Hasselback kartofler

Hasselback kartofler er uden tvivl en af de lækreste måder, du kan servere kartofler på! Når kartoflerne skæres i tynde riller, bliver de fantastisk sprøde og gyldne udenpå og perfekt møre indeni.

Jeg holder af at servere hasselback (eller “hasselbagte”, som de ofte kaldes) kartofler som tilbehør til en steg, en god bøf eller lignende. Men de smager herligt til det meste og særligt retter fra det danske køkken.

Hasselback kartofler

Hasselback kartofler

 

Bedøm denne ret

Tilbehør til 4 personer
forberedelse 10 min / tilberedning 40 min / i alt 50 min

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 3 spsk. olivenolie (eller smeltet smør)
  • Salt

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 200° varmluft.

Skræl eller skrub kartofler, og skær et lille stykke siden af hver kartoffel, så de kan ligge stabilt. Skær tynde riller igennem kartoflerne, uden at skære hele vejen igennem. Det kan gøres nemt ved at lægge et tyndt skærebræt eller en grydeske op ad kartoflen, som forhindre kniven i at skære hele vejen igennem.

Læg kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir eller i et ovnfast fad. Pensl dem med olie, og krydr med salt. Drys finthakket timian over.

Bag hasselback kartofler  i ovnen i 40-60 minutter, alt efter deres størrelse, til de er møre og gyldne.

Find flere opskrifter i samme kategori

Hasselback kartofler med timian

 

Opskrift på hasselback kartofler

Jeg har altid elsket hasselback kartofler. Faktisk var det en ret, jeg ofte ønskede til min fødselsdag. Det var en fast tradition, at vi kunne bestemme menuen på vores fødselsdag, og flere år i træk ønskede jeg en italiensk flæskesteg med hvidvinssauce og hasselback kartofler. Ikke så meget på grund af flæskestege, men på grund af den fantastiske kombination af sauce og sprøde kartofler med masser af riller (der igen sikrer, at de kan suge masser af sauce til sig.

Det er først for nyligt, jeg har genopdaget min kærlighed til de lækre kartofler. De er både smukke og enormt velsmagende, og så passer de til det meste. Vi serverer dem typisk som alternativ til pommefrites, når vi får bøf og sauce på en weekendaften. Til en god steg som flæskesteg eller roastbeef. Eller til mere traditionel dansk mad som alternativ til den kogte (og, synes jeg, noget kedelig) kartoffel. Her kan jeg særligt anbefale de hasselbagte kartofler til forloren hare eller fyldt svinemørbrad.

 

TIP: Prøv også min opskrift på græskarfritter, polentafritter eller rodfrugtmos

 

hasselbagte kartofler

Hasselbagt, hasselbagte eller hasselbackkartofler?

Som barn kaldte jeg altid retten for “hasselbagte kartofler”, og det var først mange år efter, da jeg skulle udvikle en opskrift til Femina, at jeg fandt ud af, at det hed hasselback og ikke hasselbagt.

Det korrekte navn til den dejlige kartoffelret er altså hasselback, men jeg er nu sikker på, at de fleste forstår, hvad du mener, uanset.

Hvorfor hedder det hasselback kartofler?

Rettens navn skulle eftersigende stammer helt tilbage fra 1700-tallet fra en svensk restaurant ved navn “hasselbacken” i Stockholm. Det er dog først i 1950’erne at tilberedningsmetoden blev populær, fordi det gjorde kartoflernes tilberedningstid kortere – og resultatet virkelig lækkert, uden tvivl.

Hasselback kartofler opskrift

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar