Falafel

Denne opskrift på falafel giver din lokale falafelbiks kamp til stregen. Det er kort fortalt den bedste opskrift på hjemmelavet falafel, jeg kender til.

En falafel, der er knasende sprød udenpå, perfekt krydret og saftig inden i. Præcis lige så velsmagende som en autentisk mellemøstlig falafel.

Lav gerne en stor portion, for falaflerne kan nemt gemmes et par dage i køleskabet eller længere tid i fryseren.

falafel opskrift

Falafel

Bedøm denne ret

ca 20 falafler til 4 personer
forberedelse 20 min / tilberedning 35 min / i alt 55 min

Ingredienser

  • 200 g tørrede kikærter, iblødsat i vand i mindst 20 timer (IKKE kikærter fra dåse)
  • 0,5 tsk. natron i blødsætning
  • 1 lille løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 håndfuld bredbladet persille
  • 1 håndfuld frisk koriander (kan undlades)
  • 3 tsk. stødt spidskommen
  • 2 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. flagesalt
  • 1 tsk. natron
  • evt. 1-3 spsk. hvedemel eller kikærtemel
  • 0,1 l smagsneutral olie, fx solsikkeolie

Fremgangsmåde

Iblødsætning af kikærter

Kom de tørrede kikærter i en stor med rigeligt vand samt 0,5 tsk. natron (det hjælper med at blødgøre de tørrede kikærter). Kikærterne vil blive 2,5 gang større, så sørg for, at skålen er stor nok.

Lad kikærterne stå i blød på køkkenbordet i minimum 20 timer, dog gerne op til 30 timer. Hæld vandet fra, og skyl kikærterne grundigt, inden de dryppes af i en sigte.

Falafelfars

Pil og riv løg (evt. på din foodprocessor). Pil og pres hvidløg. Kom kikærter, løg, hvidløg, friske og tørrede krydderurter, salt og natron i en foodprocessor.

Kør maskinen, til du får en grov fars. Mærk, om du kan forme en falafel, uden at den falder alt for meget fra hinanden. Tilsæt dernæst en smule mel, hvis du synes, der er behov for at binde farsen mere sammmen

Dybstegning

Hvis du ønsker at dybstege falaflerne, skal du opvarme 0,5 l olie i en dyb pande. Olien har den rette temperatur (ca 170 grader), når den syder (danner små bobler) omkring en tandstik, når den stikkes ned i olien.

Form falafler med en ske i din håndflade. Steg falaflerne på alle sider i den varme olie, til de er flot gyldne og sprøde.

Placér en sigte over en tallerken beklædt med køkkenrulle. Kom de stegte falafler ned i sigten, så olien kan dryppe fra. De er dernæst klar til servering.

Bagning

Du kan også vælge at stege falaflerne i ovnen.

Opvarm ovnen til 200 grader varmluft, og beklæd en bageplade med bagepapir.

Fugt dine hænder med olie, og inden du former falafler med hænderne. På den måde får ydersiden af falaflerne et tyndt lag olie, så de bliver lækre sprøde.

Bag falaflerne i 20-30 minutter, alt efter deres størrelse, til de er flot gyldne og sprøde i overfladen. Du kan evt. vende dem midtvejs, hvis du vil sikre, at de skal blive lige sprøde på alle sider.

Find flere opskrifter i samme kategori

falafel

Den bedste falafel opskrift

Falafel er en af mine livretter! Jeg elsker de sprøde vegetariske frikadeller af kikærter, og de er ofte på menuen herhjemme, både til hverdag og fest. Det er utrolig nemt at lave ene stor portion, og de smager simpelthen bare så dejligt serveret i pitabrød eller i madpandekager eller spinatpandekager sammen med lækre dips såsom hummus og forskelligt tilbehør såsom bagt blomkål.

 

Hvad er falafel?

En falafel er en form for vegetarisk frikadeller, der ofte laves af kikærter (og sommetider hestebønner). De tørre kikærter sættes i blød og laves til en grov fars med krydderier og løg, der formes til små deller og dybsteges til sprøde falafler.

Man spiser falafel i hele Mellemøsten, men retten stammer oprindeligt fra Palæstina. Her serveres de typisk med hummus, tahindressing, syltede grøntsager (fx syltede rødløg) og lune lækre fladbrød.

 

PRØV OGSÅ: Min populære opskrift på vegetariske squash frikadeller eller kyllingefrikadeller

 

 

 

Hvordan laver man falafel?

Lige siden jeg første gang satte tænderne i en sprød og krydret falafel hos den lokale kebab-pusher, har jeg forsøgt at genskabe smagsoplevelsen. Det skulle dog vise sig ikke at være helt ligetil. Men efter flere års køkkeneksperimenter er jeg endelig nået frem til en opskrift, der sikrer den helt rigtige konsistens.

Hemmeligheden er IKKE at bruge kikærter fra dåse men derimod tørrede kikærter, der sættes i blød. Kikærter for dåse er kogte eller dampede, og er derfor helt bløde og indeholder meget væske, og derfor vil man aldrig kunne genskabe en autentisk falafel med dem.

Derimod skal du bruge tørrede kikærter, der sættes i blød, inden de bruges til at lave falafel dejen. Det giver falaflerne den perfekte struktur og gør dem grove men stadig luftige og lækre indeni.

 

TIP: Prøv også min nemme opskrift på falafel vaffel, hvis du har lyst til falafel i en fart. Denne opskrift laves af kikærter på dåse og kan bikses sammen på nul-komma-fem.

 

falafel fars

 

Ingredienser til falafel

Min opskrift er inspireret af, hvordan falaflel laves helt autentisk i mellemøsten. Her skal man bruge følgende ingredienser:

  • Tørrede kikærter: De tørrede kikærter sættes i blød i vand og en smule natron. De vil suge væske til sig, så de bliver ca 2,5 gange større under udblødning. Jeg tilsætter natron, da det er med til at blødgøre kikærterne. TIP: Prøv også tørrede kikærter til sprøde kikærtepizzabunde.
  • Løg og hvidløg: Pas på med at bruge et for stort løg, da det kan gøre farsen for våd. Giv den i stedet masser af smag fra hele 3 fed hvidløg.
  • Persille og koriander: Friske krydderurter skal der til! Du kan dog undlade frisk koriander, hvis du ikke bryder dig om det.
  • Stødt spidskommen, koriander og salt: De tørrede krydderier, der giver den autentiske falafelsmag. Du kan også eksperimentere med at tilsætte et lille nip stødt kardemomme for en ekstra aromatisk smag.
  • Natron: Jeg bruger natron frem for bagepulver, da det gør falaflerne en tand mere luftige og “fluffy”. Du kan dog også sagtens bruge bagepulver, hvis det er det eneste, du har på lager.
  • Mel: Det er ikke altid nødvendigt at tilsætte mel, men hvis du føler, at din falafelfars er for våd eller usammenhængende, kan du tilsætte lidt almindelig hvedemel eller kikærtemel, hvis du vil lave glutenfri falafel.
  • Smagsneutral olie: Bruges til stegning. Jeg bruger typisk en økologisk solsikkeolie, der er beregnet til friture.

 

TIP: Prøv også min opskrift på falafelpandekager.

 

 

Dybstegte falafler eller falafel i ovn

Falaflerne kan både dybsteges, bages i ovnen eller steges i olie på en almindelig pande.

Dybstegte / friture

Det giver det mest autentiske resultat at dybstege dem, og jeg synes klart, det smager bedst. Jeg bruger typisk en økologisk solsikkeolie til friturestegning. Den opvarmes i en dyb pande, så jeg har ca 3-5 cm olie i bunden. Olien har den rette temperatur ved omkring 170 grader. Det tjekker jeg, ved at stikke en tandstik ned i olien. Når olien syder omkring tandstikken, dvs. at der dannes små bobler, ved jeg at olien er klar. Pas dog også på med, at olien bliver for varm. Det ved du, når falaflerne på kort tid bliver mørkebrune/brændte i overfladen, uden at de når at blive gennemstegte indeni.

Falafel stegt på panden

Du kan også vælge at stege falaflerne i blot en smule olie på panden. Vær dog her opmærksom på, at falaflerne skal stege forholdsvis længe, da det er vigtigt at kikærterne ikke er rå i mindten.

Falafel i ovn

Du kan også vælge at tilberede falaflerne i ovnen. På den måde undgår du det svineri, fristurestegning ofte kan ende med at blive. Og du får en lidt mere sund opskrift på falafel. Her vil jeg anbefale dig at fugte dine hænder i olie (her kan almindelig olivenolie bruges), inden du former falaflerne. Det sikrer, at der kommer et tyndt lag olie i overfladen af hver falafel, så de bliver sprøde og flot gyldne i ovnen.

 

TIP: Prøv også min opskrift på lækre edamame-falafler

 

wrap med ærtehummus og falafel

falafel i wraps med grøntsager og feta

Falafel tilbehør – Hvad spiser man til falafel?

Falafler serveres ofte i wraps eller med pitabrød. De kan dog også serveres med forskellige salater såsom en lækker couscoussalt med abrikoser. Af lune salater kan jeg anbefale min salat med bagte gulerødder, feta og saltmandler og den smukke auberginesalat med granatæblekerner & tahindressing.

Falafel serveres næsten altid med hummus, den lækre, cremede dip af kikærter. Find min opskrift på den bedste autentiske hummus her. Hummusen kan serveres for sig, eller du kan anrette den sammen med andre grøntsager grøntsager som på dette smukke hummusfad med halloumi.

Du kan også vælge at lave en mere moderne, nordisk ærtehummus, som du kan se i wrapsene på billederne i dette blogpost. Her har jeg fyldt wraps med falafel, ærtehummus, salat og fetaost.

Udover hummus, serveres falafler også næsten altid med tahindressing. Det er uden tvivl en af mine favoridressinger, og du kan finde min bedste opskrift lige her. Dressingen laves af tahin (sesampasta), citronsaft, vand, salt og peber.

Haydari og baba ganoush er en andre dip, man ofte finder I mellemøstlige kiosker og kebab-shops. Haydari består af bagte peberfrugter og feta eller græsk yoghurt, og du kan finde min opskrift på den bedste haydari lige her. Baba ganoush er en cremet dip af bagt aubergine og tahin, som du finder opskriften på her.

Shop the post

- reklamelinks

21 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hej Emma.
    Jeg har din kogebog og er super glad for den. Jeg prøvede dog ovenstående opskrift forleden dag og havde mildt sagt lidt problemer. Falaflerne blev slet ikke faste nok til at kunne rulles i sesamfrø? Vi prøvede at putte mere mel, hvilket til sidst bare resulterede i falafler der stadig ikke kunne rulles og udelukkende smagte af mel.
    Har du nogle tips til hvad vi mon sksl gøre anderledes? 🙂

    1. Hej søde du 🙂
      Kogte I kikærterne selv, eller brugte i nogle fra dåse? Som jeg skriver i opskriften er dem fra dåse ofte meget vandede, og derfor skal der meget mel til, før dejen kan rulles – hvilket resulterer i meget “dejede” falafler.

        1. Der er en del forskel på kvaliteten af kikærter, man får fra dåse – nogle af dem er meget vandede, og det giver et dårligt resultat. Derfor vil jeg altid anbefale, at man koger sine egne 🙂

  2. Åh de ser lækre ud, dem må jeg prøve at lave! Tror du man kan udelade æggene, eller hvad ville du erstatte dem med (hvis man vil gøre opskriften vegansk)? 🙂

    1. Hej Caroline 🙂 Det har jeg altid prøvet. Hvad med at forsøge med et hørfrø-æg? det kunne nok godt fungere 🙂

  3. Wow, de ser gode ud! Dem vil jeg forsøge mig med til tapas næste weekend 🙂 har du andre forslag til hvad man kan lave til sådan en omgang alt-godt-fra-middelhavet?

    1. Hejsa Ida 🙂 Tzatiki, oliven, fladbrød, hummus, god pølse, tomatsalat og sådan noget, kunne være lækkert 🙂 Har du min kogebog? Der er masser af gode idéer i den :-

  4. Hej Emma. Tak for en lækker opskrift. Har du prøvet at lave falafler med ukogte kikærter? Jeg har læst mange opskrifter netop med ukogte kikærter og synes også selv, de bliver allerbedst sådan. Det er nemmere at få dem til at hænge sammen og undgå, at de bliver for vandede.

    1. Hejsa du 🙂 Ja, det har jeg prøvet, men jeg må indrømme, at jeg ikke helt er fan – i hvert fald ind til videre. Jeg synes, de bliver ret tørre, og så oplever jeg også, at de ligger ret dårligt i min mave. Jeg ved ikke, om det er indbildning, men jeg forestiller mig, at det kan have noget at gøre med, at de ikke er blevet kogte.

  5. Hej Emma
    Jeg er utrolig glad for din kogebog! Har efterhånden afprøvet mange af opskrifterne, og indtil videre har alt været skønt – så tak for det 🙂 Jeg prøvede selv falafler i sidste uge, og her skulle kikærterne stå i blød natten over, men ikke koges. Herudover skulle der en moset bagt sødkartoffel i – det kan jeg kun anbefale!

  6. Hej Emma.
    Jeg har haft lyst til at lave disse falafler, lige siden jeg så din opskrift.
    Jeg har dog et spørgsmål som jeg håber du vil hjælpe mig med. Jeg har købt for første gang købt tørrede kikærter, da jeg ikke har haft gode erfaringer med falafler og dåsekikærter.
    Dog har jeg ikke tid til at sætte dem i blød, da jeg meget gerne vil lave dem i aften (det er nemlig min maddag) Kan jeg godt bare koge dem? Har læst lidt om det på Google, og der er forskellige holdninger og meninger.. Håber du kan nå at svarer inden i aften 🙂
    Og tak for en rigtig god blog!

      1. Kikærter stilles i vand 12-24 timer og hæld vandet fra, til fallafelbrug skal de IKKE koges bare, blendes.
        det en stor fejl at folk koger dem

  7. Rigtig lækker opskrift Emma, har haft brugt den et par gange før og den er altid et super godt hit!

    Min veninde har lige lagt en opskrift online i dag, som minder meget om din også, og jeg tænker at den skal da have et forsøg også.

  8. Hej Emma
    Kan man fryse falaflerne enten før eller efter, man steger dem? Vil nemlig lave en stor portion og gemme nogle til senere, hvis det er muligt 🙂

    1. Hej Katrine 🙂
      Det kan du tro. Jeg har ofte frosset de færdigstege falafler og så blot lunet dem i ovnen.

  9. Hej.
    Jeg skal lave din opskrift på falaffel på søndag til, jeg vil høre dig om jeg kan lave farsen dagen før eller er det bedst samme dag som de skal spises?
    Ser frem til at t høre fra dig.
    Bedste hilsner
    Christina

    1. Hej Christina 🙂 Du kan ikke lave farsen så længe i forvejen. Men du kan stege falaflerne dagen forinden og så blot lune dem i ovnen inden servering 🙂

Skriv en kommentar