Braiserede spoleben med nye kartofler og ærter

Braiserede spoleben med nye kartofler, ærter og syltede rødløg er det mest overdådige sommermåltid, hvis I spørger mig. Kødet nærmest smelter på tyngen, og det er dækket af den mest smagfulde glace, man kan forestille sig. Sammen med små nye kartofler, friskbælgede ærter og smukke syltede rødløg, der giver et friskt twist, er det et utrolig velbalanceret måltid, der altid hitter, når jeg serverer det som gæstemad.

 

Denne opskrift er udviklet til min madplan i femina. Find flere opskrifter lige her

Braiserede spoleben med nye kartofler, ærter og syltede rødløg

Hovedret til 4 personer
forberedelse 20 min / tilberedning 3 timer / i alt 3 t 20 min

Ingredienser

BRAISEREDE SPOLEBEN

  • 4 spoleben
  • salt og friskkværnet peber
  • 3 store gulerødder
  • 2 løg
  • 5 fed hvidløg
  • smør til stegning
  • 1 håndfuld frisk rosmarin
  • 4 laurbærblade
  • 4 dl hvidvin
  • 2 dl balsamicoeddike
  • ½-1 hønsebouillon
  • 75 g smør til saucen

TILBEHØR

  • 750 g nye kartofler
  • 100 g friskbælgede ærter
  • 1 håndfuld ærtespirer
  • syltede rødløg*

Fremgangsmåde

BRAISEREDE SPOLEBEN

* Find opskriften på syltede rødløg lige her.

Puds spolebenene for de værste sener, eller bed din slager om at gøre det. Bind dem evt. sammen med et stykke kødsnor, så kødet bliver på benene. Krydr spolebenene godt med salt og peber.

Skær gulerødder og løg i grove skiver, og pil hvidløg.

Brun spolebenene i smør i en stor, tykbundet gryde. Tag spolebenene op af gryden, og tilsæt i stedet grøntsager, rosmarin og laurbærblade. Steg, til løgene tager lidt farve. Krydr med salt og peber, og kom spolebenene tilbage i gryden.

Hæld hvidvin, balsamicoeddike og bouillon i gryden, så både spoleben og grøntsager er akkurat dækkede. Lad retten simre i 2-3 timer under låg, til kødet er helt mørt.

Tag spolebenene op af gryden, og læg dem til side. Si resten af grydens indhold igennem en sigte, så du samler væden i en anden, mindre gryde. Kassér grøntsagerne. Lad væden koge ind til en tyk fond i ca. 20 minutter, mens du forbereder tilbehøret.

TILBEHØR

Kog kartoflerne møre i letsaltet vand. Bland de kogte kartofler med friskbælgede ærter.

INDEN SERVERING

Pisk smør i fonden, så du får en karamelagtig glaze. Vend spolebenene i glazen, så de bliver flot skinnende. Anret hvert spoleben med nye kartofler, ærter, ærtespirer og syltede rødløg. Dryp med lidt glaze, og servér.

Find flere opskrifter i samme kategori

Braiserede spoleben

Braiserede spolebener fantastisk gæstemad! Det bedste ved måltidet er, at det (i forhold til, hvor fantastisk det smager) virkelig er nemt at tilberede. Her kan alle være med, også selvom du ikke er den store kok, for opskriften byder hverken på stegetermometre, flambering, intervalstegning eller noget i dén dur.

TIP: Spoleben kan du få hos din slagter. Ring dog gerne i forvejen, for de skal somme tider bestilles et par dage før.

Hvordan braiserer man spoleben?

Hvis du er nervøs for at stege bøffer, så de bliver veltilberedte, og ikke rigtig tør begive dig ud i en stor steg, er braisering et fantastisk alternativ, når man får kødglade gæster. Her er der nemlig mørhedsgaranti, og resultatet bliver efter min mening SÅ meget mere lækkert og velsmagende.

Ved braisering bruner man først kødet, hvorefter man lader det simre i væske (vin, boullion eller endda æblemost) i flere timer. Typisk vil man bruge fjerkræ eller kød med bindevæv, eksempelvis bov, kæber, spoleben eller skanke som her, og det ender oftere med at blive langt billigere gæstemad med disse udskæringer.

Til sidst koges braiseringsvæsken ind til en tyk og næsten karamelagtig glace tilsat lidt smør. Glacen løfter lige smagen endnu en tand, så kødet ender med at smage helt fantastisk. Forestil jer at stille gaflen i, og hvordan man så let som ingenting kan rive kødet fra hinanden. HAPS!

 

Braiserede spoleben med hjemmelavede syltede rødløg

Denne ret smager helt vidunderligt med de smukke, pink(!) syltede rødløg. De syrlige løg bare lige dét ekstra for smagen, og så er de tilmed piv-nemme at lave selv.

Jeg har næsten altid et glas syltede rødløg i køleskabet lavet efter opskriften i Herlig & ærlig mad. Traditionelt bruges sukker og lagereddike til opskriften, men jeg har givet den et lille Emma-twist ved at bruge honning og æblecidereddike. Find opskriften lige her.

 

Find flere opskrifter på skøn gæstemad:

Kalvemørbrad med brombærsauce

Grøn risotto med spinat og ærter

Risottofad med kylling og fennikel

Lammeskank. med pastinakmos og sprøde rodfrugter

Salat a la Vitello Tonnato

Shop the post

- reklamelinks

2 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hej Emma, det ser virkelig lækkert ud! Når smører piskes i glazen – skal den så koge eller må den ikke koge – eller er det bare ligegyldigt? ☺️

Skriv en kommentar