Chili con carne

Dette er min aller bedste opskrift på chili con carne. Det er gryderet sprængfyldt med smag, der bare altid vækker jubel omkring spisebordet.

Jeg laver min version med hakket oksekød, dåsetomater, masser af krydderier, mættende bønner og mørk chokolade, der giver en fantastisk smag.

Chili con carne er både et hit som hverdagsmad og gæstemad. Det er en opskrift, der nemt kan laves i som stor portion til mange mennesker eller til fryseren. Nemt og ligetil men helt utrolig velsmagende ♥

 

TIP: Hvis retten skal serveres for børn, kan du nemt undlade eller skrue ned for mængden af chili.

Chili con carne

Chili con carne

 

Bedøm denne ret

Hovedret til 4 personer
forberedelse 15 min / tilberedning 20 min / i alt 35 min

Ingredienser

  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 lille frisk rød chili (kan undlades eller erstattes af 0,5 tsk. chiliflager)
  • 1 spsk. olivenolie til stegning
  • 400 g hakket oksekød
  • 2 tsk. paprika, gerne røget
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 2 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. kanel
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 dl oksebouillon
  • 140 g tomatpuré
  • 2 dåser kidneybønner
  • 40 g mørk chokolade
  • 2-3 spsk. rødvins- eller hvidvinseddike

FORSLAG TIL TILBEHØR

  • ris
  • avocado
  • nachos, gerne med smeltet ost
  • cheddar
  • cremefraiche
  • frisk koriander

Fremgangsmåde

CHILI CON CARNE

Pil og hak løget fint. Pil og pres hvidløg. Rens chilien for kerner, og hak den meget fint.

Steg løg, hvidløg og chili i olivenolie i en gryde. Tilsæt hakket oksekød og krydderierne: paprika, spidskommen, koriander, kanel, salt og peber. Vend rundt, og lad det stege, til kødet er brunet.

Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré og bouillon. Lad dernæst gryden simre i mindst 20 minutter under låg. Lad dog gerne gryden stå og simre i flere timer – den bliver kun bedre af at stå.

Tilsæt skyllede kidneybønner og chokolade. Rør rundt, så chokoladen smelter. Smag retten til med rødvinseddike, salt og peber.

Servér din chili con carne med ris og cremefraiche og dine ønskede toppings.

Find flere opskrifter i samme kategori

chili con carne med ris og nachos

Chili con carne toppings

 

Den bedste opskrift på chili con carne

Chili con carne har været et hverdagshit i vores hjem i årevis! Jeg tør derfor godt love, at denne opskrift er testet og finpudset, til den er lige præcis, som den skal være. Den passer perfekt til vores smagløg: krydret, mægtig og lige tilpas stærk.

Oprindeligt er chili con carne er en mexicansk opskrift. Men den ret, der serveres i de fleste danske hjem minder vist ikke meget om en autentisk mexicansk chili. Den er mere inspireret af det amerikanske “tex-mex” køkken, hvor også retter som quesadillas, tortillas og tacos er populære. En god chili er en basis opskrift, der kan bruges til alle disse retter. Du kan fylde den i tortillapandekager eller wraps, og den kan også nydes i en skål som en “bowl” med salat ris og/eller nachos.

 

TIP: Prøv også andre skønne gryderetter såsom indisk lammegryde, en klassisk mørbradgryde eller den lunende enebærgryde.

 

verdens bedste Chili con carne

 

Nem chili con carne opskrift

Denne opskrift er en utrolig nem udgave af den gode chili. Alt skal blot hakkes, svitses og simre i én stor gryde, og den bliver kun nemmere af at stå. En chili kan derfor nemt sættes over tidligere på dagen, og så er den klar til servering ved spisetid. Det bliver den kun bedre af!

Hvis du har et godt lager af krydderier i køkkenet, er ingredienslisten tilmed super simpel og ret billig. Det er altså nem og god mad til mange, og jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke kan lide chili con carne, så det er et sandt gæstehit!

Jeg laver næsten altid dobbeltportion (eller endda trippelportion!). Så kan retten nemlig fryses ned i mindre portioner, og så er der nem mad til travle dage. En chili er nem at varme op igen, og retten kan nemt varieres og serveres på forskellige måder, med forskelligt tilbehør.

 

TIP: Andre gode retter til fryseren er bolognesesauce, indisk dhal, en god lasagne eller chili sin carne.

 

Chili con carne toppings og tilbehør

Ingredienser til chili con carne

  • Oksekød: Jeg bruger hakket oksekød til opskriften, men kan også varmt anbefale dig at lave min opskrift på pulled chili con carne af oksebov.
  • Krydderier: Jeg bruge ren blanding af paprika, spidskommen, koriander og kanel til min chili. Det giver en virkelig dejlig krydret smag. Brug gerne en røget paprika, der giver et lækkert twist.
  • Løg og hvidløg: Jeg foretrækker en god mængde løg og hvidløg i opskriften. Du kan dog sagtens nøjes med et enkelt eller to fed hvidløg.
  • Chili: Jeg foretrækker at bruge en frisk rød chili, men har vi ikke lige sådan en på lager, bruger jeg chiliflager eller pulver. Jeg tager ofte lidt af retten fra til min lille dreng, inden jeg tilsætter salt, peber og chili.
  • Hakkede tomater og tomatpuré:
  • Bouillon: Jeg foretrækker at bruge en oksebouillon. Du kan også snildt bruge grøntsagsbouillon i stedet, men oksebouillon giver en kraftigere smag.
  • Kidneybønner: Bønnerne tilføjer smag, fylde og mæthed til gryderetten. Du kan også bruge sorte bønner som alternativ.
  • Mørk chokolade: Det gør hele forskellen at komme mørk chokolade i gryderetten! Det gør den mere sød, cremet og intens i smagen.
  • Eddike: Jeg smager chilien til med en smule rødvins- eller hvidvinseddike. Det giver den helt perfekte balance mellem sød/syrlig, og frembringer alle de gode smage. Du kan også tilføje et skvæt rødvin som alternativ, hvis du har en flaske åben.

 

TIP: Prøv også at bruge rester af chili con carne som fyld i pirogger til madpakken.

 

Chili con carne med chokolade og bønner

Tilbehør til chili con carne

Hvad spiser man til chili con carne? Ja, det er virkelig en smagssag, for som sagt retten bruges som fyld til alverdens tex-mex mexicansk inspirerede opskrifter.

Hvis du spørger mig, så foretrækker jeg at servere chili med ris og masse vis af toppings. Gerne med noget grøn salat eller finthakket spidskål, der gør den ellers meget mættende ret lidt mere let og frisk.

Toppings

Gode toppings til chili con carne er:

 

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar