Dresscode i Marrakech

Selvom temperaturen i Marrakech på nogle tidspunkter af året kan snige sig op på omkring 50 grader, går kvinderne i Marokko noget anderledes klædt end os her i norden på varme sommerdage. Det skyldes naturligvis deres religion, et noget andet kvindesyn og andre normer, og selvom man kan starte mange spændende diskussioner om dét emne, er det ikke hvad, jeg er ude på i dag. I stedet vil jeg tage et spørgsmål op, som jeg selv gerne ville finde svaret på, inden jeg pakkede min kuffert: Hvordan klæder man sig som kvindlig turist i Marokko?!

Det korte svar er, at du kan klæde dig i lige, hvad der passer dig. Man ser kvinder i alt fra burka til mavebluser – men de fleste marrokanske kvinder er ret tildækkede og går med tørklæde. Som udgangspunk synes jeg, man skal respektere kulturen i de lande, man rejser til, og her fik vi at vide, at det var mest respektfuldt at være tildækket over både skuldre og knæ. Min oplevelse var dog, at beboerne i Marrakech er meget vant til turister, og derfor er det faktisk mest for ens egen skyld, jeg vil anbefale, at man dropper de lårkjorte sommerkjoler, når man rejser til byen.

Vores guide beskrev Marokko som “muslim light” – de fleste er troede på samme måde, som vi danskere er kristne. Men én ting er religion, noget andet er kultur, og her er det helt almindelig kutyme, at mændene råber efter kvinderne på gaden og tillader sig de vildeste elevatorblikke. Nogle kvinder tager det som komplimenter og lader det prelle af, når der råbes “Hey iceprincess!”, “I like your body! og “Nice Asssss!” for 30. gang. Andre synes, det er ubehageligt og føler, at de bliver gjort til et objekt.

Jeg hører til den sidste kategori, og selvom jeg havde pakket lidt af hvert, endte jeg med at gå i lange kjoler hele ugen, sommetider med et tørklæde over skuldrene. Det stopper ikke tilråbene helt, men det mindsker dem, hvilket jeg klart synes, gjorde det mere behageligt at gå rundt i gaderne.
Mit råd til alle jer, der er blevet tillokket af den fantastiske by, er derfor at pakke jeres letteste men længste sommerkjoler – men er du ligeglad med at tiltrække mere opmærksomhed fra de lokale, kan du sagtens gå i helt almindeligt sommertøj også. De er som sagt vant til turister, men det tiltrækker klart mere opmærksomhed, og ved nogle seværdigheder kan man også opleve, at man kun bliver lukket ind klæde sig “ærbart”.

4 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Det er en interessant diskussion, det med påklædning, når man rejser i lande, der er mere (køns)konservative.
  Jeg klæder mig altid konservativt, når jeg rejser til lande, hvor jeg ved, at de lokale ditto vil dække skuldre, knæ, mave og kavalergang. Det har jeg gjort i Etiopien, Uganda, Marokko, Indien og Myanmar. Både af respekt for de lokale, men også for at blende lidt mere ind, fordi jeg ikke gider tilråb og fordi jeg gerne vil tages alvorligt, når jeg rejser rundt.
  Særligt det med at tage alvorligt har jeg tænkt over, når rejsen har været en længere en af slagsen med arbejde i.
  I Danmark synes jeg, man skal klæde sig, som man vil (ok, lidt tøj er dog rart nok), men når man rejser, synes jeg, det giver mening at respektere den herskende kultur i landet. Ligesom man heller ikke tropper op på advokatkontoret i stropkjole og slippers. 😉
  Hvis nogen vil tage et større opgør med mere konservative påklædningsregler, må det være de lokale kvinder, ikke turisterne, tænker jeg.

  1. Det er det – meget. Og jeg er fuldstændig enig med dig i, at det ikke er en kamp, vi som turister skal tage.
   Jeg havde en diskussion med en af vores guider der nede om emnet, og han forklarede mig om nogle af de fordomme, de har om os. Fx at nordiske (ældre) kvinder ofte kommer til Marokko for at finde “ungt kød”. Et fænomen, han mente var ret almindeligt, og derfor følte mange mænd, at de kun gav os “hvad vi kommer efter”, når de råber efter os på gaderne… Jeg er selvfølgelig helt uenig, men det gav lidt mere perspektiv. Lige så lidt, som vi forstår ting i deres kultur, lige så lidt forstår vi om deres.

 2. Sikke en fin kjole!
  Jeg og min kæreste skal rejse til Marokko om en små uge – og vil derfor høre om du kender nogle gode shoppesteder i Marrakech hvor man kan evt. købe lange kjoler og sådan?
  Ps. FIN BLOG! <3

  1. Hej Emilie 🙂 I skal bare udforske Souk’en. Det giver ikke rigtig mening at udpege konkrete shoppingsteder, for byens centrum er nærmest bare ét stort marked 🙂

Skriv en kommentar