Forårets skønneste råvarer

Forårets skønneste råvarer

Jeg elsker, når foråret melder sin ankomst i supermarkedet. Når jeg kan byde velkendte favoritter velkommen tilbage på hylderne og fylde kurven med asparges, spidskål og nye ærter. Det gør mig lige så glad i låget, som når jeg for første gang kan smide vanterne, inden jeg triller af sted på ladcyklen. Som når jeg kan nyde den første kaffe udendøre på en bænk i Latinerkvarteret. Og som når forårssolen får mine fregner til at pible frem i hobetal.

 

Læs også:  Vinterens skønneste råvarer

Følg sæsonerne

Foråret er som en ny begyndelse. Naturen vågner efter den lange vintersøvn, og efter mange måneders tomgang med rodfrugter og kål i alverdens afskygninger, vækkes der endelig liv i grøntafdelingens udbud. I marts og april kan det være vanskeligt at bevare tålmodigheden, men efterhånden som solen får fat i maj, er belønningen meget større, når vi endelig kan glæde os over nyopgravede radiser og friske ærter.

Nu hvor foråret lige så langsomt melder sin ankomst, har jeg lyst til at dele inspiration til hvilke råvarer, vi kan spise løs af den næste tid. Nogle af mine favoritter har jeg samlet nedenfor sammen med links til opskrifter på frisk, lækker og grøn mad. Jeg håber, det kan inspirere ♥

 

Læs også:  Efterårets skønneste råvarer

 

Find mere inspiration i Grøntsagsglæde

I min kogebog Grøntsagsglæde deler jeg mine opskrifter på sæsonernes bedste salater og tilbehør. Bogen følger årets gang, da du på den måde sikrer, at opskriftens råvarer smager allerbedst – og gør det muligt for dig at købe lokalt og økologisk samt at spare lidt håndører. Læs mere og køb bogen lige her.

 

Nye gulerødder

Jeg elsker, når nye gulerødder med top begynder at poppe op på torvemarkedet. Så smukke, sprøde, søde og lækre at snacke på. De nye gulerødder skal ligesom nye kartofler blot skrabes med en lille urtekniv, og så er de klar til tilberedning. Spis eller snit dem rå, damp dem let, så de stadig har bid, eller bag dem i ovnen, så de bliver søde og møre. Gulerødderne smager dejligt med salt, fedme og lidt spicy krydderier som modspil til deres sødme.

 

Opskrifter med gulerødder

Pastasalat med pesto og bagte gulerødder

Ristede gulerødder med quinoa, dukkah & labne

Kyllingefrikadeller med harissa-gulerødder

Quinoabøffer med pastinak og butterbeans

Marrokansk gulerodssalat

 


Feldsalat

Feldsalat (eller vårsalat, altså forårssalat, som den også kaldes) er en af mine yndlingsalater! Den ser så smuk ud og de små grønne ‘roser’ pynter flot på alt fra avocadomadder til fyldige simreretter. Feldsalaten smager mildt og frisk, og så passer den til nærmest alt! På dette tidspunkt af året er feldsalaten helt spæd, sprød og grøn, så den er fantastisk til at tilføje forårsfornemmelser til alle dine salater.

 

Opskrifter med feldsalat

Speltkernesalat med ristet blomkål og dukkah

Linsesalat med ristede jordskokker

Pesto-laks med sødkartoffel-fritter og feldsalat

Thai fiskefrikadeller med boghvedesalat

 


Rabarber

Vidste du, at rabarber faktisk er en grøntsag? Jep, det er ganske sandt, og der er altså ingen grund til kun at bruge de syrlige, smukke stængler i det søde køkken. Jeg er vild med at vende stænglerne i honning og bage dem let i ovnen, så deres smag rigtig fremhæves. Derefter kan rabarberen bruges som et smukt, anderledes, sød-syrligt twist til salater eller som en kompot, der passer perfekt til fisk.

 

Opskrifter med rabarber

Nem rabarberkompot med honning

Hvidvinsdampet torsk med linsesalat

 


Asparges

Asparges emmer af forår! De smager vidunderligt, når de blot kysses af kogende vand, så de bliver strålende grønne og stadig sprøde, men de er også herlige ristet på panden (i smør, naturligvis) eller på grillen, hvis du tager den frem tidligt på sæsonen. Jeg er også vild med at tilføje asparges til gryderetter først på foråret, hvor de tilføjer et hint af forår, mens vi stadig craver lunende retter, inden solens varme rigtig melder sin ankomst. Men pas på med at lade dem simre med for længe – så bliver de kedelige i farven og smager lidt af prut. Asparges er forresten en klog grøntsag, der selv ved, hvor den skal knækkes. Giv stænglerne et bøj på midten, og så knækker de selv, så du kan kassere den hårde stok.

 

Opskrifter med asparges

Sommerlig salat med boghvedekerner

Grillede asparges med sprød skinke

Green curry med kylling og asparges

Butterbeans med pesto og asparges


Radiser

Radiser skiller vist vandene, og jeg må indrømme, at det også har taget mig lidt tid at lære at holde af dem. Jeg bruger dem mest snittet i helt tynde skiver, hvor de smager herligt frisk som drys på salater, madder og supper. Og så er den smukke pink farve jo heller ikke til at kimse af. For et par år siden opdagede jeg også, at radiser kan noget helt særligt, når man rister dem i ovnen. Smagen ændrer sig markant, og de bliver pludselig helt milde og søde, hvilket smager ganske fantastisk dyppet i en god aïoli eller vendt i salater sammen med lidt fetaost.

 

Opskrifter med radiser

Immunboostende blomkålsuppe

Rødbedepandekager med varmrøget laks


Babyspinat

Spinat kan vi sætte tænderne i (eller drikke i vores grønne smoothies) hele året. Men det er om foråret, hvor salatbladene er helt spæde, at spinaten er allermest delikat. Babyspinat er skøn i salater og wraps, men det er også oplagt at vende bladene på en pande i lidt smør med salt og peber, til de bliver dybgrønne og falder sammen. Prøv det på en simpel men ganske fantastisk mad med eksempelvis røræg, avocado og/eller laks, eller vend det i gryderetter, supper eller risotto.

 

Opskrifter med babyspinat

Grøn risotto med spinat og ærter

Spinatwraps med laks og kikærter

Æggewraps med laks og avocado

Grøn smoothie

Grøntsagscurry med sorte ris

 


Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Hvis du vil have flere idéer til herlig forårsmad, vil jeg anbefale dig at skrive dig op til mit nyhedsbrev. Her udsender jeg personlige mails med opskrifter, behind the scenes og anbefalinger et par gange i måneden, og jeg sørger for, at hver mail er proppet med inspiration og gode vibes :-) Tilmeld dig her.

6 kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar