
Ingredienser
- 2 auberginer
- 1-2 fed hvidløg (kan undlades)
- saften fra 1⁄2-1 citron
- 3 spsk. lys tahin
- 1 håndfuld persille, finthakket
- 1 lille tsk. sambal oelek eller 1⁄4 finthakket rød chili
- salt & friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Halvér auberginerne, og placér dem på en beklædt bageplade med skindsiden opad. Bag auberginerne i 25-30 minutter, til de er helt møre, og lad dem derefter køle lidt af.
Skrab kødet ud af de bagte auberginer, og kassér skindet.
Mos auberginekødet sammen med de resterende ingredienser med en gaffel. Smag til, og lad dippen køle af inden servering.
Baba ganoush aubergine dip
Baba ganoush er den lækreste mellemøstlige aubergine dip. Den er uden tvivl på min hitliste over favoritdips sammen med pesto og salsa. Men når menuen står på mellemøstlig mad såsom falafler, falafelvafler eller kebab, er baba ganoush øverst på listen sammen med den klassiske hummus og en lækker haydari.
Dippen laves af auberginer, der bages i ovnen, til de er helt møre. Herefter fjernes det møre auberginekød fra skallerne, inden det røres sammen med de resterende ingredienser til en cremet og utrolig velsmagende mellemøstlig aubergine dip.
Ingredienser til mellemøstlig aubergine dip
Til en skål med baba ganoush skal du bruge følgende ingredienser:
Auberginer
Den vigtigste ingrediens er naturligvis auberginer – en af mine absolutte favoritgrøntsager. Når auberginer bages i ovnen, bliver kødet helt mørt og saftigt, imens skallen bliver sej. Dippen laves derfor udelukkende af kødet, og skallen kasseres.
Hvidløg
Hvidløg er ikke traditionelt på ingredienslisten, men jeg synes, det smager dejligt, så jeg tilføjer som regel et enkelt fed. Hvis du ikke er fan af hvidløg, kan det sagtens undlades.
Citron
Citronsaft tilføjes for at give lidt balance til dippens sødme og fedme. Desuden sker der en sjov kemisk reaktion, når man rører tahin og citronsaft sammen. Det emulgerer, og dermed er det muligt at piske mere luft ind i dippen. Det gør den altså endnu mere lækker, let og cremet.
Tahin
Tahin er en vigtig ingrediens til en god baba ganoush. Det består af sesamfrø, der males til en flydende pasta – præcis som man laver peanutbutter. Tahin er en vigtig ingrediens i det mellemøstlige køkken, og jeg vil klart anbefale, at du vælger en lys variant. De er mere cremede, flydende og ikke nær så bitre som de ristede udgaver. Lys tahin kan du finde i Rema1000 eller hos mellemøstlige købmænd/kiosker.
Prøv også tahin i min lækre tahindressing.
Persille
I dippen rører jeg en smule hakket persille. Her vil jeg anbefale dig at bruge bredbladet persille, som typisk bruges i det mellemøstlige køkken. Du kan du også sagtens bruge almindelig kruspersille, hvis det lige er hvad, du har på lager.
Chili
Baba ganoush skal gerne have et lille stærkt kick. Det får dippen af rød chili, der hakket helt fint. Du kan også bruge sambal oelek (en form for chilipasta) i stedet, hvis du vil springe over, hvor gærdet er lavest. Det kan også være lidt nemmere at justere styrken med sambal oelek, da denne altid er forskellig med friske røde chilier. Sambal oelek fåes i de fleste større supermarkeder og hos mellemøstlige og asiatiske købmænd.
TIP: Prøv også min opskrift på linsedip med feta og peberfrugt
Ih hvor ser den lækker ud den Baba ganoush 🙂 Ved du hvor længe den kan holde sig på køl?
En fire dage vil jeg sige 🙂
Super – tusinde tak for hurtigt svar 👍