Enebærgryde

Enebærgryde er vaskeægte mormor-mad. Det er comfort food, der smager af barndom og familietid.

Opskriften på enebærgryde bør ikke gå i glemmebogen, for det er virkelig en dejlig gryderet. Med masser af svampe, mørt kød og en cremet sauce med en aromatisk smag af enebær.

Enebærgryde

Enebærgryde

Bedøm denne ret

Hovedret til 4 personer
forberedelse 10 min / tilberedning 30 min / i alt 40 min

Ingredienser

Enebærgryde

  • 250 g champignoner
  • 2 spsk. smør til stegning
  • 1 løg
  • 8 tørrede enebær
  • 1 stilk frisk rosmarin
  • 2 spsk. hvedemel
  • salt og friskkværnet peber
  • 500 g svinekød i tern eller strimler (fx af skinkesteg eller mørbrad)
  • 2 dl mælk
  • 2 dl piskefløde
  • 2½ dl cremefraiche 18 %
  • evt. madkulør

Bagt kartoffelmos med hasselnødder

  • 1 kg kartofler
  • 25 g smør
  • ½ dl mælk
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 æg
  • 50 g hasselnøddekerner
  • frisk rosmarin

Fremgangsmåde

BAGT KARTOFFELMOS

Skræl kartoflerne, og skær dem i tern. Kog dem møre i en gryde, og hæld dernæst vandet fra. Tilsæt smør og fløde, og mos kartoflerne med et piskeris eller en kartoffelmoser. Smag til med salt og peber, og stil til side.

Tænd ovnen på 220°, og lad den forvarme.

 

Enebærgryde

Rens champignoner, og skær dem i skiver. Steg dem gyldne i halvdelen af smørret på en pande med høje kanter.

Pil og hak løget, og lad det stege lidt med på panden. Hæld pandens indhold over i en skål, og stil til side.

Knus enebær og rosmarinnåle i en morter. Bland det med mel og 1 tsk. salt i morteren.

Kom kødet i en skål, og vend det i mel-blandingen.

Smelt resten af smørret på panden, og brun kødet godt på alle sider.

Hæld mælk og fløde på panden, og bring saucen i kog. Tilsæt cremefraiche, stegte svampe og løg, og lad retten simre i 30 minutter.

Smag til med salt og peber, og farv evt. saucen med lidt kulør.

 

BAGT KARTOFFELMOS, FORTSAT

Del æggene, og pisk æggeblommer i kartoffelmosen.

Hak hasselnødderne fint, og vend halvdelen i mosen.

Pisk æggehviderne stive i en skål, og vend dem i kartoffelmosen.

Fordel kartoffelmosen i smurte ovnfaste forme eller ét stort fad. Drys med de resterende hakkede hasselnødder. Sæt formene i ovnen i 20-30 minutter, til mosen er gylden i overfladen.

Drys med rosmarin, og servér med enebærgryde.

Find flere opskrifter i samme kategori

enebærgryde med svinekød

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

Opskrift på klassisk enebærgryde

Enebærgryde er er vidunderlig, lunede vintermad. Det er en enkel men utrolig velsmagende gryderet, der altid vækker glæde hele vejen omkring spisebordet.

Opskriften er inspireret af, hvordan jeg har fået den serveret som barn. Champignon og svinekød simret i en cremet sauce med en generøs sjat fløde. Saucen har en skøn aromatisk smag af rosmarin og enebær, der virkelig bare giver noget helt særligt.

 

TIP: Prøv også min opskrift på mørbradgryde med bacon, fløde og champignon eller en klassisk koteletter i fad med lidt ekstra grønt

 

Tilbehør til enebærgryde

Som tilbehør til den klassiske gryderet, vil jeg anbefale dig at servere en mos. En god kartoffelmos er et sikkert hit (især når den bages i ovnen), men andre typer mos af rodfrugter smager også dejligt. Prøv eksempelvis en sød kartoffelmos eller denne gode rodfrugtmos, der kan varieres i det uendelige.

Jeg vil også anbefale dig at lave en grøn salat til. Gerne en kålsalat, eksempelvis med rødkål og/eller grønkål, der er i sæson i vinterhalvåret. Et bud på en lækker vintersalat er  min græskarsalat. Den er fyldig og frisk på samme tid, med grønkål, ristede græskartern, granatæble og feta.

 

TIP: Prøv også min opskrift på klassisk forloren hare med bacon eller tarteletter med kylling og asparges

 

Bagt kartoffelmos med hasselnødder

Min mor serverer altid retten med bagt kartoffelmos med hasselnødder. Det er sådan et skønt tilbehør, hvor den fløjsbløde kartoffelmos får en sprød overflade og smag af ristede hasselnødder.

Den bagte kartoffelmos laver jeg i små portionsfade, men du kan naturligvis også sagtens bage den i ét større fad.

Shop the post

- reklamelinks

2 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Ih den lyder lækker – tror du det er en fuser hvis man erstatter svinekødet med enten kalkun eller kylling? Vi spiser nemlig som pescetar, så svinekød er desværre no-go😬 eller måske helt som en vegetarret?🤷🏼‍♀️

Skriv en kommentar