Nem hjemmelavet aioli

Hjemmelavet aioli med olivenolie og hvidløg

Sæt en skål aioli og en portion fritter (af kartofler, grønne bønner, polenta eller rodfrugter) foran mig, og du får en meget glad Emma.

Aioli er en mayonnaise lavet af olivenolie og smagt til med masser af hvidløg. Det er en spansk klassiker, der serveres til alt fra kød, skaldyr og grøntsager, og så er det også herligt som dip til fritter eller lunt brød.

Jeg holder af at servere aioli som alternativ (eller supplement) til smør, og jeg laver derfor ofte en skål til buffeter eller som en del af et tapasbræt.

Nem aïoli med stavblender

Det er stjernenemt at lave hjemmelavet aioli, hvis man bruger en stavblender. Kom alle ingredienserne i en beholder – wroom-wroom – og så har du den lækreste cremede konsistens.

Hvordan laver man den bedste aioli?

Dét er et spørgsmål, kun du kan svare på, for mængden af hvidløg, olivenolie og syre (hvidvinseddike og/eller citronsaft) skal justeres, så det passer til dine smagsløg. Nedenfor for du min bedste opskrift. Jeg holder af at lave aioli af en mild olivenolie, men nogle synes, at smagen bliver for gennemtrængene, og hvis du er en af dem, vil jeg anbefale dig at bruge en smagsneutral olie (som rapsolie eller avocadoolie) i forholdet 50/50 eller 25/75. Prøv dig frem!

Jeg tilsætter desuden æggehvide også, hvilket nogle nok vil ryste på hovedet af. Jeg synes, det giver en skøn og lidt mere luftig konsistens, men du kan sagtens bruge æggeblommen alene. Start måske med 0,5 æggehvide og se, hvad du synes 🙂

 

Nem hjemmelavet aïoli

 
Dip til 6 personer personer
i alt 5 min

Ingredienser

  • 1 æg
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 tsk. hvidvinseddike
  • 2-3 fed hvidløg, pressede
  • 1/2 tsk. flagesalt
  • 1,5 - 2 dl olivenolie og/eller smagsneutral olie

Fremgangsmåde

MED ELPISKER

Pisk æg, sennep, citronsaft, hvidvinseddike, hvidløg og salt sammen.

Tilsæt olivenolien i en tynd stråle, mens du pisker med elpisker. Tilsæt dernæst langsomt den smagsneutrale olie, mens du pisker, indtil du opnår den ønskede konsistens.

Smag til med salt.

 

MED STAVBLENDER

Kom alle ingredienserne i høj beholder. Start med 1,5 dl olie. Brug en stavblender til at blende det sammen. Tilføj evt. lidt mere olie, til konsistensen er perfekt. Smag til, og servér.

Find flere opskrifter i samme kategori

Opskrifter med aïoli

Quinoa-paneret laks med pastinakfritter & ristet aïoli

Pesto-laks med mandelflager & sødkartoffel-fritter

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar