Lasagne

Dette er min bedste opskrift på lasagne. Et sandt familiehit, der bare aldrig går af mode. Med lækre lag af tomat- og kødsauce, mornaysauce (en bechamelsauce tilsat ost), lasagneplader og smeltet ost på toppen.

Denne opskrift på lasagne er et hit til både hverdag og fest. Hvis du har tid, har lasagnesaucen godt af at simre i mange timer, men på en travl hverdagsaften er en halv time i gryden så fint.

Hvis du vil springe over, hvor gærdet er lavest, kan du bruge en købt bechamelsauce. Men jeg kan varmt anbefale, at giver det et forsøg af lave din egen. Det er meget lettere, end du tror.

lasagne med oksekød bacon

Lasagne

 

Bedøm denne ret

Hovedret til 4 personer
forberedelse 30 min / tilberedning 1 t / i alt 1,5 t

Ingredienser

Lasagnesauce

  • 75 g bacon i tern
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 3 stængler bladselleri
  • 500 g hakket oksekød
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 2 tsk. tørret basilikum
  • 1 tsk. tørret timian
  • Salt & friskkværnet peber
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 70 g tomatpuré
  • 1,5 dl rødvin (kan erstattes af 2 spsk. balsamicoeddike og 1 dl vand)

Bechamelsauce

  • 1 spsk. smør
  • 2 spsk. mel
  • 4 dl mælk
  • 1/2 tsk. friskrevet muskatnød
  • salt og friskkværnet peber
  • evt. 50 g friskrevet parmesan eller mozzarella (så forvandler du saucen til en mornaysauce)

ENDVIDERE

  • 1 pakke tørrede eller friske lasagneplader
  • 125 g revet mozzarella

Fremgangsmåde

Start med at lave lasagnesaucen, så den kan stå og simre – jo længere tid jo bedre.

Svits først bacontern i en stor gryde, til de bliver gyldne.

Pil løget, og hak det fint. Pil og pres hvidløg. Riv gulerødderne eller skær dem i små tern. Skær bladselleri i tynde skiver. Tilsæt det hele til gryden med bacon, og lad det svitse med, til løgene bliver klare.

Kom hakket oksekød i gryden, og vend rundt, så kødet brunes. Drys oregano, basilikum, salt og peber i gryden.

Kom hakkede tomater, tomatpuré og rødvin i gryden. Rør rundt, og bring saucen i kog. Lad den dernæst stå og simre i mindst 30 minutter – dog gerne op til 8 timer.

Bechamelsauce

Smelt smørret i en kasserolle. Pisk melet sammen med det smeltede smør, indtil det samler sig i en klump. Tilsæt dernæst gradvist mælken, imens du pisker, indtil du opnår den rigtige saucekonsistens. Smag til med friskrevet muskatnød, salt og peber. Tilsæt evt. også friskrevet parmesan til saucen, hvis du vil lave en mornaysauce.

Tag kasserollen af varmen.

Saml lasagne

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Smag din lasagnesauce til med salt og peber.

Nu skal lasagnen samles. Dæk bunden af et stort ildfast fad med lasagnesauce, og fordel lasagneplader over. Fordel bechamelsauce over lasagnepladerne, og fortsæt derefter rækkefølgen: lasagnesauce, plader, bechamel – indtil du når det det øverste lag. Top det øverste lag lasagneplader med den resternede bechamel, og fordel mozzarellaost revet i mindre stykker over.

Stil lasagnen i ovnen i 30-45 minutter (alt efter om du bruger friske eller tørrede lasagneplader).

Lad gerne lasagnen hvile i 10 minutter, inden den serveres.

Find flere opskrifter i samme kategori

lasagne hjemmelavet opskrift den bedste

den bedste lasagne

Den bedste lasagne opskrift

Lasagne er et sikkert hit i de fleste hjem, og det gælder bestemt også vores. Det er essencen af “comfort food”. Det er vaskeægte hyggemad, og der spreder sig altid en særlig stemning, ej at forglemme den formidable duft, når man sætter en lasagne i ovnen.

Herhjemme laver vi oftest lasagne på fridage, da vi foretrækker at lave den fra bunden (lige bort set af lasagnepladerne) og gerne vil lade saucen simre ekstra længe. Simon tryller den himmelske lasagnesauce frem (ligesom det altid er ham, der laver spaghetti bolognese) først på dagen. Og så får den ellers får lov til at hygge sig i gryden, så længe som muligt. Når vi nærmer os spisetid, laver jeg en hjemmelavet bechamelsauce og samler lasagnen. Så skal der bare laves en grøn salat, imens lasagnen hygger sig i ovnen, og så er der serveret.

Som oftest laver vi dobbelt portion af min opskrift på lasagnen, så vi kan sætte to fade i ovnen. Når vi har spist aftenens portion og fadene er kølet af, deler vi lasagner i portioner, som vi kommer i fryseren i bokse. Så er der nem mad, lige til at tage op og varme, og det kan varmt anbefales, for lasagnen er lige, hvad man har lyst til efter en travl dag. Jeg kan også anbefale dig at lave dobbelt portion af saucen alene og bruge halvdelen til at lave sprøde pirogger til madpakken.

 

TIP: Prøv også min populære opskrift på vegetarisk linselasagne eller den græske udgave af lasagne moussaka med aubergine og kartofler

 

lasagne

 

Nem og hurtig lasagne

Selvom jeg egentlig mest ser lasagne som weekend mad, sker det (ofte), at lysten melder sig en dag, hvor man ikke har kunne nå at sætte en lasagnesauce over. Heldigvis kan man har sagtens skrue på et par knapper, så opskriften på lasagne bliver nem, hurtig og hverdagsvenlig, uden at det går for meget ud over smagen:

  • Hak løg, hvidløg, gulerødder og bladselleri på en foodprocessor eller minihakker.
  • Nøjes med at koge din lasagnesauce i 30 minutter, inden lasagnen samles.
  • Brug friske frem for tørrede lasagneplader, så tilberedningstiden i ovnen forkortes.
  • Køb evt. en færdiglavet bechamelsauce. 

 

Bechamel eller mornaysauce

Selvom du naturligvis sagtens kan købe en færdiglavet hvid sauce, vil jeg virkelig anbefale dig at lave den fra bunden.. Både fordi, det altså bare smager bedst, men også fordi, det slet ikke er så svært, som mange tror. Det tager maks(!) 5 minutter, og kræver kun ganske få ingredienser, du sikkert har på lager: mælk, smør, mel, muskatnød, salt og peber.

Forskellen på en bechamel og mornay sauce er, om der tilsættes ost. Begge saucer er en såkaldt “hvid sauce”, der laves på mælk. Mælken opbages og smages til, så man får en cremet mælkesauce. En klassisk bechamel (som der oftest bruges til lasagne) laves uden ost, imens der i en mornaysauce tilsættes ost, fx parmesan eller mozzarella, der smeltes ind i saucen.

Om du ønsker at lave en bechamel eller mornaysauce er helt op til dig. Begge dele smager virkelig dejligt. Jeg plejer at lave en mornaysauce, hvis jeg tilfældigvis har parmesan på lager (og det har jeg som regel). Det giver nemlig lidt ekstra ostesmag til saucen, som jeg godt kan lide, men det kan altså sagtens undlades.

 

TIP: Prøv også min opskrift på lakselasagne med spinat

 

 

lasagne hjemmelavet opskrift

Ofte stillede spørgsmål til opskrift på lasagne

Her under har jeg samlet de hyppigste spørgsmål, jeg har fået til min lasagneopskrift samt lidt tips, tricks og variationsmuligheder:

Hvordan laver man lasagne?

Lasagne består af en kødsovs, en hvid sauce (bechamel eller mornay), pasta lasagneplader og ost. De forskellige elementer af retten samles i lag i et fad, der bages til en lækker lasagne i ovnen.

Hvilken rækkefølge man kommer elementerne i fadet, er der stor uenighed om. Nogle starter med lasagne plader i bunden – andre bechamel eller kødsovs. Jeg gør det sidstnævnte, og kører rækkefølgen: Kød, plader, bechamel, indtil jeg når toppen af fadet. Her dækker jeg overfladen med bechamelsauce og ost, som bliver gylden og smeltet, når fadet kommer i ovnen.

Hvordan laver man lasagne med sprød top?

For at lave en lasagne med sprød top, skal du undlade bechamel på toppen. Top i stedet med små tern af smør, evt. lidt ost og drys rasp over overfladen. Det vil give en gylden og sprød overflade, som mange holder af.

Hvor lang tid skal lasagne have i ovnen?

Hvor længe fadet skal stå i ovnen afhænger af, om du bruger friske eller tørrede lasagneplader. Typisk skal lasagnen have 30 minutter ved friske lasagneplader og omkring 45 minutter ved tørrede plader. Hold dog øje med ovnen og stik en gaffel i, hvis du er i tvivl, om pladerne er møre. Hvis overfladen på lasagnen når at blive for mørk, kan du altid dække den til med et stykke staniol ved det sidste af bagetiden.

Hvor længe kan lasagne holde sig?

Lasagne kan holde sig en 3-4 dage i køleskabet eller flere måneder i fryseren. Lad din lasagne tø op, og lun den så i ovnen ved 175 grader, til den er gennemvarm. Når først du har genvarmet din lasagne, vil jeg anbefale dig, at du spiser den samme dag.

Hvordan fryser man lasagne?

Det er oplagt at lave en stor portion lasagne og fryse resterne. De er nemlig nemme at lune igen, og smager næsten endnu bedre sådan.

Lad din lasagne køle af, så den sætter sig godt. Derefter kan du skære den ud i portionsstørrelser, der passer til antallet i husstanden, og komme dem i bokse til fryseren.

Hvilken salat passer til lasagne?

Jeg serverer næsten altid en grøn salat til, da jeg synes, det giver et friskt modspil til den lidt tunge ret. Bud på sådan en salat kunne være min grønne salat med æble og parmesan eller denne lækre salat med granatæble og avocado.

Shop the post

- reklamelinks

17 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Lavede faktisk selv lige lasagne i går, men synes der var overraskende mange ting, der bare ikke helt gik som de skulle. Måske fordi det var første gang i årevis, at jeg lavede min egen bachamel. Træning må være vejen frem! Jeg vil i hvert fald huske denne opskrift, til næste gang trangen melder sig 😉

  2. Hjemme hos mig laver vi altid bechamelsauce fra bunden. Kunne seriøst ALDRIG finde på at købe sådan noget fra supermarkedet! Og det bliver virkelig 10x bedre, også er det jo mega nemt 😉

  3. Hej Emma, hvor ser den bare lækker ud – den vil jeg lave til min mand til vores date på fredag 🙂 Er der en af dine salater herinde, som du tænker passer godt til? Synes altid det er lækkert med lidt frisk salat til lasagne 🙂

    1. Hej Tine 🙂 Jeg ville lave en frisk og simpel rucolasalat med en klassisk vinaigrette. Måske med lidt fintsnittet fennikel i 🙂

  4. Hej Emma. Bladselleri mangler i listen over ingredienser, men fremgår i selve opskriften. Blot til orientering.
    Glæder mig til at lave lasagnen i aften. Tak for gode opskrifter.

Skriv en kommentar