Matcha

Jeg har drukket matcha i årevis. Den skønne drik af helt fintmalede grønne teblade. Først og fremmest, fordi det smager dejligt, men også fordi det giver mig et nænsomt energi-spark.

Matcha indeholder koffein, men væsentligt mindre end kaffe, hvilket betyder, at mange oplever en let opkvikkende effekt uden det vilde crash efterfølgende. Derudover indeholder matcha mange mineraler, antioxidanter og forskellige vitaminer, som grøn te er kendt for.

Min Emma Martiny Matcha er af den højeste kvalitet. Det er kort fortalt den bedste, lækreste og mest eksklusive matcha, jeg nogensinde har smag, og jeg er så glad for endelig at kunne dele den med jer.

Nedenfor finder du mine bedste opskrifter på den grønne tedrik. Jeg vil anbefale dig at starte med en simpel matcha latte, gerne tilføjet en smule honning eller ahornsirup. Dernæst kan du prøv en latte americano, hvor tepulveret piskes sammen med vand til en smuk grøn drik, eller eksperimentere med en super sund og helset matcha latte, der fungerer som et mellemmåltid.

matcha-latte

Matcha opskrifter

 

Bedøm denne ret

1 kop matcha
tilberedning 2 min / i alt 2 min

Ingredienser

Simpel matcha latte

  • 1 lille tsk. matcha
  • 1 dl 80 grader varmt vand
  • 2 dl mælk, fx havremælk
  • Evt. 0,5 tsk. honning eller ahornsirup

Matcha americano

  • 1 lille tsk. matcha
  • 1 dl 80 grader varmt vand

Super matcha latte i blender

  • 1 lille tsk. matcha
  • 1 spsk. kokossmør
  • 1 scoop kollagen peptider
  • 0,5 tsk. adaptogene urter
  • 0,5 tsk. vaniljepulver
  • 2,5 dl 80 grader varmt vand
  • 1 dl havremælk

Fremgangsmåde

Simpel matcha latte

Kom matcha i din yndlingskop sammen med 1 spsk. vand. Pisk det sammen med dit bambuspiskeris, til det er en helt glat masse uden klumper.
Tilsæt gradvist mere vand, imens du pisker, til du har en flot grøn drik.
Skum mælk i en mælkeskummer og fordel det over toppen.

Matcha americano

Kom matcha i din yndlingskop sammen med 1 spsk. vand. Pisk det sammen med dit bambuspiskeris, til det er en helt glat masse uden klumper.
Tilsæt gradvist mere vand, og pisk, pisk, pisk, til du har en smuk grøn drik med små bobler i overfladen.

Super matcha latte i blender

Kom alle ingredienserne, undtagen havremælk, i en blender og kør i cirka 1 minut, til du får en cremet, grøn latte. Hæld latten i en stor kop. Skum havremælk i en mælkeskummer og fordel det over toppen. Sæt dig godt til rette og nyd!

Find flere opskrifter i samme kategori

Hvad er matcha?

Matcha er et pulver af helt fintmalede grønne teblade. Det findes i mange forskellige kvaliteter, hvor nogle er beregnet til madlavning, mens finere kvaliteter bruges til japanske teceremonier. Det er vigtigt, at du vælger en ‘ceremonial’ kvalitet til drikken, da smagen ellers kan være meget bitter.

 

Emma martiny matcha

matcha grøn te pulver

 

Emma Martiny Ceremonial Grade Matcha

Min matcha er den fineste kvalitet af japansk grøn te. Det er ceremonial grade, hvilket vil sige, at det er den kvalitet, man traditionelt har brugt til teceremonier.

Pulveret har en smuk, klar, neongrøn farve, og smagen er ikke bitter. Dette er et tegn på den høje kvalitet.

grøn te matcha

Ingredienser til matcha

Oftest laver jeg min matcha helt simpelt på skummet havremælk, men andre dage laver jeg en mættende drik med både fedtstoffer, protein og urter. Her kan du eksperimentere med følgende ingredienser:

Kokossmør – En cremet masse af blendet kokosnød, der bliver flydende ved højere tempe-raturer. Kokossmør tilføjer sunde fedtstoffer og giver en fantastisk ro i maven.

Kollagen peptider – Proteinpulver uden smag, der øger produktionen af kollagen i krop- pen. Er blandt andet godt for fordøjelsen og knogler samt hud, hår og negle.

Adaptogene urter – Kosttilskud af urter, som påvirker kroppens celler til at regulere sig selvbedre. Mine favoritter er maca, ashwagandha og rosenrod, der støtter hormonbalancen ogmodvirker stress.

Krydderier – Sommetider tilsætter jeg lidt kanel eller kardemomme. Vanilje ryger næstenaltid i blenderen.

Plantemælk – Kan undlades, men giver en ekstra cremet latte. Jeg holder af at bruge hav-remælk eller en hjemmelavet hampemælk, som jeg laver ved at blende hampefrø og vandsammen.

Vand – Sørg for, at vandet er omkring 80 grader. Det må ikke koge, da det både ødelægger smagen og næringsstofferne i din matcha.

Hvorfor drikke matcha?

Jeg sætter stor pris på en god kop kaffe, men de sidste år har jeg skruet gevaldigt ned for mit forbrug. Tidligere var jeg afhængig af kaffen for at vågne helt om morgenen, og så kørte jeg ellers glædeligt flere kopper ned i løbet af dagen, hver gang energiniveauet igen tog et dyk.

Når vi på den måde behandler vores træthed med kaffe, presser vi vores binyrer til at udskille stresshormoner. Kroppen tror simpelthen, at der er fare på færde, så der sendes signal til leveren om, at den skal frigive al den lagrede energi, og vores blodsukker stiger, så vores muskler vil være i stand til at flygte eller kæmpe. Når blodsukkeret efterfølgende daler igen, vil vi føle os endnu mere trætte end før – og på den måde have brug for mere kaffe!

Stresshormoner og et blodsukker, der kører op og ned, er noget af det værste at byde vores hormon-system. Derfor besluttede jeg mig efter en periode, hvor jeg oplevede ubalancer i mine hormoner, at skære kaffen helt fra og erstatte den med matcha.

Grøn te indeholder koffein men væsentligt mindre end kaffe. Derfor oplever jeg en let opkvikkende effekt  – og en dejlig, dejlig smag – uden det vilde crash efterfølgende.

 

matcha americano

Emma Martiny Matcha

Min Emma Martiny Matcha er kort fortalt den bedste, lækreste og mest eksklusive kvalitet, jeg nogensinde har smag, og jeg er så glad for endelig at kunne dele den med jer.

Det har altid ærgret mig, at jeg ikke kunne skaffe en ordentlig kvalitet af matcha i Danmark. Derfor har jeg bestilt hjem i dyre domme fra udlandet eller måtte nøjes med, hvad jeg kunne finde i helsekosten (ofte til overpris). Lige indtil jeg besluttede mig for, at jeg blev nødt til at sælge min egen, som levede op til mine forventninger: En ægte japansk ceremonial grade matcha til en fair pris.

Min variant er den fineste japanske kvalitet “ceremonial grade”. Det vil sige, at det er den kvalitet, man traditionelt har brugt til teceremonier. Pulveret har en smuk, klar, neongrøn farve, og smagen er ikke bitter, hvilket er et tegn på den høje kvalitet.

Indpakningen er designet af dygtige Nanna Østergaard , og jeg synes simpelthen, det er blevet så stjerne fint ✩

bambuspisk til matcha

Bambus pisk

Til at lave matcha, bruger jeg oftest en bambus pisk. Dette er et tradtionelt japansk redskab af bambus, der sikrer, at matchaen piskes ud, og får den rette konsistens. Det er ikke muligt at røre matchaen ud med fx en ske, og det er også vanskeligt med en almindelig køkkenpisk. Derfor vil jeg anbefale dig at anskaffe dig en bambus pisk.

 

I Emma Martiny Matcha sæt, får du matcha te og -pisk sammen med en smuk kop fra Marianne Hansen.

matcha sæt

emma martiny matcha

Emma Martiny Matcha sæt

  • Emma Martiny Matcha
  • Japansk matcha bambuspisk
  • Emma Martiny x Marianne Hansen Keramik matcha kop

Den smukke keramikkop har jeg designet i samarbejde med den dygtige keramiker Marianne Hansen. Størrelsen og formen er perfekt til matcha, og alle kopperne er unika og håndlavede. Køb dit matcha sæt her.

Shop the post

- reklamelinks

4 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Fantastisk! Jeg har prøvet mange forskellige matcha’er i Danmark og endnu ikke fundet den rette, så jeg skal helt klart prøve din – om ikke andet, er der et nyt ønske til julen. Sættet er også super fint, men det er lidt ærgerligt at der ikke er en piskerissholder, så piskeriset kan holde formen.

  2. Hej Emma,
    Hvor lækkert med din helt egen matcha, det må klart prøves!

    Jeg har lige et spørgsmål ude af kontekst – hvor har du mon købt den store japanske plakat med bølgen I har hængende?

    Vh Trine

    1. Hej Trine 🙂 Tak!
      Plakaten er af den japanske maler Hokusai. Han, som har lavet den der bølge, du stensikkert kender 🙂

Skriv en kommentar