Glutenfri brød

Glutenfri brød er perfekt til allergikere og sarte maver. Og når man først har knækket koden til at bage glutenfrit, kan man bage det lækreste brød, der mætter på den helt rigtige måde.

De bedste opskrifter opskrifter på glutenfri brød

På denne side har jeg samlet mine bedste opskrifter på glutenfri brød. Der er opskrifter på boller, brød, knækbrød, kage og meget mere!

Det kan være vanskeligt at fremtrylle lækre brød uden gluten med den rette konsistens og smag. Jeg eksperimenteret i årevis, og har endelig fundet metoder og ingredienser, der giver det perfekte resultat. Nogle af mine bedste opskrifter finder du på denne side, og jeg håber, du vil få lyst til at gå i køkkenet og bage glutenfrit!

Hvad er glutenfri?

Glutenfri vil sige, at melet ikke indeholder gluten, som er et protein i melet, som gør dejen elastisk og smidig. Effekten af gluten fremkommer først når dejen æltes, da proteinet herved udvikler sig til lange strukturer, som holder sammen på dejen.

Hvad er glutenfri mel?

Ikke alt mel indeholder gluten. Glutenfri mel er blandt andet boghvede-, havre-, ris- eller majsmel.

Jeg bruger ofte boghvedemel, når jeg laver glutenfrit brød, da det er meget nemt at røre sammen og har en dejlig nøddeagtig smag.

Jeg bruger også ofte havremel, som man selv kan lave ved at blende havregryn. Havre indeholder ikke gluten, men hvis man vil være på den sikre side, er det en god ide at købe glutenfrie havregryn.

Rismel er en anden favorit, da det er malet helt fint og har en smagsneutral smag.

Majsmel bruger jeg ofte, når jeg laver madpandekager, da man på denne måde kan lave autentiske tortillas.

Hvorfor glutenfri?

Få mennesker er allergiske for gluten. Hvis man er allergisk, er det vigtig at undgå at spise gluten, da det ellers medfører inflammation i tarmslimhinden. Selvom man ikke har glutenallergi, synes mange, at glutenfri brød mætter på en mere behagelig måde. Jeg oplever selv, at glutenfri brød ligger lettere i maven og gør mig mindre oppustet.

Hvordan bager man glutenfri?

Det kan være en udfordring at bage glutenfrit, da gluten normalt tilføjer elasticitet til dejen. Hvis man bager glutenfrit, er det derfor vigtigt at tilsætte ingredienser, som tilføjer dejen smidighed. Dette gør jeg ofte ved at bruge fiberHUSK, som består af psyllium skaller, der giver dejen en mere smidig konsistens og derudover også tilfører ekstra fibre. På denne måde får man lækker glutenfri brød, som hænger godt sammen og hæver med dejlige lufthuller.

Sprøde glutenfri knækbrød

Prøv min opskrift på glutenfri knækbrød, som er virkelige nemme at lave. Knækbrødene laves uden gær og består af havregryn, som koges til en grød og spredes helt tyndt ud på en bageplade. Derefter topper jeg ofte med kerner eller lækre krydderier afhængig af, hvad jeg lige har lyst til.

Lækre luftige glutenfrie boller

Min opskrift på glutenfri proteinboller laves helt uden gær. Dette gør dem utrolig nemme, da de kan bages uden hævning. De er blandt andet lavet på skyr og æg, som giver dem et højt proteinindhold. Jeg tilsætter også havregryn for at tilsætte ekstra fibre. Dette gør, at de mætter dejligt.

Glutenfri brød med boghvede

Hvis man ønsker et glutenfrit brød, kan jeg virkelig anbefale min opskrift på boghvedebrød med rosiner. Boghvedemel er glutenfri og har en dejlig nøddeagtig smag. Jeg tilsætter rosiner for at give brødet ekstra sødme og saftighed.

Glutenfri kage med banan

Når jeg ønsker lidt sødt, bager jeg ofte mit glutenfri bananbrød, som er ekstrem lækker og sund på samme tid. Dette er en sund banankage bagt i en rugbrødsform, der kan spises som et lækkert mellemmåltid. Opskriften utrolig nem og består af kun 6 ingredienser: bananer, æg, dadler, peanutbutter, bagepulver og chokolade. Bananerne og dadlerne giver en dejlig sødme og peanutbutteren gør bananbrødet lækkert saftigt.

Glutenfri pandekager

En favorit til morgenmad er mine glutenfri pandekager med havregryn. Disse kan laves på glutenfri havregryn, hvorved de bliver glutenfrie. De er utrolig nemme at lave, da alle ingredienserne røres sammen i en foodprocessor eller blender.