
Ingredienser
- 2,5 dl sødmælk
- 25 g gær
- 1 æg
- skal af 1 usprøjtet appelsin
- 25 g sukker
- 5 g salt
- 2 tsk. vaniljesukker
- 1 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 0,5 tsk. stødt nellike
- 500 g hvedemel
- 50 g blødt smør
- 100 g rosiner
TIL PENSLING
- 1 æg
- 2 spsk. perlesukker
Fremgangsmåde
Kom kold mælk i en skål og opløs gær heri. Tilsæt æg, revet appelsinskal, sukker, salt, vanijesukker, kanel, kardemomme og nelliker, og rør det sammen, til der ikke er nogen klumper.
Tilsæt mel gradvist, og ælt dejen godt. Dejen skal føles smidig og glat og skal let slippe skålen eller bordet. Den må ikke klistret.
Tilsæt blødt smør i mindre stykker, og ælt det godt ind i dejen, indtil den er flot blank. Tilsæt til sidst rosiner, og ælt dejen kortvarigt, til de er vendt ind i dejen.
Læg dejen i en skål, og dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter.
Beklæd et ovnfast fad eller lille bradepande på ca 23×33 cm med bagepapir.
Del dejen i 12 lige store stykker på cirka 90 gram. Rul bollerne til kugler og spænd dem op, så overfladen bliver flot. Placér bollerne i bradepanden med lidt mellemrum. Lad dem dernæst efterhæve i 30 minutter, imens du forvarmer ovnen til 200 grader på almindelig ovnfunktion.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, og drys med perlesukker.
Bag julebollerne i ovnen i cirka 15 minutter, til de er flot gyldne. Lad dem køle lidt af i formen, inden du flytter dem over på en på en bagerist eller serverer dem lune.
Opskrift på juleboller
Dette er min bedste opskrift på juleboller. En blød, sød og krydret bolle, der indbyder til et godt lag tandsmør og julehygge i spandevis ♥ Jeg har forvandlet min populære opskrift på chokoladeboller til en skøn juleopskrift, og resultatet er simpelthen så vellykket!
Der er tre særligt fantastiske ting ved opskriften:
- Smagen – af julekrydderier som kanel, kardemomme og nelliker, blandet med appelsinskal, sukker og smør.
- Konsistensen – der er luftig og samtidig svampet, med ekstra bløde sider, da bollerne bages sammen i et fad.
- Duften- af ren julehygge, som spreder sig i hele hytten, når du sætter bollerne i ovnen.
TIP: Prøv også min opskrift på julesmåkager eller specier eller dadelkonfekt
Gammeldages og bløde juleboller
Der findes mange forskellige opskrifter på juleboller. Da jeg var forbi bageren den anden dag, lagde jeg mærke til, at de solgte to forskellige varianter i samme forretning. En gammeldages variant, der ligesom en gammeldages fastelavnsbolle var fyldt med marcipan. Og en anden variant (den mere moderne, går jeg ud fra), der er en stor, blød bolle, tilsat krydderier og rosiner.
Min opskrift falder mest i den sidste kategori. Og selvom jeg uden tvivl har fået lyst til at prøve den gammeldages variant, vil jeg næppe droppe disse juleboller. De smager så vidunderligt og forsvinder farligt hurtigt! Lav derfor gerne en stor portion, hvis du inviterer gæster til julehygge.
TIP: Prøv også min opskrift på vaniljekranse eller havregrynskugler
Juleboller med tørret frugt eller chokolade
Jeg laver her bollerne med rosiner. Hvis du ikke bryder dig rosiner i bagværk, kan du dog sagtens erstatte det med andre lækkerier. Prøv eksempelvis at bruge tørrede tranebær eller dadler mindre i stykker. Du kan også tilsætte hakket mørk chokolade til dejen. Det smager virkelig dejligt til appelsinskallen.
TIP: Prøv også min opskrift på luciabrød eller stjernebrød