Moules frites med sødkartoffel-fritter

Moules frites – Hvidvinsdampede muslinger med fritter

Moules frites består af muslinger dampet med hvidvin og fløde, oftest serveret med sprøde pommes frittes (eller bare “pomfritter”) og aïoli hvidløgsmayonnaise. Det er en fransk bistro klassiker, men mest af alt minder retten mig faktisk om Århus.

Mejlgade, den lille, travle gade i Århus midtby, gemmer på nogle af byens mest populære spisesteder. Her er fransk bistromad, og netop klassikeren moules frites, dampede muslinger med pomfritter, er en favorit året rundt hos flere af de små restauranter.

Første gang jeg besluttede mig for at genskabe det franske hit i mit eget køkken, var jeg overbevist om, at det ville være en besværlig affære. Det viste sig dog, at jeg tog grueligt fejl, for blot ganske kort tid efter jeg havde hentet en pose muslinger hos fiskehandleren, stod der en gryde med smukke blåmuslinger på mit spisebord – til stor begejstring for min kæreste, der hurtigt konkluderede, at de nemt vandt over alle dem, vi har spist os igennem i Mejlgade.

Sødkartoffel-fritter til moules frites

Jeg serverer mine muslinger med fritter af søde kartofler, da jeg er helt tosset med deres sødmefulde smag sammen med aioli – du kan dog sagtens bruge almindelige kartofler i stedet. Andre rodfrugter som pastinak, rødbede, gulerødder eller lignende er også super lækkert.

Moules frites med sødkartoffel-fritter

Hovedret til 4 personer personer
forberedelse 30 min / tilberedning 40 min / i alt 50 min

Ingredienser

Dampede muslinger

  • 2 kg blåmuslinger
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk. smør til stegning
  • 4 dl hvidvin
  • 2 dl piskefløde
  • saft af 1 citron
  • salt og friskkværnet peber

SØDKARTOFFEL-FRITTER

  • 1 kg søde kartofler
  • 2 spsk. olivenolie
  • salt

TIL SERVERING

  • aïoli*
  • 1 håndfuld bredbladet persille
  • groft brød

Fremgangsmåde

SØDKARTOFFEL-FRITTER

Skrub eller skræl de søde kartofler, og skær dem ud i fritter. Fordel dem på en bageplade med bagepapir, vend dem i olivenolie, og drys med salt. Bag fritterne sprøde i en 175° varm ovn i ca. 40 minutter.

Rengør muslingerne

Sortér de åbne muslinger fra, og bank dem mod vasken. Lad dem ligge et par minutter, og hvis de lukker sig, er de stadig friske og kan bruges. Kassér de muslinger, der forbliver åbne.

Rengør muslingerne ved at til at trække ”skægget”, der sidder på den ene side, af alle de lukkede muslinger. Skyl muslingerne til sidst grundigt, evt. med en lille børste eller svampe.

Dampede muslinger

Hak løg og hvidløg fint, og steg det i smør i en stor gryde. Tilsæt hvidvin, fløde, citronsaft, salt og peber. Tilsæt muslinger efter et par minutter. Læg låg på, og lad muslingerne dampe i ca. 5 minutter. Ryst gryden et par gange, så muslingerne rodes rundt, og de alle åbner sig. Drys retten med grofthakket persille, og servér med sødkartoffelfritterfritter, aïoli og groft brød.

Find flere opskrifter i samme kategori

Hjemmelavet aïoli

Aioli er en mayonnaise lavet af olivenolie og smagt til med masser af hvidløg. Det smager helt vidunderligt til alt fra kød, skaldyr og grøntsager eller som dip til fritter eller lunt brød. Og så er det naturligvis et must, når man laver moules frites!

Det er stjernenemt at lave hjemmelavet aioli, hvis man bruger en stavblender. Kom alle ingredienserne i en beholder – wroom-wroom – og så har du den lækreste cremede konsistens. Find min opskrift på hjemmelavet aioli lige her.

 

Flere opskrifter med aïoli

Quinoa-paneret laks med pastinakfritter & ristet aïoli

Pesto-laks med mandelflager & sødkartoffel-fritter

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar