Banh mi bowl

ANNONCE
banh mmi bowl

Bowl med nudler og grillet gris

Denne bowl er inspireret af den vietnamesiske sandwich bánh mi. Kombinationen af marineret svinekød, sursøde syltede grøntsager, koriander og en spicy dressing nydes i vietnam traditionelt i helt lyst og luftigt brød. Her serverer jeg dog herligheden i en farverig bowl med nudler, masser af grønt og de lækreste, smagfulde og møre kød, I kan forestille jer.

Banh mi bowl

 
Hovedret til 4 personer personer
forberedelse 10 min / tilberedning 30 min / i alt 40 min

Ingredienser

MARINERET NAKKEFILET

  • 500 g nakkefilet
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 rød chili
  • 1 økologisk lime
  • 2 spsk. sojasauce
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. sukker

SYLTEDE GRØNTSAGER

  • 3 store gulerødder
  • 1 bundt radiser
  • 3 spsk. sukker
  • 3 dl lys eddike
  • 1 tsk. salt

Sriracha-mayo

  • 1 fed hvidløg
  • 2,5 dl ægte mayonnaise
  • 1-3 spsk. sriracha
  • saft af 0,5 citron
  • salt

BOWL

  • 1 pakke risnudler
  • 0,5 rødt spidskål
  • 0,5 agurk
  • 1 avocado
  • 2 limefrugter
  • 1 bundt koriander

Fremgangsmåde

MARINERET NAKKEFILET

Pil løget, og riv det. Pil hvidløg, og pres ddet. Fjern kernerne fra chilien, og hak den helt fint. Riv skallen og pres saften af limefrugten. Kom det i en skål med sojasauce, olivenolie og sukker.

Skær nakkefileten i helt tynde skiver – det er vigtigt, at det er på tværs af kødfibrene, så det bliver mørt efter tilberedning. Vend kødet i marinaden, og lad det trække på køl i mindst 4 minutter, gerne op til 24 timer.

SYLTEDE GRØNTSAGER

Skrub eller skræl gulerødderne, og skær dem i helt fine stave. Skær radiserne i tynde skiver. Kom gulerødder og radiser i et rent syltetøjsglas.

Kom eddike, sukker og salt i en kasserolle, og giv det et opkog, så sukkeret smelter. Hæld det dernæst over grøntsagerne i syltetøjsglasset. Lad det stå, indtil eddiken er afkølet. Sæt dernæst låget på, og sæt glasset på køl indtil servering.

SRIRACHA-MAYO

Pil og pres hviddløget, og rør det sammen med de resterende ingredienser. Smag mayoen til, så den er tilpas syrlig, salt og stærk.

BOWL

Kog risnudlerne efter anvisningen på pakken, og skyl dem i koldt vand i en sigte, så de ikke klistrer sammen.

Snit kålen helt fint. Skær agurk og avocado i skiver. Skær lime i både, og hak koriander groft. Anret det hele med risnudlerne på et serveringsfad.

SERVERING

Grill eller steg det marinerede grisekød, til det er flot gyldnet. Servér i skåle med nudler, grønt, sriracha-mayo og syltede grøntsager.

Find flere opskrifter i samme kategori

grillet nakkefilet

Vietnamesisk Banh mi bowl

Banh mi bowl er et dejligt frisk og fyldigt måltid på samme tid. Skålene bliver farverige, smagfulde og sprængfyldt med grøntsager. Det, der lige løfter hver banh mi bowl til nye højder, er dog uden tvivl de tre vigtigste elementer: de syltede grøntsager, mayoen og det marinerede grisekød. Sammen med nudler og masser af sprødt grønt smager det simpelthen magisk.

Marineret nakkefilet til banh mi

Kødet, jeg bruger min banh mi bowl, er nakkefilet. Grisekødet skæres i helt tynde strimler, der marineres, inden det grilles eller steges ved høj varme på en (grill)pande. Det giver det mest smagfulde, saftige og møre kød, ud af en udskæring, mange nok oftest bruger til pulled pork eller som en steg.

Det er vigtigt, at du lader grisekødet marinere i mindst 4 timer – dog meget gerne i op til 24 timer, så det når at suge masser af den gode smag til sig. Jeg serverede banh mi bowl i sommerhuset, og derfor besluttede vi os for at grille skiverne af marineret nakkefilet, men det kan altså også sagtens tilberede på en almindelig pande. Grillsmagen gør bare altid godt, så har du mulighed for det, er det klart at foretrække.

Nakkefilet som gæstemad

En nakkefilet vejer typisk omkring 1-2 kg. Hvis du vælger økologisk som jeg, er den ofte tættere på 1 kg, men her er der altså alligevel mad til 10 personer. Det er altså virkelig nem og budgetvenlig mad til virkelig mange, og et perfekt festmåltid, fordi alt er så nemt at tilberede i forvejen.

Alt efter hvor kødglad dit selskab er, kan du beregne 100-200 gram nakkefilet pr. person. Personligt synes jeg ikke, at man behøver mere end 100 gram, netop for grisekødet bliver så sprængfyldt med smag, og bowlen også indeholder masser af andre skønne og mættende elementer.

Flere opskrifter med grisekød

Denne opskrift har jeg udviklet som en del af kampagnen Glad for Gris. Et initiativ af Landbrug & Fødevarer og Svenskt Kött med formålet at vise, hvor let det kan være at lave mad, der smager af mere, når man bruger grisekød. Det er denne opskrift et fremragende eksempel på, og hvis du har lyst til at finde mere inspiration, vil jeg anbefale dig at udforske deres opskriftsunivers på gladforgris.dk.

 

Sriracha-mayo

Sriracha-mayo til banh mi

Til min bahn mi bowl serverer jeg en cremet og spicy sriracha-mayo. Den er drøn nem at bikse sammen, og du kan let tilpasse styrken ved at skrue op og ned for mængden af sriracha. Vigtigst er det, at du vælger en god mayonnaise. Altså ikke det kridthvide stads fra tube men en ægte mayonnaise fra glas – eller naturligvis en hjemmelavet variant, hvis overskuddet er til det.

Vietnamesiske syltede grøntsager

Et must, når man laver banh mi, er syltede grøntsager. Ofte bruges gulerødder og kinaradise, som jeg i min opskrift har jeg udskiftet med almindelige radiser. Både fordi, de er meget nemmere at få fingrene i, men også fordi de pynter i bowlen.

De syltede grøntsager skal gerne nå at stå en times tid, inden servering, men du kan også sagtens lave dem flere dage forinden, hvis du eksempelvis vil spare tid, lige inden gæsterne ankommer.

syltede gulerødder emma martiny

syltede gulerødder banh mi

3 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hej Emma,
    Opskriften ser drøn lækker ud! Har du forslag til andre grønsager end radiser til syltning? Er ikke så super glad for radiser nemlig 😉
    Hilsen Bjørk

    1. Hej Bjørk 🙂 Du kunne sagtens bare bruge gulerødder. Ellers kan du tilsætte kål eller andre rodfrugter som rødbede (der selvfølgelig vil farve gulerødderne også).

Skriv en kommentar