Gammeldags fastelavnsboller

Dette er de bedste gammeldags fastelavnsboller, hvis du spørger mig. En luftig og blød bolle fyldt med hjemmelavet vaniljecreme og remonce med marcipan.

Fastelavnsbollerne smager fuldstændig fantastisk og er overraskende nemme at lave. Dejen er nem at forme og holder flot på fyldet, så du får smukke fastelavnsboller, der kan pyntes med mørk chokolade eller helt klassisk glasur.

gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme, remonce og chokoladeglasur

Gammeldags fastelavnsboller

 
Fastelavnsboller til 16 personer
forberedelse 2 t (med hævetid) / tilberedning 15 min / i alt 2 t 15 min

Ingredienser

BOLLEDEJ

  • 2 dl sødmælk + lidt til pensling
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 5 g salt
  • 50 g sukker
  • 1-2 tsk. stødt kardemomme (alt efter hvor meget du holder af smagen af kardemomme)
  • 100 g blødt smør
  • 500 g hvedemel

Vaniljecreme

  • 1 vaniljestang
  • 2 æggeblommer
  • 50 g sukker
  • 25 g majsstivelse
  • 3 dl sødmælk

Remonce

  • 100 g marcipan
  • 100 g blødt smør
  • 100 g sukker

SUKKERLAGE

  • 0,5 dl vand
  • 25 g sukker

CHOKOLADEGLASUR

  • 100 g chokolade
  • 15 g smør

IDÉER TIL PYNT

  • Mandelflager
  • Tørrede spiselige blomster, fx kornblomst eller rose
  • Hakkede pistacienødder
  • Sigtet flormelis
  • Krymmel

Fremgangsmåde

BOLLEDEJ

Lun mælken i en gryde, så den er lillefingervarm. Rør gæren ud i mælken i en stor skål. Rør æg, salt, sukker og kardemomme i. Tilsæt så 400 g mel og rør det i sammen til en klistret dej. Tilsæt dernæst blødt små i små tern, og rør det ud i dejen. Tilsæt dernæst de sidste 100 g mel gradvist, til du får en smidig, blød dej. Ælt dejen grundingt i ca. 10 minutter, gerne på røremaskine, til dejen er helt glat og skinnende.

Lad dejen hæve i skålen under et rent, fugtigt viskestykke et lunt sted i 1 time.

VANILJECREME

Imens dejen hæver, kan du lave din vaniljecreme.

Skil vaniljekornene fra stangen, og mos dem sammen med lidt sukker på et skærebræt, så de skilles fra hinanden. Kom vaniljesukkeret, det resterende sukker, æggeblommer og majsstivelse i en skål, og pisk det sammen.

Bring mælken og den tomme vaniljestang i kog i mindre gryde. Skru ned på medium varme og tilsæt gradvist æggemassen under konstant piskning.  Lad din vaniljecreme koge et par minutter, til den tykner. Pisk konstant, da cremen let brænder på.

Hæld vaniljecreme over i en ren skål. Dæk cremen med et lag husholdningsfilm direkte på overfladen, så du undgår, at overfladen danner en hinde. Stil cremen i køleskabet, og lad den køle af.

REMONCE

Riv marcipan groft, og rør det sammen med blødt smør og sukker til en remonce.

BOLLEDEJ, FORTSAT

Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.

Del dejen i to. Rul hver del ud til en rektangel på ca 15 x 30 cm på et meldrysset bord. Skær hver rektangel ud i 8 firkanter.

Kom en god teskefuld creme og remonce på hver firkant, og saml dejen omkring fyldet. Dette gøres ved, at man først samler de fire hjørner, og dernæst samler de ‘nye’ hjørner, der formes. Tryk forsigtigt dejen godt sammen, så der ikke er nogle huller ind til fyldet, og placér dem på en beklædt bageplader med den pæne side op ad. Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 45 minutter. Imens bollerne hæver, kan du udnytte tiden og lave din glasering og chokoladeglasur efter anvisningerne nedenfor.

Pensl fastelavnsbollerne med mælk (sørg for at du pensler hele overfladen, så du får en jævn gylden farve). Sæt dernæst bagepladerne i ovnen og bag dem i 15-20 minutter, til de er flot gyldne i overfladen.

SUKKERLAGE

Kog vand og sukker op, og lad det koge, til sukkeret er opløst. Pensl bollerne med sukkerlagen, så snart de kommer ud af ovnen, så de får en flot skinnede overflade.

CHOKOLADEGLASUR

Smelt chokoladen over et vandbad. Tag chokoladen af varmen, og tilsæt smør. Rør rundt, til smørret smelter, og du får en blank glasur.

Dyp overfladen af fastelavnsbollerne i chokoladeglasur. Pynt med dine ønskede toppings. Her bruger jeg mandelflager og tørrede rosenblade.

Opbevar fastelavnsbollerne ved stuetemperatur. De smager bedst lune eller på dagen, hvor de bages, men kan også serveres dagen efter.

Find flere opskrifter i samme kategori

Gammeldags fastlavnsboller med chokolade og mandelflager

creme og remonce i fastelavnsboller

De bedste fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller er uden tvivl den bedste variant, hvis du spørger mig. Jeg foretrækker nemlig en luftig, blød og sød bolledej med smag af kardemomme. Fyldt med gammeldags creme med masser af vaniljeprikker og remonce med marcipan. Og toppet med chokolade. Aller helst serveret nybagt og stadig lun. Åh, godt altså!

Hvis du foretrækker din fastelavnsbolle med et andet fyldt såsom marmelade, chokolade eller noget helt tredje, kan du naturligvis stadig bruge opskriften. Bolledejen kan snildt laves med netop dit favoritfyld eller ‘bare’ remonce eller creme alene, hvis du foretrækker det.

 

chokoladeglasur til boller

 

Pynt til fastelavnsboller

Du kan naturligvis også sagtens pynte dine gammeldags fastelavnsboller lige, som du synes. Hiv også gerne børnene med i køkkenet, og lad dem gå amok med farverig glasur og krymmel.

Til denne portion toppede jeg chokoladen med mandelflager og tørrede rosenblade. En ret så smuk kombination, synes jeg.

Andre idéer til pynt kunne være glasur i forskellige farver toppet med hakkede nødder (fx pistacie) eller krymmel. Du kan også gøre, som min mor og mormor plejer med gammeldags fastelavnsboller: At toppe dem med et let drys sigtet flormelis lige inden servering.

Bolledej med kardemomme

Helt tradionelt indeholder en gammeldags fastelavnsbolle vist ikke kardemomme, men jeg synes, det giver en ganske vidunderlig smag til bollen. Det er inspireret af den svenske fastelavnsbolle, semlor, der har en tydelig kardemommesmag.

Jeg tilsætter personligt 2 tsk. stødt kardemomme til dejen, men du kan sagtens nøjes med en enkelt (eller helt undlade det), hvis du foretrækker dejen uden. Hvis du er den helt store kardemomme fan, vil jeg anbefale dig at kværne hele kardemommefrø. Det giver simpelthen den herligste, gennemtrængende smag af kardemomme, lidt a la de svenske kardemommesnurrer.

 

Dej til fastelavnsboller

Ingredienser til gammeldags fastelavsboller

Min bedste opskrift indeholder som sagt både vaniljecreme og remonce, og så topper jeg bollerne med en mørk chokoladeglasur.

Vaniljecreme

Vaniljecreme laver mange af købe-varianten på pose. Og det er en skam, for det er utrolig nemt at lave selv, når man lige har prøvet det et par gange. Det vigtigste er, at du husker at piske konstant og ikke liiiige tror, at du kan nå at lave en kop kaffe, imens cremen står på blusset. Tro mig: Jeg har prøvet, og det brænder på HVER gang.

Remonce med marcipan

En remonce laves af blødt smør og sukker, der røres sammen. Ofte tilsættes marcipan, hvilket jeg også gør i denne opskrift. Jeg bruger eksempelvis remonce i min opskrift på kringle , i de lækre julesnegle  eller i mine populære kanelsnurrer i fad.

Chokoladeglasur

Jeg er ikke særlig vild med klassisk glasur, så derfor foretrækker jeg at pynte med en mørk chokoladeglasur. Den laves helt simpelt af mørk chokolade og smør, der røres sammen til en smuk, blank glasur. Når glasuren køles af, sætter den sig, men på grund af smørret, stivner chokoladen ikke helt, så man stadig kan bide gennem bollen.

Sådan formes fastelavnsboller

Ofte stillede spørgsmål til fastelavnsboller

Hvad indeholder en traditionel gammeldags fastelavnsbolle?

Det er der delte meninger om. En helt tradition version er vist KUN med creme, men de fleste fylder også remonce i. Hvad du vælger, er op til dig – begge dele kan du sagtens tillade dig at kalde en traditionel bolle.

Kan man fryse fastelavnsboller?

Sagtens! Du kan fryse de færdige boller, inden de pyntes. Men du kan også fryse dem, når de er formede men ikke efterhævede. Lad dem i stedet tø op i køleskabet (fx natten over), og lad dem efterhæve 1 time på køkkenbordet, inden de kommer i ovnen.

Hvordan får man en flot overflade?

Fastelavnsboller med en flot overflade kræver, at du først og fremmest samler enderne af dejen grundigt, så fyldet ikke flyder ud, og så du får en rund bolle. Dernæst synes jeg, det giver en smuk overflade at pensle bollerne med en sukkerlage, så snart de kommer ud af ovnen. Det gør overfladen flot blank.

glasur og pynt til fastelavnsboller

De bedste opskrifter på fastelavnsboller

Jeg tror godt påstå, at jeg har de bedste opskrifter på fastelavnsboller her på bloggen. Udover denne gammeldags fastelavnsbolle (som altid vil være min favorit), kan jeg også anbefale den svenske variant semlor. Det er en blød bolle med kardemomme, fyldt med mandelcreme og flødeskum. Jeg elsker også vandbakkelser med creme og flødeskum. Og når jeg har lyst til en lidt mere mavevenlig, sundere version, laver jeg glutenfri fastelavnsboller som alternativt.

Shop the post

- reklamelinks

6 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hej,
    Du skriver boller til 16 personer,det vil sige 1/2 bolle til hver , bliver bollerne så store at de skal deles.
    Mvh.bjarne

    1. Hej Bjarne
      Der bliver 16 fastelavnsboller. Dejen deles i to, og hver del rulles ud og deles i 8. Dvs. 8×2=16 🙂

    1. Hej Line 🙂 Man kan finde dem i Salling Super. Ofte finder jeg dem dog online ved at søge på “spiselige blomster”.

Skriv en kommentar