Sommerens skønneste råvarer

Sommerens skønneste råvarer

Om sommeren er det nemt at spise efter sæsonen. Køkkenhaver, gård- butikker og supermarkeder bugner med farverige, sprøde råvarer, og det giver os mulighed for at pakke en overdådig madkurv eller at sammensætte smukke, friske buffeter til sommerens mange fester.

 

Læs også: Forårets skønneste råvarer

 

I juni får grillen sin faste plads på vores altan, og når vi inviterer gæster, består menuen næsten altid af omkring 3 forskellige salater, grillspyd, godt brød og dips, serveret som et stort tapasbord, man kan sidde omkring i timevis.

Vi kan mæske os i jordbær, nye kartofler, asparges, tomater… Ja, jeg kunne blive ved! Alt smager bedre, når det er blevet kysset af solen og allerhest dyrket i den danske muld – måske endda i egen have?

 

Læs også:  Vinterens skønneste råvarer

 

Følg sæsonerne

Nu hvor det (endelig) officielt er sommer, vil jeg dele inspiration til hvilke råvarer, vi kan spise løs af den næste tid. Nogle af mine favoritter har jeg samlet nedenfor sammen med links til opskrifter på frisk, lækker og grøn mad. Jeg håber, det kan inspirere ♥

 

Læs også:  Efterårets skønneste råvarer

 

 

Find mere inspiration i Grøntsagsglæde

I min kogebog Grøntsagsglæde deler jeg mine opskrifter på sæsonernes bedste salater og tilbehør. Bogen følger årets gang, da du på den måde sikrer, at opskriftens råvarer smager allerbedst – og gør det muligt for dig at købe lokalt og økologisk samt at spare lidt håndører. Læs mere og køb bogen lige her.

 

Agurk

En agurk er bare en agurk… eller hvad? Ikke hvis du spørger mig i hvert fald! Agurker smager bedst om sommeren, når de er danske. Og allerbedst, når de er dyrket i drivhuset i kolonihaven.

Agurk er utrolig alsidig, og jeg elsker både at bruge dem i skiver i sprøde og friske salater eller at bruge en kartoffelskræller til at lave brede, dekorative og delikate bånd. Prøv også at lave dine egne syltede agurker, hvis du vil diske op med en god, grillet hotdog eller burger.

Opskrifter med agurk

Sommersalat med melon, asparges og feta

Hudplejende salat

Sushi-skål med laks og grønne ris

Laksesalat med quinoafrikadeller

Linse-kebab med perlespeltsalat

 


Asparges

Asparges kræver ikke det store påstyr. De smager vidunderligt, når de blot kysses af kogende vand, så de bliver strålende grønne og stadig sprøde. Eller når de grilles eller ristet på panden (i smør, naturligvis).  Jeg er også vild med at tilføje asparges til alverdens sommerlige salater, hvad end det er en helt simpel og frisk grøn salat eller en mere fyldig af slagsen. Asparges er forresten en klog grøntsag, der selv ved, hvor den skal knækkes. Giv stænglerne et bøj på midten, og så knækker de selv, så du kan kassere den hårde stok.

Opskrifter med asparges

Sommerlig salat med boghvedekerner

Grillede asparges med sprød skinke

Green curry med kylling og asparges

Butterbeans med pesto og asparges


Bær

Jordbær, hindbær, brombær, solbær, kirsebær. Åh, der er altså ikke meget bedre en modne. danske sommerbær. De smager fantastisk bare sådan, serveret med kold fløde som en frisk og sød dessert, men bær er også fantastisk i det salte køkken. Prøv at blande dem i salater sammen med gede- eller fetaost og top med håndfuld sprøde nødder. Det kan simpelthen ikke gå galt. Og hey! Gør dig selv den tjeneste at vente, til de danske bær er i sæson – de smager altså bare bedst, selvom man så nemt bliver fristet de første solskinsdage, når supermarkederne sælger halvkedelige bær langvejs fra.

Opskrifter med bær

Laks med ristet polenta og jordbærsalsa

Skovbærgrød med ahornristede kerner

Kalvemørbrad med brombærsauce

Kyllingelår med gulerodssalat og hindbær

Sommersalat med søde kartofler og jordbær


Melon

På varme sommerdage er der ikke nogen bedre snack end sød og læksende melon. Den klassiske vandmelon og de forskellige sukkermeloner som honningmelon, netmelon, galia, frøskindmelon, cantaloup og charentaise. Alle smager de bedst, når de er søde og modne, og det kender du bedst ved, at de lyder hule ved et let bank og dufter dejligt ved stikenden.

 

Opskrifter med melon

Sommerlig salat med boghvedekerner

Sommersalat med melon, asparges og feta

Laks og quinoasalat med vandmelon

Måltidssalat med vandmelon og ristet feta

 


Nye kartofler

Kartofler skal man ikke kimse af. Især ikke nye kartofler, der bare skal skrubbes, koges og nydes med smør og salt. Mere skønt, simpelt og sommerligt tilbehør finder der vist ikke. De nye kartofler er også vidunderlige at bruge i salater, kolde eller ristede i ovnen, og så findes der nærmest ikke den gryderet, de ikke passer i.

Opskrifter med nye kartofler

Græsk ristet kartoffelsalat

Kyllingelår med gulerodssalat og hindbær

Salade niçoise med ristede kartofler

Dhal på guleærter med nye kartofler


Tomater

En solmoden tomat fra mine svigerforældres drivhus er simpelthen noget af de mest sommerlækre, jeg kan komme i tanke om. Sød og aromatisk og helt perfekt til en capresesalat med mozzarella og god olivenolie. Eller måske i en rigtig luksus sommerburger med en grillet bøf? Tomater er virkelig en af de grøntsager, hvor der er markant forskel på smagen alt efter, om den er i sæson. Derfor er det med at spise løs, når de smager aller bedst, og så holde sig til hakkede og flåede tomater på dåse samt soltørrede tomater resten af året.

Opskrifter med tomater

Bruschetta med ricottacreme og bagte tomater

Frisk salsa – Pico de Gallo

Alt-i-ét kyllingefad med polenta

Speltsalat med ovntørrede tomater

Polenta med ristede grøntsager og pocherede æg

 


Gulerødder

Nogle rodfrugter kan vi få fingrene i året rundt, men om sommeren smager de bare af mere. Det gælder i dén grad gulerødder. De nye gulerødder skal ligesom nye kartofler blot skrabes med en lille urtekniv, og så er de klar til tilberedning. Spis eller snit dem rå, damp dem let, så de stadig har bid, eller bag dem i ovnen, så de bliver søde og møre. Gulerødderne smager dejligt med salt, fedme og lidt spicy krydderier som modspil til deres sødme.

Opskrifter med gulerødder

Pastasalat med pesto og bagte gulerødder

Ristede gulerødder med quinoa, dukkah & labne

Kyllingefrikadeller med harissa-gulerødder

Veganske bøffer med pastinak, quinoa og butterbeans

Marrokansk gulerodssalat

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Hvis du vil have flere idéer til herlig forårsmad, vil jeg anbefale dig at skrive dig op til mit nyhedsbrev. Her udsender jeg personlige mails med opskrifter, behind the scenes og anbefalinger et par gange i måneden, og jeg sørger for, at hver mail er proppet med inspiration og gode vibes :-) Tilmeld dig her.

Shop the post

- reklamelinks

4 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Dejligt indlæg!

    Herhjemme står aftenens menu på din ultimative kartoffelsalat fra Grøntsagsglæde – dén glæder jeg mig til at lave igen, den er super lækker!

Skriv en kommentar