Koldhævede grovboller

De her nemme koldhævede grovboller laver jeg igen og igen. De smager fuldstændig fremragende, og så er de drøn hurtige at lave. Aftenen inden røres dejene sammen i en skål (helt uden æltning!), og dagen efter skal boller blot formes med to skeer, inden de bages sprøde og gyldne i ovnen.

Jeg giver dig her opskriften med den type med og de kerner, jeg foretrækker og oftest bruger. Du kan dog nemt variere opskriften med lige det, du har på lager. Se flere tips hertil under opskriften.

grovboller

Koldhævede grovboller

 

Bedøm denne ret

9-12 boller
forberedelse 5 min + på køl natten over / tilberedning 15 min / i alt 8 timer 20 min

Ingredienser

  • 500 g koldt vand
  • 10 g gær
  • 10 g sukker eller honning
  • 10 g salt
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 50 g grovvalsede havregryn
  • 150 g rugmel
  • 250 g hvedemel

Fremgangsmåde

Dag 1

Kom vand i en skål, og opløs gæren heri. Rør sukker, salt solsikkekerner, hørfrø og havregryn i skålen. Tilsæt dernæst rugmel og hvedemel, og rør med en ske, så ingredienserne blandes godt, og du får en klistret dej.

Dæk skålen til, og sæt den i køleskabet natten over i mindst 8 timer.

Dag 2

Forvarm ovnen til  højeste varme på almindelig ovnfunktion. Sæt en bageplade i bunden af ovnen. Sæt en bageplade og gerne en bagestål/bagesten i midten af ovnen.

Tag dejen ud af køleskabet. Fyld et glas med vand. Dyp to spiseskeer i vandet, og brug dem dernæst til at sætte boller af dejen på et stykke bagepapir.

Træk bagepapiret med boller over på din varme bagestål/bageplade i ovnen. Hæld med det samme glasset med vand ind i bagepladen i bunden af ovnen, så der dannes damp, og luk hurtigt lågen til ovnen. Skru ovnens temperatur ned på 200 grader de første 10 minutter. Skru dernæst ovnens temperatur op på 250 grader, og bag dem i yderligere 5-10 minutter, til de er flot gyldne og sprøde i overfladen.

Find flere opskrifter i samme kategori

nemme koldhævede boller uden æltning

Opskrift på nemme koldhævede grovboller

Jeg har eksperimenteret med et hav forskellige udgaver af koldhævede grovboller. Ofte har jeg lavet dem på slump med samme grundopskrift: 500 gram kold vand, en smule gær, salt og og honning. Rørt sammen nogle frø/kerner/havregryn og noget groft mel, og så ellers bare hvedemel til en god konsistens.

Det var først, da jeg begyndte at modtage efterspørgsler på opskriften på Instagram, at jeg rigtig fik målt, afvejet og testet opskriften. Og nu kan jeg endelig dele en opskrift med jer, jeg næsten tør garanterer vil give et god resultat! Perfekte, sprøde, saftige og tilpas grove koldhævede boller, der er lige så nemme at lave, som de smager godt.

TIP: Prøv også min opskrift på surdejsboller og find min guide til opstart af surdej.

 

Æltefri grovboller

Det der gør denne opskrift på grovboller særligt nem, er at dejen er helt æltefri! Ja, faktisk kan du lave bollerne helt uden at få dej på fingrene. Ingredienserne røres sammen i en skål til en klistret dej, og næste dag kan du nemt forme boller ved hjælp af to skeer dyppet i vand.

Når du rører dejen sammen, vil du måske undre dig over, at den virker ret våd og klistret. Men bare rolig! Da du ikke skal forme boller i hånden på traditionel vis, gør det slet ingenting. Dejen skal virke som en tyk grød, og når den er hævet natten over, vil du kunne forme boller, der ikke flyder for meget du. Derimod vil den fugtige dej sikre, at bollerne bliver saftige og forbliver sådan selv et par dage efter, de er bagt.

 

TIP: Prøv også min opskrift på rugbrød eller chokoladeboller.

 

koldhævede boller med frø og kerner

 

Ingredienser til koldhævede grove boller

Du kan nemt varierer ingredienserne til dine koldhævede grovboller alt efter, hvad du har i skabene. Her får du en oversigt over, hvad du kan udskifte:

  • Honning: I stedet for honning kan du bruge sukker eller sirup. Rørsukker, kokossukker, ahornsirup eller hvad du har på lager.
  • Kerner: Jeg kan godt lide at bruge solsikkekerner, men græskarkerner er også fremragende. Du kan også bruge hakkede nødder som alternativ.
  • Frø: Som alternativ til hørfrø kan du bruge sesamfrø eller hampefrø. Jeg vil ikke anbefale chiafrø, da de suger for meget væske.
  • Grovvalsede havregryn: Du kan godt bruge finvalsede havregryn i stedet. De kan også erstattes af flere kerner eller frø.
  • Rugmel: giver en god, syrlig smag, selvom vi ikke tilsætter surdej til bollerne. Du kan bruge alle typer groft mel som alternativ.
  • Hvedemel: Du kan erstatte hvedemel med andet fint mel såsom manitoba eller ølandshvede. Sørg dog for, at det ikke er groft, og vælg gerne mel med et højt proteinindhold.

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar