Glutenfrie bananboller med chokolade

Sunde bananboller

Disse bananboller er luftige og saftige, og på grund af bananerne tilpas søde, så de snildt kan spises både til morgenmad eller som kagealternativ til eftermiddagskaffen.

Meltyper uden gluten

Opskriften er glutenfri, da bollerne er bagt på boghvede-, quinoa- og mandelmel. Det er en dejlig smagfuld (og tilmed ret så sund) kombination, der giver bollerne en let nøddeagtig smag. Og jeg lover, at her ikke er tale om kedeligt, kompakt og tørt bagværk. Bollerne smager præcist, som de kan, skal og bør, og man ville ikke ane, at de glutenfrie, hvis man ikke vidste det. Det vil sige, at opskriften både er perfekt til sådan en som mig, hvor maven ofte driller, men også til alle de, der bare gerne vil have lækker og måske lidt sundere bananbolle. Her er der altså ingen, der skal nøjes 🙂

 

Glutenfrie bananboller med chokolade

 
12 stk.
forberedelse 20 min / tilberedning 60 min / i alt 1 t 20 min

Ingredienser

  • 4 dl mælk*
  • 50 g smør*
  • 1 dl yoghurt*
  • 1 spsk. ahornsirup (kan undlades)
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 25 g gær
  • 1/2 tsk. salt
  • 2 spsk. fiberHUSK
  • 3 bananer, medium størrelse
  • 125 g boghvedemel
  • 125 g quinoamel
  • 125 g mandelmel
  • 100 g mørk chokolade

Fremgangsmåde

Kom mælk og smør i en kasserolle. Opvarm det forsigtigt, så smørret smelter, og mælken bliver lillefingervarm. Hæld det i en skål, og rør yoghurt, ahornsirup, vaniljepulver og salt ud i mælken. Smuldr gæren ned i skålen, og pisk det i væsken. Tilsæt dernæst fiberHUSK, og pisk det hurtigt ud i væsken, så det ikke klumper. Bliv ved med at piske i cirka 5 minutter, indtil der dannes en luftig gelé. Målet er at piske så meget luft ind i geleen som muligt. 
Mos bananerne med en gaffel, så du får en grov mos. Pisk bananmosen ind i geleen. Tilsæt derefter boghvedemel, quinoamel og mandelmel, og rør rundt, først med en grydeske og sidenhen med hænderne, indtil alt melet er blandet med geleen, og du får en let klistret dej. Hak chokoladen groft, og rør den hakkede chokolade i dejen. Del dejen i boller (jeg skar dejen ud som en pizza, for at få trekantede boller), og placér dem på en beklædt bageplade. Lad nu bollerne hæve i 20 minutter.
Tænd ovnen på 150 grader. Bag bollerne i cirka 40 minutter, til de de er flot gyldne og sprøde i overfladen. Bollerne smager både dejligt lune, kolde eller ristet på en brødrister. 

 

*Vegansk alternativ: Brug plantemælk, kokosolie og soyayoghurt i opskriften. Det fungerer også fremragende.

Find flere opskrifter i samme kategori


Variationer

Chokoladestykkerne kan man naturligvis undlade. Men helt ærligt? Hvorfor dog det!? Jeg vælger i hvert fald selv konsekvent den bolle, der ser ud til at indeholde mest chokolade… Og jeg har været skyld i at skære tre boller over for at se, hvor chokoladegevinsten er størst, inden jeg besluttede mig for, hvilken der skulle ende på min tallerken 😉

Kan du ikke få fingrene i en af meltyperne, kan du sagtens erstatte den med en af de andre. Mandelmel kan du desuden let lave selv ved at blende mandler til mel i en køkkenmaskine. Det er en del billigere, og den eneste ulempe (hvis man overhovedet kan kalde det det) er, at farven på bollerne bliver lidt mørkere.


6 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hej Emma, jeg kan ikke tåle nødder – tror du evt man kunne supplere med mere af de to andre mel? Eller fx bruge havremel eller kokosmel?
    Ser virkelig lækkert ud :-))

    1. Hej Marie 🙂 Det kan du sagtens, men konsistens og smag bliver naturligvis en smule anderledes. Jeg ville nok vælge at erstatte det med havremel, boghvedemel eller quinoamel.

    1. Hej Cecilie 🙂 Jeg ville erstatte med kokosyoghurt, hvis du kan finde det. Ellers prøv det tykke i kokosmælk + 1 tsk. æblecidereddike rørt sammen.

Skriv en kommentar