Vinterens skønneste råvarer

Vinterens skønneste råvarer

Om vinteren er råvareudvalget særligt sparsomt. Godt nok kan vi nyde, at der bliver imponeret saftige citrusfrugter og dybrøde granatæbler. Men vælger vi lokalt og økologisk, står menuen på kål og rodfrugter og kål og rodfrugter. Heldigvis er det grøntsager, der er enormt alsidige. Hvis vi formår at udnytte dem, varierer tilberedningsmetoderne og forstærker gavmildt med krydderidåsen, kan det lykkes at komme igennem vinteren uden at gå ned på hverken farve eller smag på tallerkenen.

Nu hvor vi har taget hul på vintersæsonen, har jeg lyst til at dele inspiration til hvilke råvarer, vi kan spise løs af den næste tid. Nogle af mine favoritter har jeg samlet nedenfor sammen med links til opskrifter på lunende, lækker og grøn mad. Jeg håber, det kan inspirere ♥

 

Læs også:  Efterårets skønneste råvarer

 

Find mere inspiration i Grøntsagsglæde

I min kogebog Grøntsagsglæde deler jeg mine opskrifter på sæsonernes bedste salater og tilbehør. Bogen følger årets gang, da du på den måde sikrer, at opskriftens råvarer smager allerbedst – og gør det muligt for dig at købe lokalt og økologisk samt at spare lidt håndører. Læs mere og køb bogen lige her.

 

Citrusfrugt

Vinterens friske pift! På denne tid af året finder vi de bedste citroner, mandariner, appelsiner, klementiner, pomelo- og grapefrugter. Godt nok er de at finde i supermarkederne året rundt, men om vinteren bliver de fleste citrusfrugter høstet, og derfor er det netop nu, de smager aller skønnest. Brug både citrusfrugter i søde opskrifter eller for at give syrlig-sødme til vinterens tunge retter. Og husk at vælge økologisk, hvis du skal bruge skallen.

 

Opskrifter med citrusfrugter:

Vafler med vaniljeprikket appelsin-tahincreme

Blodappelsen-galette med mandelsmør-creme

Vinter-sangria

Laksesalat med havrekerner & grape

Citronkage med polenta & mandler

 


Grønkål

Grønkåls sunde og fiberrige blade siges at smage bedst, når de har fået den første frost. Og hvis ikke temperaturen allerede har sneget sig under frysepunktet, sker det vist meget snart. Jeg er vild med at bruge grønkål i salater, hvor jeg masserer bladene godt og længe, så fibrene nedbrydes, og kålen bliver blød og saftig. Og så steger jeg ofte grønkål eller vender bladene i gryderetter, hvor de bliver smukt grønne og smagfulde.

 

Opskrifter med grønkål:

Butterbean-pande med grønkål & æg

Fuldkornsrisotto med svampe & serrano

Grønkålspande med spejlæg

Quinoasalat med ristet blomkål, mozzarella, sprød skinke og honning-sennepsdressing

Veganske sour cream & onion kålchips

 


Pastinak

Selvom pastinak tidligere har været en af de mest anvendte rodfrugter i det danske køkken, oplever jeg, at det er blevet lidt en overset rodfrugt. Og dét er en skam, for pastinak er fantastisk til at give umami-smag til alt fra suppe til vegetardeller. Rødderne smager også vidunderligt, når den skæres ud i fritter, der bages sprøde i ovnen. De bliver helt sprøde udenpå (mere end andre rodfrugter) og bløde indeni – lige til at dyppe en god dip.

 

Opskrifter med pastinak:

Paneret laks med pastinakfritter & ristet aïoli

Risotto med pastinak & hasselnødder

Pistaciepaneret kulmule med pastinakfritter

Butterbean-quinoabøffer med bagte gulerødder

Quinoa-bøffer med butterbeans & palmekål

 


Rødbede

Med sin intense farve er rødbeden ikke blot utrolig smuk men også ufattelig sund. Grøntsagen er god for vores lever, hjerte og blodgennemstrømningen, så det er bare at spise løs og styrke kroppen ekstra i de kolde måneder. Heldigvis er det ikke svært at snige mere rødbede ind i kosten, for rodfrugten tilføjer en dejlig jordagtig sødme til maden – og naturligvis sin fine farve, som man kun kan blive i godt humør af.

 

Opskrifter med rødbede:

Squashfrikadeller med halloumi og rødbedehummus

Salat med rødbede, gedeost & svesker

Rispapirsruller med asiatisk daddeldip

Rødbedepandekager med varmrøget laks

Blinis med laks & rødbedecreme

 

8 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Sikke et dejligt indlæg! Jeg synes godt nok det kan være svært at knække koden til lækker kål og rodfrugter, jeg skal helt sikkert have kørt nogle pastinakfritter og noget grønkålspande ind her til vinter 😊 du skulle vel ikke også have et godt forslag til hvid- og rødkål, eller kan jeg finde det i din kogebog? Tak for en masse god inspiration uanset!
    Knus Emma

    1. Hej Emma 🙂 Både hvid og rødkål er jo stjerne gode i råkoster. Og så synes jeg også, de smager vildt godt, når man snitter kålen og steger den gyldne på en pande.

  2. Hej Emma,

    Jeg har tit overvejet at ønske mig/købe dine flotte kogebøger, da dine opskrifter ser så lækre ud. Men jeg spiser LCHF, og er derfor i tvivl, om jeg vil kunne bruge dine opskrifter uden at skulle tilpasse alt for meget. Har du mon et bud på det?

    Kh.
    Mille.

    1. Hej Mille 🙂 Jeg vil klart mene, at du vil få stor glæde af mine bøger, selvom du spiser LCHF. Jeg sparer i hvert fald ikke på fedtet i opskrifterne, og så er det jo bare, at du vælger andet tilbehør, hvis der serveres kulhydrat til 🙂

  3. Jeg er helt vilde med disse indlæg, der i dén grad viser, at et blogindlæg godt kan være æstetisk smukt, Instagramvenligt, inspirerende og anvendeligt samtidig med at være miljø- og klimavenligt 🙂

Skriv en kommentar