Matcha guide

Jeg elsker at starte dagen med en matcha latte. Først og fremmest, fordi det smager dejligt, men også fordi det giver mig et nænsomt energi-spark.

Matcha indeholder koffein, men væsentligt mindre end kaffe, hvilket betyder, at man får en let opkvikkende effekt uden det vilde crash i blodsukkeret efterfølgende. Derudover indeholder matcha mange mineraler, antioxidanter og forskellige vitaminer samt aminosyren l-Theanin, som hæmmer stress, men øger koncentrationsevnen.

Min Emma Martiny Matcha er af den højeste kvalitet. Det er kort fortalt den bedste, lækreste og mest eksklusive matcha, jeg nogensinde har smag, og jeg er så glad for endelig at kunne dele den med jer.

Køb din matcha her 

 

Hvad er matcha?

Matcha er et pulver af helt fintmalede grønne teblade. Matcha findes i mange forskellige kvaliteter, hvor nogle er beregnet til madlavning, mens finere kvaliteter bruges til japanske teceremonier. Det er vigtigt, at du vælger en ‘ceremonial’ matcha til drikken, da smagen ellers kan være meget bitter.

 

Emma Martiny Ceremonial Grade Matcha

Min matcha er den fineste kvalitet af japansk matcha. Det er ceremonial grade, hvilket vil sige, at det er den kvalitet, man traditionelt har brugt til teceremonier.

Matchaen har en smuk, klar, neongrøn farve, og smagen er ikke bitter. Dette er et tegn på den høje kvalitet.

Ingredienser til matcha

Oftest laver jeg min matcha helt simpelt på skummet havremælk, men andre dage laver jeg en mættende drik med både fedtstoffer, protein og urter. Her kan du eksperimentere med følgende ingredienser:

Kokossmør – En cremet masse af blendet kokosnød, der bliver flydende ved højere tempe-raturer. Kokossmør tilføjer sunde fedtstoffer og giver en fantastisk ro i maven.

Kollagen peptider – Proteinpulver uden smag, der øger produktionen af kollagen i krop- pen. Er blandt andet godt for fordøjelsen og knogler samt hud, hår og negle.

Adaptogene urter – Kosttilskud af urter, som påvirker kroppens celler til at regulere sig selvbedre. Mine favoritter er maca, ashwagandha og rosenrod, der støtter hormonbalancen ogmodvirker stress.

Krydderier – Sommetider tilsætter jeg lidt kanel eller kardemomme. Vanilje ryger næstenaltid i blenderen.

Plantemælk – Kan undlades, men giver en ekstra cremet latte. Jeg holder af at bruge hav-remælk eller en hjemmelavet hampemælk, som jeg laver ved at blende hampefrø og vandsammen.

Vand – Sørg for, at vandet er omkring 80 grader. Det må ikke koge, da det både ødelægger smagen og næringsstofferne i din matcha.

 

Hvorfor drikke matcha?

Jeg sætter stor pris på en god kop kaffe, men de sidste år har jeg skruet gevaldigt ned for mit forbrug. Tidligere var jeg afhængig af kaffen for at vågne helt om morgenen, og så kørte jeg ellers glædeligt flere kopper ned i løbet af dagen, hver gang energiniveauet igen tog et dyk.

Når vi på den måde behandler vores træthed med kaffe, presser vi vores binyrer til at udskille stresshormoner. Kroppen tror simpelthen, at der er fare på færde, så der sendes signal til leveren om, at den skal frigive al den lagrede energi, og vores blodsukker stiger, så vores muskler vil være i stand til at flygte eller kæmpe. Når blodsukkeret efterfølgende daler igen, vil vi føle os endnu mere trætte end før – og på den måde have brug for mere kaffe!

Stresshormoner og et blodsukker, der kører op og ned, er noget af det værste at byde vores hormon-system. Derfor besluttede jeg mig efter en periode, hvor jeg oplevede ubalancer i mine hormoner, at skære kaffen helt fra og erstatte den med matcha.

Matcha indeholder koffein men væsentligt mindre end kaffe. Derfor oplever jeg en let opkvikkende effekt  – og en dejlig, dejlig smag – uden det vilde crash efterfølgende.

 

 

Matcha opskrifter

Jeg vil anbefale dig at starte med en simpel matcha latte, gerne tilføjet en smule honning eller ahornsirup.

Simpel matcha latte

1 lille tsk. matcha
1 dl 80 grader varmt vand
2 dl mælk, fx havremælk
Evt. 0,5 tsk. honning eller ahornsirup

Kom matcha i din yndlingskop sammen med 1 spsk. vand. Pisk det sammen med dit bambuspiskeris, til det er en helt glat masse uden klumper.
Tilsæt gradvist mere vand, imens du pisker, til du har en flot grøn drik. 

Skum mælk i en mælkeskummer og fordel det over toppen. 

 


En latte americano er en helt traditionel matcha, hvor tepulveret piskes sammen med vand til en smuk grøn drik med bobler på toppen

Matcha americano

1 lille tsk. matcha
1 dl 80 grader varmt vand

Kom matcha i din yndlingskop sammen med 1 spsk. vand. Pisk det sammen med dit bambuspiskeris, til det er en helt glat masse uden klumper.
Tilsæt gradvist mere vand, og pisk, pisk, pisk, til du har en smuk grøn drik med små bobler i overfladen.

 


Super matcha latte i blender

Dette er en super sund og helset matcha latte, der fungerer som et mellemmåltid.

1 tsk. matcha
1 spsk. kokossmør
1 scoop kollagen peptider
0,5 tsk. adaptogene urter
0,5 tsk. vaniljepulver
2,5 dl 80 grader varmt vand1 dl havremælk

Kom alle ingredienserne, undtagen havremælk, i en blender og kør i cirka 1 minut, til du får en cremet, grøn latte. Hæld latten i en stor kop. Skum havremælk i en mælkeskummer og fordel det over toppen. Sæt dig godt til rette og nyd!

 


 

Matcha bambus pisk

Til at lave matcha, bruger jeg oftest en matcha pisk. Dette er et tradtionelt japansk redskab af bambus, der sikrer, at matchaen piskes ud, og får den rette konsistens. Det er ikke muligt at røre matchaen ud med fx en ske, og det er også vanskeligt med en almindelig køkkenpisk. Derfor vil jeg anbefale dig at anskaffe dig en bambus pisk, når du vil forsøge dig med matcha.

 

I mit Emma Martiny Matcha sæt, får du en matcha te og -pisk sammen med en smuk kom fra Marianne Hansen Keramik.