Bønnebrownie

Bønnebrownie er en helt fantastisk sundere kage. Jeg har serveret den i flere år, og den er altid et stort hit. Ingen gætter, at det ikke er en normal brownie.

I stedet for hvedemel laves brownies med sorte bønner. De tilføjer masser og protein, men jeg lover, at de ikke kan smages. Bønner tilføjer derimod en god konsistens til kagen, ligesom hvis man havde brugt almindelig mel.

bønnebrownie med sorte bønner

Bønnebrownie

 
Kage til 15-20 stykker
forberedelse 15 min / tilberedning 25 min / i alt 40 min

Ingredienser

  • 240 g kogte sorte bønner (svarende til 1 dåse eller ca. 150 g tørrede bønner før kogning)
  • 5 æg, str. M, delt i blommer og hvider
  • 100 g smør
  • 1 dl kakaopulver
  • 2 dl kokos- eller rørsukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 knsp. salt (undlad, hvis du bruger bønner fra dåse)
  • 100 g mørk chokolade
  • 100 g valnøddekerner (kan undlades)

Fremgangsmåde

Kog bønnerne efter anvisningen på posen, eller dræn og skyl bønner fra dåse. Blend bønnerne sammen med æggeblommerne til en helt jævn dej uden klumper i en foodprocessor eller blender.

Smelt smørret i en lille kasserolle sammen med kakaopulver og kokossukker, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt massen til bønnemosen sammen med bagepulver og salt, og blend igen, indtil du har en ensartet, klistret dej.

Pisk æggehviderne stive, og vend forsigtigt bønnedejen sammen med de stive æggehvider. Hak derefter chokoladen og valnødderne groft, og rør begge dele i kagedejen.

Beklæd et ildfast fad eller en kageform på ca. 20 x 30 cm med bagepapir, inden du fordeler kagedejen i formen. Bag kagen ved 175 grader i 25 minutter. Den er færdig, når en tandstik kan stikkes ind i midten og komme ud ren.

Vent med at spise kagen til dagen efter, selvom det er svært, da den har godt af at sætte sig lidt.

Find flere opskrifter i samme kategori

brownie med sorte bønner

Glutenfri brownie med bønner

“Bønnebrownie – altså en brownie på sorte bønner?!”

Ja, du læste rigtigt. Men tro mig, det er slet ikke til at smage, at det almindelige hvide hvedemel. Kagen er saftig, svampet og intens. Præcis som en brownie kan, skal og bør være.

For at gøre brownien glutenfri og tilsætte ekstra næring, er melet udskiftet med bælgfrugter, der er fyldt med fibre og protein. De sorte bønner blendes helt ud i dejen. Dermed giver de kagen konsistens som en almindelig brownie. Samtidig gør det, at kagen mætter lidt mere, og at blodsukkeret ikke stikker helt af, efter du har nydt et stykke.

Du kan vælge at koge dine egne sorte bønner i denne opskrift. Ellers kan du bruge sorte bønner fra dåse. Vær dog opmærksom på, at det er vigtigt at skylle bønnerne fra dåsen grundigt. De fleste bønner på dåse ligger nemlig i en saltlage, der kan give en lille bismag. Dette slipper du for, hvis du koger dine egne sorte bønner. I de fleste supermarkeder kan du købe en kæmpe pose sorte bønner for en flad tyver, så der er også mange penge at spare.

Bønnebrownie fra Skønne salater & vidunderligt tilbehør

Min brownie med sorte bønner er en opskrift fra min kogebog “Skønne salater & vidunderligt tilbehør”.
Det er en af mine yndlingsopskrifter fra bogens dessertkapitlet, og jeg laver dem igen og igen og igen.
Hvis I forsøger jer med denne opskrift (eller en af de andre fra min kogebog), må I huske at uploade et billede på instagram med hashtagget #MARTINYFOOD og tagge mig @emmamartiny
glutenfrie kager

De bedste glutenfrie kager

Hvis du er på udkig efter flere opskrifter på glutenfrie kager, har jeg et stort udvalg på min blog. Nogle af mine personlige favoritter er:

Shop the post

- reklamelinks

30 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Den skal prøves 🙂
    Bruger du så ikke æggeblommerne? Og er kokossukker det samme som kokosmel?
    (beklager de dumme spørgsmål 😉 !!!)

    1. Hej Anne Sofie 🙂 Der findes ingen dumme spørgsmål! Svaret er nej og nej. Kokossukker er sukker udvundet fra kokosplanten. Du kan bruge rørsukker i stedet. Æggeblommerne skal blendes sammen med bønnerne, det står også i opskriften 🙂

      1. Ah- tusind tak for svar! Og jeg som synes jeg havde læst opskriften meget grundigt igennem, uden at kunne finde æggeblommerne!! Flot!
        Men lækkert lyder det, og i aften bliver den bagt 😉

    1. Du kan få dem tørre hos etniske købmænd og i helsekosten. De kan købes på dåse i større supermarkeder såsom Løvberg. Kan du ikke få fat i sorte bønner, kan du sagtens bruge butterbeans eller kidneybønner, hvis du blot skyller dem godt. 🙂

  2. Er det nødvendigt at smelte kakao og sukker? Jeg bliver altid utålmodig når jeg gør det og så ender det med at brænde på

  3. Hej Emma
    Kan man bruge kokossirup i stedet for sukker og i så fald hvor meget?
    Kh Theresa

  4. Ved hvilken varme smelter du smør, sukker og kakaopulver? For det er en af de ting jeg bare ikke kan få til at lykkedes lige.

Skriv en kommentar