Shepherd’s pie med græskarmos

Shepherd’s pie er klassisk landmad fra det irske køkken. Tærten har ingen bund, men den smagfulde kødsauce toppes med mos, der bages gylden og sprød i ovnen. Traditionelt er tærtens låg blot lavet af kartoffel, men her har jeg tilsat græskar, der giver en herlig farve og en dejlig sødmefuld smag.

Græskarlåget passer perfekt til den krydrede lammekødsauce. Ønsker du en mildere smag, kan du bruge en blanding af okse- og lammekød, men jeg foretrækker den klart udgaven med lam. Hvis du laver tærten kun med oksekød, smager det også herligt – så har du bare lavet en såkaldt “cottage pie” 😉

SHEPHERD'S PIE MED GRÆSKARMOS

 
Hovedret til 4 personer
forberedelse 30 / tilberedning 40 / i alt 1 t 10 min

Ingredienser

KØDSAUCE

 • 400 g hakket lamme- og/eller oksekød
 • 1 stort løg
 • 2 fed hvidløg
 • olie til stegning
 • 1 spsk. frisk eller tørret timian
 • 1 spsk. frisk eller tørret rosmarin
 • salt og friskkværnet peber
 • 1 gulerod
 • 2 stilke bladselleri
 • 2 dl hvidvin
 • 2½ dl oksebouillon
 • 140 g koncentreret tomatpuré
 • 2 spsk. rismel eller hvedemel

GRÆSKAR-KARTOFFELMOS

 • 2 store bagekartofler
 • ½ hokkaidogræskar
 • 25 g smør
 • 1 dl mælk
 • salt og friskkværnet peber

TIL SERVERING

 • 1 bakke blandet salat

Fremgangsmåde

GRÆSKAR-KARTOFFELMOS

Skræl kartofler, og skær dem i små tern. Halvér græskarret, og fjern kernerne. Fjern skallen, og skær græskarkødet i tern. Kog kartoffel- og græskartern i en gryde med usaltet vand i ca. 15 minutter, til de er helt møre, og si kogevandet fra. Mos kartofler og græskar sammen med smør og mælk, brug enten en kartoffelmoser eller en elpisker. Smag til med salt og peber.

KØDSAUCE

Pil og hak løg og hvidløg, og steg begge dele i olie i en gryde, indtil løgene er gennemsigtige. Hak timian og rosmarin fint, hvis krydderurterne er friske. Tilsæt kød, timian, rosmarin, salt og peber, og brun kødet. Skræl og riv guleroden fint. Rens bladselleri, og skær den i tynde skiver. Vend dem i gryden, og steg i et par minutter. Rør hvidvin, bouillon og tomatpuré i gryden. Drys mel i, og rør igen, indtil saucen tykner. Smag kødsaucen til.

SHEPARD'S PIE

Tænd ovnen på 180°. Hæld kødsauce over i et smurt ovnfast fad eller en tærteform med høje kanter. Top med et jævnt lag græskar-kartoffel-mos. Bag retten i ovnen i ca. 25 minutter, til græskar-kartoffel-mosen er gylden.

SERVERING

Servér shepherd’s pie med blandet salat til.

Find flere opskrifter i samme kategori

{ Find hele denne uges madplan i Femina her }

1 kommentar
Vis alle kommentarer
 1. Mums – altid dejligt med inspiration til lunende efterårs- og vinterretter, som er andet end suppe (selvom supper nu også er lækre) 😉
  Alt med græskar smager jo skønt, så jeg vil snart kaste mig ud i denne opskrift – dog med hakket kylling, linser eller bønner i stedet 🙂
  God weekend, Emma <3

Skriv en kommentar