
Ingredienser
GNOCCHI
- 1 kg melede kartofler
- 250 g hvedemel (tipo 00 eller durummel)
- 2 æggeblommer
- 25 g friskrevet Grana Padano
- 1 tsk. salt
- 1 dl rismel til udrulning (kan erstattes med hvedemel)
BRUNET SMØR MED SALIVE
- 1 håndfuld salvieblade
- 2 fed hvidløg
- 50 g smør
- 1 spsk. hvidvinseddike
- 1 tsk. ahornsirup
- salt og friskkværnet peber
Til servering
- 1 håndfuld salvieblade
- Grana Padano
Fremgangsmåde
Gnocchi
Kog kartoflerne godt i cirka 10-20 minutter alt efter deres størrelse, til de er helt møre. Lad dem køle lidt af, til du kan holde ved dem, uden at brænde dig.
Fjern skrællen fra kartoflerne. Mos kartoflerne med en kartoffelpresser eller med en gaffel. Du ønsker, at kartoflerne skal blive helt fintdelte uden større stykker, men mosen skal være luftig og ikke klistret.
Bland kartoffelmos, mel, æggeblommer, friskrevet ost og salt sammen i en stor skål. Bland forsigtigt ingredienserne sammen, og saml dem til en dej, uden at ælte for meget. Når dejen begynder at samle sig, kan du vende den ud på et bord drysset let med rismel. Rul dejen sammen til en kugle, og del den i 4 stykker.
Rul hver stykke ud til en lang pølse, og skær små gnocchi. Giv dem et let tryk med en gaffel, eller rul dem forsigtigt over gaflens spidser, så de får et fint mønster.
Drys gnocchierne let med rismel, og lad dem tørre i 10 minutter. Imens kan du bringe en gryde med let saltet vand i kog og lave saucen.
BRUNET SMØR MED SALVIE
Hak salvie groft. Pil og pres hvidløg. Smelt smør på en pande. Når det begynder at bruse og boble op, tilsættes salvie og hvidløg. Vend ofte rundt, og lad det stege i ca. 10 minutter, indtil smørret bliver gyldent brunt. Hæld pandens indhold over i en skål. Rør eddike og sirup i skålen. Smag til med salt og peber, og rør godt.
Sæt panden tilbage på blusset, og lad den forblive varm.
SERVERING
Kog gnocchi i et par minutter, indtil de flyder til overfladen. Før de kogte gnocchi fra gryden over på den varme pande med en sigte. Steg dem ved høj varme, og vend rundt, til de er flot gyldne på alle sider.
Tag panden af varmen, og vend brunet smør med salvie sammen med de sprødstegte gnocchi. Anret dernæst retten på tallerkener, og drys med salvie og friskrevet ost.
Opskrift på hjemmelavet gnocchi
Hjemmelavet gnocchi er slet ikke så vanskelig at lave, som man skulle tro. Ligesom man slet ikke kan forestille sig, at kogte kartofler af den melede, kedelige slags, kan trylles om til så dejligt et måltid.
De kogte kartofler skal moses fint, dog helst uden mosen bliver æltet eller mast for meget sammen. Det gøres nemmest på en kartoffelpresser eller kartoffelstamper, og så er det vigtigt, at du bruger melede kartofler, der koges godt, så de bliver næsten udkogte i konsistensen. Alternativt kan du mose kartoflerne grundigt med en gaffel, men det er vigtigt, at du ikke fx blender kartoflerne, da det vil blive til en klistret masse.
Af samme grund er det også vigtigt, at du ikke ælter dejen for meget. Den skal blot samles og blive ensartet, men du må ikke ælte den som en pizzadej. På grund af det høje stivelsesindhold i kartoflerne, vil dejen kun blive mere våd og klistret, jo mere du arbejder med den.
Kartoffel gnocchi
Gnocchi kan laves på mange forskellige måder og i alverdens former. Her laver jeg den helt klassiske variant med kartofler, som minder ret meget om almindeligelige pasta. Men det er netop kartoflerne, der gør dem mere lette, luftige og delikate. Perfekte som tilbehør til italienske retter som bolognese eller saltimbocca. Men min yndlingsopskrift er uden tvivl denne simple men helt fantastiske opskrift, hvor de sprødtstegte gnocchi vendes i brunet smør med salvie og toppes med masser af friskrevet ost.
Gnocchi med Grana Padano
Jeg laver min gnocchi med Grana Padano. Både vendt i dejen for ekstra velsmag og drysset over hver tallerken i generøse mængder.
Grana Padano er en italiensk ost, hvis navn beskriver både konsistensen og oprindelsen. “Grana”, der betyder “smuldrende”, og “Padana” refererer til, at osten produceres af mælk fra området Pianura Padana.
Den italienske ost lagres i mindst 9 måneder, hvilket intensiverer smagen. Og sammen med den smuldrene konsistens, får man en helt vidunderlig ost, der kan høvles i flager eller rives over maden ved servering.
TIP: Prøv også Grana Padano over en dejlig risotto med svampe
Tips til hjemmelavet gnocchi
- Brug Tipo 00 hvedemel eller durummel til at lave gnocchi. Det gør dejen nemmere at arbejde med på grund af det højere glutenindhold.
- Du kan undlade æggeblommer og derved lave veganske gnocchi.
- Brug en kartoffelmoser, der kan mose kartoflerne fint med en luftig konsistens.
- Brug melede, store kartofler, der er nemmere at pille og ikke for våde i konsistensen.
- Brug rismel til udrulning. Det gør, at dejen ikke klistrer og er nem at håndtere.
- Pas på med at koge dine gnocchi for længe. Et minut eller to i kogende vand er ofte nok, og de skal op af gryden, så snart de flyder til overfladen.
- Pas på med at lave dine gnocchi for store. De hæver næsten op til dobbelt størrelse ved kogning.
- Tilsæt lidt lagret, italiensk ost såsom Grana Padano til gnocchidejen for mere smag.
TIP: Prøv også min opskrift på klassisk italiensk lasagne