Bondebrød – Rugbrød uden kerner

Dette er et skønt rugbrød uden kerner til hele familien. Det er saftigt og smagfuldt, bagt på 100% sigtet rugmel og surdej.

Det er en både billig, nem og sund opskrift. Et rigtig hverdagsbrød, der kan bikses sammen i et snuptage, og som holder sig friskt i mange dage.

Bondebrød bliver ofte anbefalet som det første brød til babyer, da det er uden kerner. Denne opskrift giver et brød, der minder meget om de bondebrød, man finder i butikkerne, og som mange børn elsker.

Bondebrød: Rugbrød uden kerner

 

Bedøm denne ret

1 rugbrød
forberedelse 10 min + 6-12 timers hævning / tilberedning 1 time / i alt 7 - 14 timer

Ingredienser

UNG SURDEJ (SURDEJ KLAR PÅ 2-4 TIMER)

  • 65 g moden/gammel surdej (fx surdej, der har stået på køl)
  • 65 g lunken vand (ca 30 grader)
  • 65 g sigtet rugmel

UNG SURDEJ (SURDEJ KLAR PÅ 8-10 TIMER)

  • 15 g moden/gammel surdej (fx surdej, der har stået på køl)
  • 90 g lunken vand (ca 30 grader)
  • 90 g sigtet rugmel

BONDEBRØD

  • 500 g vand (koldt eller lun alt efter, hvornår brødet skal bages. Se fremgangsmåden)
  • 500 g sigtet rugmel
  • 150 g ung surdej
  • 5 g salt (kan undlades, hvis brødet udelukkende er til børn)

ENDVIDERE

  • Evt. 5 g gær, hvis din surdej ikke er aktiv nok (dvs. ikke hæver op i løbet af de angivede timer)
  • Smør til formen

Fremgangsmåde

UNG SURDEJ

Følg mængdeangivelserne til ung surdej alt efter hvornår du ønsker, at surdejen skal være klar til bagning

Rør moden surdej, vand og fuldkornsmel sammen i en gennemsigtig beholder eller et glas. Sæt en elastik omkring beholderen ved surdejens kant, så du kan holde øje med, hvor meget den hæver. Når din unge surdej er hævet til dobbelt størrelse, er den klar.

OBS: Hvis din surdej ikke hæver op i løbet af den angivne tid, kan det være et tegn på, at denne ikke er aktiv nok. Tilsæt derfor gerne 5 gram gær til dejen, så du er sikker på, at dejen hæver.

Bondebrød

Du kan vælge at lade brødet hæve i 6 timer eller i 12 timer natten over. Ved 6 timer bruges koldt vand, ved 12 timer bruges lunken vand. Vandets temperatur afgør, hvor hurtigt brødet hæver. Brødet vil få en mere syrlig smag, hvis du lader det hæve natten over.

Rør vand (koldt eller lunken), rugmel, surdej og salt sammen i en skål med en ske, til du får en dej uden klumper. Smør en rugbrødsform med smør, og fordel dejen heri.

Gør et viskestykke fugtigt, og vrid det op. Vikl det fugtige viskestykke omkring formen, og stil brødet til hævning i 6-12 timer på køkkenbordet, til brødet cirka er hævet til dobbelt størrelse.

Forvarm ovnen til 180 grader almindelig ovnfunktion. Bag brødet i 1 time.

Hvis du ønsker, at brødet skal have en bløde skorpe, kan du lade det afkøle 15 minutter i formen og så vende det ud på en bagerist

Hvis du ønsker en sprødere skorpe, kan du lade det afkøle uden formen på en bagerist.

Find flere opskrifter i samme kategori

bondebrød rugbrød

bondebrød

 

Opskrift på bondebrød

Bondebrød kender de fleste nok som det ovale, bløde og ret tørre brød, man finder i supermarkeds brødafdeling. Det er et brød, der typisk anbefales som et alternativ til rugbrød til babyer, da det ikke indeholder kerner.

Da Otto var klar til at spise brød, ledte jeg efter et bondebrød lavet på ordentlige råvarer. Altså gerne økologisk og uden for meget salt. Det viste sig dog at være svært at finde. Derfor udviklede jeg denne opskrift på et rugbrød, bagt på surdej og fuldkornsmel og med en god smag og konsistens, som er nem for små børn at spise.

 

TIP: Prøv også min opskrift på valnøddebrød bagt på surdej

 

frokost til baby
Et eksempel på en frokost tallerken til Otto 7 måneder. Bondebrød med smør, kogte ærter, laks, avocado og bagt græskar.

Rugbrød uden kerner

Min opskrift på bondebrød er altså et rugbrød uden kerner. Jeg bager det på sigtet rugmel, helt uden hvedemel, og det får en vidunderlig saftig konsistens og god smag. Jeg har også bagt brødet på fuldkornsrugmel, og det fungerer også fremragende, men brødet bliver lidt mere kompakt.

Opskriften laves herhjemme uden kerner, så Otto også kan spise det. Men vi tilsætter en smule salt, så brødet også smager de voksne. På den måde kan vi alle nyde det samme til frokost. Hvis du kun vil servere brødet for børn, kan du sagtens undlade salt fuldstændig.

 

TIP: Hvis du foretrækker en opskrift på rugbrød med kerner, kan jeg anbefale denne opskrift på rugbrød med surdej og masser af kerner.

 

bondebrød opskrift rugbrød uden kerner

 

Bondebrød på surdej

Brødet bages på surdej, der både giver brødet en let syrlig smag samt bidrager med en fantastisk holdbarhedsevne. Brød bagt på surdej holder sig nemlig frisk og saftigt i længere tid, og dette bondebrød kan vi have liggende i en brødpose på køkkenbordet i en hel uge, uden at det bliver tørt og kedeligt.

Hvis du endnu ikke har din egen surdej, kan jeg anbefale dig at følge denne guide til opstart af surdej. Det er super nemt, så snart man lige er kommet i gang og har knækket koden. Og udover rugbrød kan man bage det lækreste surdejsbrød og surdejsboller.

Bondebrød med gær

Hvis du ønsker at bage brødet med gær, kan det også sagtens lade sig at gøre. Erstat blot surdejen i opskriften med 5 gram gær røst ud i 75 g kold eller lunken vand (alt efter hvilken hævetid, der passer dig) og tilsæt også 75 g ekstra rugmel til dejen. Ellers skal du blot følge fremgangsmåden.

Shop the post

- reklamelinks

2 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hej!

    Tak for en god opskrift!

    Under ingredienser er kun rugmel nævnt, men i fremgangsmåden står der:
    “Rør moden surdej, vand, hvedemel og fuldkornsmel” – er det en en fejl?

    Og så et opklarende spørgsmål. Hvordan får det kolde vand brødet til at hæve hurtigere? Arbejder surdejen bedre under køligere forhold?

    Mvh
    Malthe

    1. Hej Malthe 🙂

      Ups, det første er en fejl, det har jeg rettet nu.

      Det er varmt vand, der får brødet til at hæve hurtigere. Jeg kan ikke se, at det skal fremgå anderledes i opskriften?

Skriv en kommentar