Chili sin carne

Chili sin carne er ofte på menuen hjemme hos os. Det er det nemmeste kødfri måltid, der indeholder masser af grøntsager, mætter godt og tilmed er drøn nemt at lave. Sådan et måltid, der både kan serveres til hverdag og fest, for kødspisere og kræsenpinde – så lav hellere en stor portion til fryseren!

Denne opskrift er, hvis du spørger mig, uden tvivl den bedste chili sin carne. Opskriften giver en chili fyldt med velsmag, masser af umami, og det er lige før, man kunne snydes til at tro, at der var kød i på grund af den gode konsistens.

chili sin carne uden kød

Chili sin carne

 

Bedøm denne ret

Hovedret til 4-6 personer
forberedelse 15 min / tilberedning 30 min / i alt 45 min

Ingredienser

  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 chili (eller efter smag)
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 squash
  • 1 rød peber
  • 3 spsk. tomatpuré
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. paprika
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 0,5 liter grøntsagsboullion
  • 40 g mørk chokolade (75% eller mørkere)
  • 2 dl quinoa
  • 1 dl chiafrø
  • 1 tsk. salt
  • 2 dåser bønner (eks. kidneybønner eller butterbeans)

Fremgangsmåde

Snit løg, hvidløg og chili, og svits det i olivenolie i en stor gryde. Imens snittes squashen og peberfrugten i tern og tilsættes efter ca. 2 minutter. Svits, til grøntsagerne er blevet møre, og tilsæt herefter tomatpuré, spidskommen, koriander og paprika. Svits det hele i yderligere 1 minut, og tilsæt så de hakkede tomater, bouillon, chokolade, quinoa (husk at skylle den inden), chiafrø samt salt. Lad det hele simre i 1 times tid, og tilsæt eventuelt en smule vand, hvis chilien bliver tør. Tilsæt til sidst drænede bønner, gennemvarm det hele, og server chilien toppet med guacamole, limesaft, grofthakket persille og friskkværnet peber.

Find flere opskrifter i samme kategori

quinoa gryderet uden kød

 

Opskrift på chili sin carne uden kød

Chili sin carne betyder chili uden kød. Det er altså en chili, dog lavet helt kødfri i modsætningen til den klassiske chili con carne opskrift, der typisk laves med oksekød. Her tilsætter jeg i stedet quinoa og chiafrø, og så laves gryderetten med massevis af grøntsager.

Selvom denne chili ikke indeholder kød, er den stadig fyldt med masser af smag. Den har en god, fyldig konsistens, og så giver de mange krydderier og mørk chokolade, der giver en kompleks smag. Ja faktisk kan man næsten snydes til at tro, at det er en helt almindelig chili con carne.

 

TIP: Prøv også min opskrift på vegetariske tortillas med bagte grøntsager eller quesadillas, tortillas eller tacos

 

chili sin carne opskrift

 

Chili sin carne med quinoa og chiafrø

I denne opskrift på chili sin carne bruger jeg en blanding af quinoa og chiafrø. Det gør retten dejlig sund og mættende, fordi retten bliver protein- og fiberrig. Blandingen giver desuden en fantastisk konsistens, der minder meget om den klassiske ret med hakket oksekød. Det skyldes quinoa og de små chiafrø, der suger væske til sig og giver en grov konsistens.

 

Toppings til chili

Den lækre chili topper jeg med alverdens lækkerier:

  1. Syltede rødløg
  2. Avocadoskiver
  3. Yoghurt (brug sojayoghurt, hvis retten skal være vegansk
  4. Nachos
  5. Koriander

Du kan toppe din chili med lige det, du har, og som du er i humør til. Den er også lækker med revet cheddar, hvis du spiser mælkeprodukter.

 

chili sin carne med topping

chili sin carne med bønner

 

Chili sin carne opskrift fra kogebogen Plantemad

Den oprindelig opskrift stammer fra min kære veninde Mias kogebog “Plantemad”. Jeg har lavet den et utal af gange og langsomt gjort retten til min egen.

Plantemad er fyldt med de lækreste, grøntsagsspækkede, veganske opskrifter. Mia spiser nemlig hovedsagtligt plantebaseret, og hendes tilgang til madlavning er dejlig ukompliceret og tilgængelig. Dette er kogebogen et herligt bevis på – opskrifterne er hverdagsagtige og sunde uden at være avancerede og helseagtige.

 

TIP: Prøv også en vegansk kitchari eller marrokansk grøntsagsgryde

 

chili sin carne med quinoa og chiafrø

7 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Nøj, det ser lækkert ud – dét må jeg prøve. Er stor fan af at sprede køddet lidt ud på ugedagene. En veninde og jeg lavede i øvrigt din chokoladekage til nytår og den var et hit. Vi brugte chokolade med havsalt i kombination med den almindelige chokolade og det smagte så lækkert. 🙂

  2. Mmmm, det ser SÅ lækkert ud!
    Jeg har længe ledt efter en god opskrift på netop Chili sin carne, men synes altid der skal meget forskelligt i, som jeg ikke rigtig har i mit køkken. Men dette ser da ud til, at være nogenlunde til at gå til 🙂

  3. Har lige lavet denne ret her til aften – Wow der er meget mere end til 2-3 personer. Enten spiser vi meget lidt hos mig eller også er opskriften tiltænkt meget sultne personer. Bla 2 dåser bønner og 2 dåser hakket tomat er meget dækket ud på 2 personer. ? Anyway det smager godt og var et hit . Så den skal laves igen . Men måske nok halveres i opskriften. Kommer til at spise chili hele ugen nu ?

  4. Super favorit. Laver som regel en dobbelt potion og fryser ca 3/4 dele ned i 4 persons mængde. Så er der til en nem super god ret i løbet af ugen. Vi bruger den som chili sin carne, fyld i tortillas, tacoskaller og lagsagne. Fungere super godt 🙂

Skriv en kommentar