Andesteg med sovs

Her får I min bedste opskrift på andesteg. Med mørt, saftigt kød, knasende sprødt skind og et fyld af æbler og svesker. Og dertil en fantastisk velsmagende andesovs – naturligvis!

En andesteg er vidunderlig at servere som juleand til juleaften eller til Mortens aften, hvor der traditionen tro skal and på bordet.

Jeg bruger intervalstegning til min andesteg. Det er en simpel metode, hvor man steger anden i et interval i ovnen, inden den får en pause på spisebordet, før den steges færdigt i sidste interval. Min oplevelse er, at det er en mere “idiotsikker” metode end langtidsstegning, hvis man vil sikre sig veltilberedt kød og det sprøde skid, som så mange elsker.

TIP: Du kan også vælge at stege din and dagen inden servering. Det giver et lige så godt resultat. Se fremgangsmåden under opskriften.

andesteg

Andesteg og sovs

 

Bedøm denne ret

Hovedret til 4 personer
forberedelse 30 min / tilberedning 3 t + 30 min hvile / i alt 4 timer

Ingredienser

ANDESTEG

  • 1 andesteg på ca 3 kg
  • 1 liter kogende vand
  • 1,5 spsk. flagesalt
  • 1 tsk. friskkværnet peber

FYLD TIL STEGEN

  • 3 æbler
  • 200 g svesker
  • 2 rødløg

SMAGSGIVERE TIL BRANDEPANDEN/SAUCEN

  • 2 gulerødder
  • 2 pastinakrødder eller 0,5 knoldselleri
  • 3 stilke bladselleri
  • 1 porre
  • 1 håndfuld timian
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 10 peberkorn
  • 4 laurbærblade

SAUCE

  • Stegesky/fond fra anden
  • 2 dl fløde
  • 2 d rødvin (kan undlades og erstattes med 1-2 spsk. balsamicoeddike)
  • 1-3 spsk. maizena
  • ca. 1 spsk. ribsgelé

Fremgangsmåde

KLARGØR ANDEN

TIP: Bruger du en frossen and, skal den optøes korrekt. Se fremgangsmåden under opskriften.

Fjern hals og indmad fra andens skrog (det lægger typisk i en pose indeni anden). Fjern eventuelle indmadsrester og flommefedt indvendigt, og pluk eventuelle fjerrester af.
Gnid anden indvendigt med 0,5 spsk. flagesalt.

FYLD

Skær æbler i grove stykker. Pil rødløg og skær dem i grove både. Bland æble, svesker og rødløg i en skål.

Fyld andens skrog med blandingen. Luk enden med kødnåle eller tandstikker.

 

FAD MED SMAGSGIVERE

Skyl de forskellige grøntsager, og skær dem i grove skiver. Kom grøntsager og krydderier i en stor bradepande med en tilhørende rist.

STEGNING

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Placer risten over fadet, og læg anden her på med brystet opad.

Hæld 1,5 liter kogende vand over anden. Lad vandet fordampe fra skindet og anden tørre i et par minutter. Tør evt. efter med et stykke køkkenrulle.

Salt skindet godt med 1 spsk. flagesalt.

Vend anden med brystet ned ad, og steg anden i første interval i 1 time.

Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile i 30 minutter. Pensl skindet et par gange med saften fra fadet. Hvis vandet er fordampet så meget, at grøntsagerne ikke er dækket med væske, kan du hælde lidt mere vand i fadet.

Steg anden i ovnen i andet interval i 1,5 timer. Hold øje med anden det sidste kvarter. Hvis du bruger en lille and på 3 kg eller mindre, skal den måske ud allerede ud der. Hvis du bruger en and på over 3,3 kg, skal den muligvis have 15 minutter yderligere.

Tag anden ud, og mærk, om lårene sidder løst og at kødsaften, der løber fra lårene er klar. Hvis ikke, skal anden have længere tid i ovnen.

Flyv den færdigstegte and over på et skærebræt, og lad den hvile i 30-45 minutter. Imens kan du lave saucen.

SAUCE

Si stegeskyen gennem en sigte. Kassér de smagsgivende grøntsager.

Hæld stegeskyen i et højt, klart glas eller beholder. Stil skyen i køleskabet i 15 minutter, så fedt skiller sig fra sky og lægger sig i overfladen.

Skum forsigtigt fedtet fra skyen ved hjælp af en (sovse)ske. Gem gerne andefedtet i køleskabet eller fryseren – det er fantastisk til stegning og giver god smag fx til rødkål eller frikadeller.

Hæld andeskyen i en gryde, og tilsæt fløde og rødvin. Bring saucen i kog, og lad den simre. Udrør maizena i koldt vand i et glas, og tilsæt lidt ad gangen, imens du pisker, indtil saucen har den rette konsistens. Smag til med ribsgelé, og giv saucen farve med sovsekulør.

SERVERING

Skær anden ud, og servér med den fantastiske sauce.

Find flere opskrifter i samme kategori

Den bedste opskrift på andesteg

Denne opskrift på andesteg er min bedste metode til, hvordan man sikrer et fantastisk resulatet. Til juleaften eller Mortens aften, når der skal and på bordet, kan man godt blive ramt at lidt forventningspres; For tænk nu, hvis anden bliver tør eller sej?! Man vil gerne være sikker på at opnå et godt resultat. Og det tør jeg næsten garantere med denne opskrift.

And med æbler og svesker

Jeg laver min andesteg helt traditionelt med et fyld af æbler og svesker. Det giver en skøn smag, og så smager fyldet også godt serveret som en grov kompot til andekødet.

Hvis du har lyst til at eksperimentere lidt med opskriften, kan du nemt lege lidt med fyldet. Tilsæt eksempelvis appelsin i grove både, friske krydderurter, andre tørrede frugter som dadler eller abrikoser. Det vil sten-sikkert også smage vidunderligt!

 

 

Tilbehør til andesteg

Som tilbehør til andesteg vil jeg til jul og Mortens aften ville jeg servere helt klassisk dansk tilbehør:

  • Kogte og brunede kartofler
  • Rødkål
  • Andesovs
  • Chips / franske kartofler

Derudover vil jeg altid også lave en salat som et sprødt og friskt indslag til den ellers ret tunge mad. Min favorit er denne friske rødkålssalat med æbler.

 

Andesovs

Det, der er med til at gøre julemåltidet enestående, er den gode andesovs. En rigtig julesovs, der er en brun sovs med fantastisk velsmag fra stegeskyen fra andesteg og/eller flæskesteg.

 

Mine tips til den bedste andesovs er følgende:

  • Jeg tilsætter en masse lækre smagsgiver til fadet, som anden steges over. Det er med til at give en vidunderlig smag til saucen, og det kan varmt anbefales.
  • Det er vigtigt, at du får skilt størstedelen af andefedtet fra stegeskyen. Hælder du al væsken fra bradepanden direkte i gryden, vil din sauce blive alt for fed og også nemmere skille. Hvis du steger din and dagen i forvejen, er det super nemt at skille fedt fra sauce. Her kan du nemlig sætte væsken fra bradepanden på køl, og dagen efter vil fedtet være hårdt i overfladen af beholderen. Fjern det (og gem det gerne til stegning), og så har du ren stegesky til sovsen.
  • Jeg tilsætter rødvin til min andesovs. Nogen mener ikke, det hører sig til i en dansk brun julesovs, men jeg synes, det giver den absolut bedste sovs. Hvis du ikke tilsætter rødvin, vil jeg anbefale dig at smage saucen til med lidt balsamico, der kan give lidt syrlighed og dermed en god smagsbalance.
  • En skefuld ribsgele giver en helt vidunderlig sødme til sovsen. Som alternativ kan du tilsætte lidt honning eller rørsukker, eller en smule ribenasaft. Jeg foretrækker klart smagen fra ribsgeléen. Det kan nemt købes i de fleste supermarkeder.
  • Du kan både jævne din sauce med hvedemel eller maizena majsstivelse. Jeg bruger sidstnævnte, fordi jeg synes, det er nemmest at styre. Rør blot lidt maizena ud i koldt vand i et glas, og så kan du tilsætte væsken løbende, indtil sovsen er jævnet og har den rette konsistens.

 

 

Tips til stegning af and

Nedenfor finder du mine bedste tips til, hvordan du bedst optør og tilbereder en andesteg.

Optøning af and

Når man køber en and, er den ofte frossen. For at tø anden op korrekt, skal den optøs i køleskabet i 3-4 dage. Du kan ikke tage anden ud og lade den optø ved stuetemperatur. Her vil anden stadig være frossen indeni, imens det yderste kød får en for høj temperatur, der kan gøre, at stegen bliver dårlig.

Intervalstegning af ande

Jeg foretrækker at intervalstege min and fremfor en traditionel langtidstegning, hvor anden er i ovnen ved svag varme i ét langt stræk. Det sikrer, at andekødet bliver utrolig mørt og saftigt (da de højere temperature smelter fedtet og kollagen mere effektiv), mens pausen fra ovnen gør, at andestegen ikke bliver tør.

Det kan virke lidt avanceret at intervalstege, men det er alt andet end det: Kort sagt skal du blot give anden 30 minutters pause på køkkenbordet, når den har været i ovnen i en time. Derefter kommer den tilbage i ovnen og steger færdigt, til den er gennemstegt og skindet sprødt.

Stegning af andesteg dagen før

Hvis man skal lave den helt store julemiddag, kan det være en fordel at stege sin andesteg dagen forinden. Det bliver resultatet bestemt ikke dårligere af, og det er rart ikke at skulle bøvle med, når man har gang i dagens mange forberedelser. På den måde kan man også nemmere stege sin flæskesteg i ovnen uden pladsmangel.

Når du steget din and dagen før, skal du følge præcis samme fremgangsmåde. Du kan dog lade anden køle helt af, inden du parterer den. Fordel her stykkerne i en bradepande, dæk den til, og sæt den på køl til dagen efter.

Væsken fra bradepanden hældes på glas og sættes på køl. Dagen efter kan du let skille fedt fra sky. Pensl andestykkerne let med andefedt, og lun den i ovnen ved 175 grader i cirka 15 minutter. Giv den gerne lidt grill de sidste minutter. Skyen kan du lave til en dejlig brun andesovs, imens anden lunes.

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar