finde her sammen med første video fra vores tur.

Husk også at besøge Karolines Køkkens hjemmeside. Her kan I komme med på Fløderuten og finde mere inspiration til, hvordan en lille sjat fløde kan gøre den helt store forskel.

Hverdagspasta med luksus tomatsauce

 
Hovedret til 4 personer
forberedelse 10 min / tilberedning 20 min / i alt 30 min

Ingredienser

  • 500 g af din yndlingspasta
  • squash og/eller gulerødder

Tomatsauce

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • olivenolie til stegning
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 bundt basilikum
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 1 sjat fløde
  • ½-1 spsk. æblecidereddike
  • salt & friskkværnet peber

Til servering

  • friskrevet parmesan
  • basilikum
  • cherrytomater
  • rucola

Fremgangsmåde

Tomatsauce

Hak løget fint, og pres hvidløgsfeddene. Svits det i olivenolie i en gryde, til løgene bliver klare. Tilsæt hakkede tomater, og rør rundt. Hak basilikum, og tilsæt det til gryden sammen med tomatpuré, fløde, æblecidereddike, salt og peber. Lad tomatsaucen simre, imens du koger pastaen.

Pasta

Kog pastaen i saltet vand, og hæld vandet fra gryden. Lav ’spagetti’ af squash og/eller gulerødder ved hjælp af en spirali-maskine eller en kartoffelskræller, og vend det sammen med den friskkogte pasta.

Til servering

Smag tomatsaucen til, og vend den dernæst i gryden med pasta og grøntsager. Servér med friskrevet parmesan, basilikumsblade, cherrytomater og rucola.

Find flere opskrifter i samme kategori

Næste stop er Odense, hvor Mattias og jeg blev budt velkommen af søde Stine. Hun serverede sin hofret – pasta med flødesauce og svampe – og jeg siger jer, det smagte SKØNT! Sådan en klassiker går man altså aldrig galt i byen med, men samtidig kræver en god portion med garanti også, at man efterfølgende placerer sig på langs på sofaen for at slå mave 😉

Den ret, jeg lavede til os i camperen efterfølgende, var noget lettere – men bestemt ikke mindre smagfuld. Jeg kan lige så godt være ærlig: Pasta med flødesauce er svær at konkurrere med. Men når det er tirsdag og ikke fredag, og aftensmaden skal være både nem, hurtig, budgetvenlig og gerne til den sundere side, så er opskriften, jeg vil dele med jer i dag en sikker vinder.

Min hverdagspasta er tilsat ekstra grøntsager, og så er den vendt i en tomatsauce, der smager som havde den simret i timevis. I virkeligheden tager saucen dog max 30 minutter at lave, men ved at forstå de forskellige grundsmage og balancere og fremhæve dem, kan man på ingen tid få den ellers enormt simple ret til at smage af vaskeægte luksus.

Surt, sødt, salt, bitter og umami er de fem grundsmage, som vi kan opfange på tungen, og ved at sørge for, at et måltid indeholder dem alle, vil maden tilfredsstille os i langt højere grad. Prøv derfor at tjekke, om du kan sanse alle grundsmagene, når du smager din tomatsauce til. Skal der lidt mere salt i? En smule eddike, der kan fremhæve og afbalancerer tomaternes sødme? Eller måske lidt ekstra tomatpuré, der sammen med parmesanosten tilføjer umami – den femte grundsmag, der betyder ’velsmag’ på japansk.

Hemmeligheden bag min luksus tomatsauce er desuden, at jeg tilføjer en lille sjat fløde. Det er ikke noget, man kan smage som sådan, men det gør noget helt magisk ved saucen. Ved at tilsætte en smule fedme, rundes den syrligt-søde tomatsmag af, hvilket gør, at hele retten pludselig spiller. Og der skal altså ikke mere end en lille sjat til – det er jo ikke en flødesauce, vi laver – for vi er blot ude efter at samle og fremhæve smagene.

Opskriften er vegetarisk, og jeg vil derfor anbefale jer at prøve en pasta lavet af kikærter eller linser i stedet for almindelig hvedepasta. Det sikrer nemlig, at retten mætter bedre og længere, da vi tilføjer flere fibre og protein. Jeg vælger desuden at blande pastaen med grøntsager såsom squash eller gulerødder for at snige ekstra grønt på tallerkenen. Du kan enten bruge en spirali-maskine til at lave flotte nudler, men det fungerer også fremragende at bruge en kartoffelskræller til at lave lange, tynde bånd af grøntsagerne. Når de vendes i den friskkogte pasta, bliver de tilberedt ’al dente’, og når tomatsaucen vendes i, kamufleres grøntsagerne næsten fuldstændig, så grøntsagskritiske mænd eller børn ikke vil opdage dem. Mattias klagede i hvert fald ikke, og jeg ved, at han har planer om at forsøge sig med tricket, når han skal serveres pasta til sin lille (og enormt søde!) dreng Ejner Bob.

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar