Croutoner

Hjemmelavede croutoner er sådan en lækker topping til både salater og suppe. Knasnede sprøde, let saltede og med herlig ristet smag.

At lave sine egne croutoner er simpelthen så nemt, og så er det en fantastisk måde at undgå madspild. Alverdens brødrester kan nemlig forvandles til sprøde croutoner, i stedet for at gå til spilde.

Croutoner

Croutoner

 

Bedøm denne ret

Croutoner
forberedelse 5 min / tilberedning 10 min / i alt 15 min

Ingredienser

  • 4 skiver brød
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. flagesalt

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Skær brødet i tern, og vend dem i olivenolie og salt på en bageplade beklædt med bagepapir.

Sæt croutonerne i ovnen i 10-15 minutter, til de er gyldne og knasende sprøde. Lad dem køle af, og opbevar dem dernæst i en pose eller lufttæt beholder i et par uger.

 

Find flere opskrifter i samme kategori

brød til croutoner

Opskrift på hjemmelavede croutoner

Croutoner er, som navnet antyder, en fransk opfindelse. Og en sprød “croûton” er i virkeligheden essensen af to helt centrale ingredienser i det franske landkøkken: Brød og fedtstof. Et bevis på, hvor lækkert simple råvare kan smage.

De første croutoner, jeg stiftede bekendtskab til, var dog ikke særlig franske. Nærmere amerikanske, på den masseproducerede og ret usunde måde. Små fedtede, firkantede brødbidder vendt i hvidløgspulver e-numre, drysset over en blandet plastboks fra folkeskolens “salatbuffet”.

Disse hjemmelavede croutoner minder langt mere om varianten det franske landkøkken. Med en lækker smag og et rustik udseende, selv når de “bare” laves af færdigkøbt brød.

Der er virkelig ingen grund til at købe de havlkedelige croutoner på boks i supermarkedet. Det smager nemlig SÅ meget bedre at lave dem selv, og så er det en fremragende måde udnytte rester, der måske ellers bare var røget i skraldespanden.

 

TIP: Skær rester af brød i tern, og saml dem i en pose i fryseren. Så kan du lynhurtigt lave croutoner af de frosne brødtern, når tiden byder og lysten melder sig. På den måde går selv en enkelt skive brød ikke til spilde.

 

 

hjemmelavede croutoner

opskrift på hjemmelavede croutoner

 

Nem opskrift på croutoner med krydderier

Det er nemt at lave sine egne croutoner. Altså virkelig, virkelig nemt. Du skal blot skære brød i tern og vende dem i lidt olie og salt, inden de ristes sprøde i ovnen. Derefter kan de bruges med det samme over alt fra suppe til grønne salater som en klassisk cæsar salat.

 

TIP: Prøv croutoner over jordskokkesuppe eller blomkålssuppe

 

Den sidste tid har jeg bagt til den helt store guldmedalje, fordi jeg har testet opskrifter med surdej : Surdejsbrød og boller. Det har produceret mere brød, end vi har kunne spise, og derfor har jeg lavet nogle af resterne om til sprøde croutoner. Også ofte af vores hjemmebagte rugbrød, hvis vi har en tør rest til overs men ikke helt nok til at lave øllebrød.

Ofte har jeg blot lavet dem helt simple med olivenolie og salt, men jeg har også lavet forskellige variationer med krydderier. Prøv eksempelvis nogle af disse variationer, der hitter herhjemme:

  • Hvidløg – tilsæt 1-2 fed pressede hvidløg
  • Ramsløgsolie – Blend ramsløg sammen med olie, og vend den i brødternene
  • Eddike og sort peber – Dryp 2 spsk. eddike og kværn sort peber over bagepladen. 
  • Timian – Både frisk og tørret timian smager vidunderligt vend i inden bagning. 
  • Røget paprika – Blot et lille drys giver fantastisk smag
  • Parmesan – Riv parmesan brødternene, og lav lækre ostecroutoner. 

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar